Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.06.2011 14:27 - Затвор за черно тото и хазарт, решиха депутатите
Автор: bgsever Категория: Новини   
Прочетен: 972 Коментари: 0 Гласове:
0




Промени

 

Затвор за черно тото и хазарт, решиха депутатите

 

Сгафилите футболни рефери също отиват зад решетките според промените в НК

 

Емилия КАРАБУЛЕВА

Лишаване от свобода от една до шест години плюс глоба от 1 000 до 10 хил. лв. се предвижда за всеки, който чрез насилие, измама или заплаха склони други лица към незаконно уреждане на резултатите от спортни състезания. Това решиха депутатите, които приеха на първо четене промени в Наказателния кодекс, предложени от група народни представители.

От 5 000 до 15 000 лв. глоба плюс затвор заплашва онези, които предлагат възнаграждение за изкуствено манипулиране на резултатите от спортни състезания. Промените бяха наложени заради зачестилите случаи на незаконни залагания и манипулиране на спортните резултати.

"При повлияване на резултата или развитието на спортната проява, когато тя е администрирана от официална спортна организация, и двата аспекта - и резултат, и развитие на играта, ще бъдат санкционирани в Наказателния кодекс. Имуществото, обект на престъпление, ще се отнема, също и финансовият поток, който е бил част от престъпната схема. Предвиждаме не само този, който скланя друг да участва в подобна манипулация, но и посредниците, организаторите, източниците на пари да бъдат наказвани. Акцентирали сме и върху футболните съдии, спортните съдии, които са важен фактор в тези спортни прояви. При тях и санкциите са завишени - като глоби и като лишаване от свобода", е позицията на вносителите.

Данните показват, че над 1 милиард лева годишно отиват в залагания на черно тото у нас. За 2008 година парите, заложени в интернет сайтове, са около 1,2 млрд. лева, а за 2009 - около 1,5 млрд. лева.

От ГДБОП поясняват, че през 2008 година 1,2 милиарда лева са изтекли в такива сайтове, в офшорни зони, което означава, че 150 милиона лева не са постъпили в бюджета на страната като данъци само от България. При операциите на ГДБОП са засичани схеми на черно тото в различни краища на страната. Най-често при акциите на антимафиотите се разбиват и рекетьорски групи, които се занимават със събиране на парите от длъжниците. Те често са свързани и с бившите силови групировки.

Криминализира се и незаконното организиране или провеждане на хазартни игри. Според промените в Наказателния кодекс, нарушителите ще бъдат лишени от свобода от една до 6 години, като допълнително ще плащат и глоба от 20 хил. до 50 хил. лв.

При опасен рецидив или особено тежки случаи на нарушение на закона организаторите на игри ще получат затвор от три до 10 години и глоба от 80 хил. до 200 хил. лв., предвиждат още измененията.

Народното събрание отхвърли предложенията на Любен Корнезов от БСП за промени в Наказателния кодекс, с които предлага да отпадне най-тежкото наказание - "доживотен затвор без замяна". В момента 58 души излежават доживотна присъда без право на замяна, а 108 души са с по-лекия режим - доживотна присъда.

Според Корнезов това наказание е "чуждо на съвременните европейски наказателни системи и е антихуманно". По настоящото законодателство единствено президентът може да помилва осъдения на доживотен затвор без замяна и да промени наказанието. Срещу предложението на депутата от БСП гласуваха от ГЕРБ и "Атака", Синята коалиция не участва, а от ДПС бяха "за".

Според Любен Корнезов борбата с престъпността трябва да се основава на неизбежността на наказанието, а не на неговата жестокост.

Депутатите отхвърлиха и проектопромените в Накзателния кодекс на ДПС, които предлагаха наказания за насаждане на верска омраза.

Материалът е от последния брой на BG Север.
 

 



Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bgsever
Категория: Новини
Прочетен: 3482623
Постинги: 710
Коментари: 2533
Гласове: 7847
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930