Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.06.2011 14:53 - Паспорт на имота - голям харч със съмнителна ефективност
Автор: bgsever Категория: Новини   
Прочетен: 1190 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Паспорт на имота - голям харч със съмнителна ефективност
Ще се нагушат шепа хора за наша сметка, категорични са плевенчани

Инна СТЕФАНОВА

Нов харч очаква голяма част от плевенчани през следващата година - този път за технически паспорт на имота, който притежават. До края на идната година всички високо застроени имоти с площ над 5 000 кв. м трябва да имат тапията. Документът става задължителен с Наредба №5 на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) и на Закона за етажната собственост, в които са предвидени срокове, които вече изтичат. Площта обхваща целия имот, уточняват запознати, а не границите на етажната собственост. Според наредбата след изтичането на крайните срокове кметът на общината трябва да възлага за сметка на собствениците на имотите изготвянето на технически паспорти за строежите. Разходите, направени от общината, ще се възстановяват с изпълнителен лист. Т. е. харчът е неизбежен, проблемът е, че е закъснял, а ефективността - съмнителна. В многоетажните сгради, показва практиката в Плевен, трудно се събират пари за асансьор, вода и ток, понякога хората си чистят сами, камо ли да тръгнат да вадят пари за ремонти. Защото на практика идеята на техническите паспорти е да се знае стабилни ли са сградите, нуждаят ли се от ремонт, укрепване или подобрения.
Че коя сграда в Плевен не е за ремонт, пита Дамян Веселинов, който живее в жилищен блок, един от първите в града (с гредоред), строен през далечната 1954 г. На всичкото отгоре се оказва, че ще трябва да плащаме и за общите части, възмущава се той. За него процедурата е начин някои хора, които се определят като технически консултанти и които ще трябва да изготвят паспортите на база обследване, да се нагушат с бая пари, а "нещастници" като него, които едва връзват двата края, отново да се набутат.
Проверка показва, че между 3 и 5 лв. на кв. м излиза средно изваждането на технически паспорт за сграда. Така за тристайно жилище от около 90 кв. м услугата ще струва от 270 до 450 лв. В интернет е пълно с обяви за консултанти, предлагащи издаване на технически паспорти срещу твърдо 500 лв. Цената ще набъбва и от общите части, за които също ще се плаща. Услугата може да се оскъпи и ако се окаже, че е необходимо архитектурно заснемане, тъй като за много от сградите, типично по нашенски, липсват чертежи.
Според Ангел Марков вероятно за документа, както и за необходимите след това ремонти, активно ще се включат банките, както стана с програмата за енергийна ефективност. Тя отпускаше уж нисколихвени кредити с цел хората да санират жилища си. Оказа се, че трябва да се сложи определена дограма, стъкла с определени параметри, а това означава, че са по-скъпи от масовите. Факт е обаче, че всяка дограма е по-добра от старата, коментира днес Ангел Марков, който е ползвал кредит за енергийна ефективност. Реално се набутваш, тъй като вместо скъпата дограма, стъклопакети и материали за външна изолация, можех да направя по-мащабен ремонт, казва той. Вероятно така ще стане и с техническите паспорти, прогнозира плевенчанинът.
Един от потерпевшите от набезите на циганите, които живеят в блока на "Тотлебен" 33 на Стара гара в Плевен, първо иска да знае дали 16-етажната постройка има такъв технически паспорт и тогава ще извади документ за жилището, в което живее. Нено Петров пита - ако блокът на "Тотлебен" 33, собственост на общината, няма технически паспорт - защо няма. А ако има - как го има при положение, че постройката е напълно изкорубена от живеещите в нея цигани. Общината първо да погледне онова, което на книга се води нейно и за което аз също плащам данъци и тогава да изисква да съм изряден, е категоричен той.
За да се състави техническият паспорт, е необходимо да има конструктивно и енергийно обследване на сградата, обясняват експерти. В документа обследванията, които трябва да се опишат, са на конструкцията, архитектурата на обекта, ВиК-инсталациите, електрическата система, отоплението, вертикалната планировка, пожарната и аварийна безопасност, както и санитарно-хигиенните условия. Освен това трябва да се опишат и препоръките за отстраняването на установените несъответствия. При неизпълнение на предписанията плевенчани ги очаква друг, още по-як шамар - глоба, която е в размер от 500 до 100 000 лв. Времето пък за обследване на една сграда е около четири седмици. За архитектурното заснемане - две, и още толкова за преглеждането на конструкцията и енергийното обследване.
По пътя за издаване на техническите паспорти съществува още едно много солидно препятствиe, твърдят запознати. За много от старите сгради в архивите липсват данни за конструкциите, ВиК и електроинсталациите. Това налага например някой да отиде да мери с уред колко желязо е вложено, да обследва конструкцията и т. н. Така паспортизацията ще се окаже непосилна задача заради нежеланието или невъзможността на много собственици да плащат за "снимка" на състоянието на имотите им.
И още нещо, което граничи с абсурда - ако например за сграда, строена преди век, се окаже, че препоръката е тя да бъде съборена, защото е опасна, никой не казва какво ще стане с хората, които живеят в нея и са собственици на жилища.
Материалът е от новия брой на BG Север.
 



Гласувай:
3



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bgsever
Категория: Новини
Прочетен: 3473274
Постинги: 710
Коментари: 2533
Гласове: 7846
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031