Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.06.2011 15:59 - Лихвари събират вземанията си чрез психически тормоз
Автор: bgsever Категория: Новини   
Прочетен: 1260 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Лихвари събират вземанията си чрез психически тормоз


Лилия ДИМИТРОВА
Пикът на стагнацията, свиването на отпусканите банкови кредити и масовата нужда на българина от пари спомогнаха за процъфтяването на един незаконен бизнес - лихварството. Търсенето определя предлагането, гласи една модерна фраза и лихварите са доказателство за това. Парите са най-търсеното нещо при този недоимък в България, а банките са институциите, които снабдяваха тази нужда на голяма част от българите, но вече не. И затова хората видяха като алтернатива лихварите, т. е. бърз и лесен начин за получаване на заем.
Стотици хора са се възползвали от техните услуги, но бързо започват да съжаляват.
Срещнахме се с една от опарените "кредитополучателки", която преди време поради спешна нужда от пари прибягва до помощ от лихвар. Не споменаваме името й от съображения за сигурност, тъй като тя все още се страхува от човека, заел й пари. Жената опряла до тази услуга, защото банката, от която е била взела заем, започнала да я притиска, а заедно с това се появили и сериозни лични проблеми, изискващи пари. Така жената изпада във финансова безизходица. Намира лихваря чрез познати, получили суми от него. Още в самото начало той й показал снимки на изнасилени момичета и пребити момчета, за да я сплаши, знаейки, че жената има две деца - момиче и момче. Това бил начинът за предупреждение какво може да се случи, ако не плаща навреме. Така започнал психическият тормоз над изплашената жена. Той продължил с постоянни заплашителни и груби телефонни обаждания както вкъщи, така и на работното място. Друго издевателство над нея било под формата на сериозна месечна лихва - 20%, а за забавяне на вноската с 3 - 4 дни лихварят слагал върху 20-процентната лихва още една от 5%, което е абсолютно незаконно. Така от месечна вноска 320 лв. жената плащала към 400 лв. Тя дори опирала до близки, познати и нефинансови институции, за да набави месечната си вноска към "банкера". "За мен беше много по-важно да не забавя плащане при лихваря или, недай си Боже, да не му платя, отколкото да погасявам кредита си в банката. Беше ме страх от него и предпочитах да задлъжнея на банката", развълнувано споделя жената. Чрез много лишения и страх тя успява да се издължи на душманина и се зарича повече да не търси услугите на такива хора, защото следващия път може да не успее да се издължи навреме, а това би застрашило семейството й. Потърсихме за коментар мъж, когото слухове сочат, че дава подобен вид заеми. И очаквано той отрече, че се занимава с подобна дейност и отказа да коментира каквото и да е по темата.
Пострадалата жена пожела да разкаже историята си, за да може да предпази други хора от такъв тормоз. Когато решава да заеме пари от лихвар, тя дори и не подозира какви могат да бъдат последствията, и попада в капан. В това положение са се оказали и други отчаяни хора и съдейки от твърденията за снимките, последствията от услугата на лихвар може да са с ужасяващ край.


Материалът е от новия брой на BG Север.

 



Гласувай:
3



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bgsever
Категория: Новини
Прочетен: 3483502
Постинги: 710
Коментари: 2533
Гласове: 7847
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930