Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.04.2011 16:43 - Откровени лъжи за плевенския спорт в сайта на общината
Автор: bgsever Категория: Новини   
Прочетен: 1722 Коментари: 0 Гласове:
8

Последна промяна: 15.04.2011 16:45

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Откровени лъжи за плевенския спорт в сайта на общината

 

Местните управляващи цинично се подиграват с феновете и гражданите

 

Анатоли ИЛИЕВ

 

В сайта на община Плевен в раздел "Повече за Плевен", подраздел "Спорт" (http://www.pleven.bg/index.php?option=com_content&task=view&id=23&Itemid=34) има материал, в който няма и 10% истина. Не бива да пропускаме и фактологическите грешки редом с откровените ЛЪЖИ! А това е ОФИЦИАЛНИЯТ сайт на една институция...!? Всичко изнесено там и по този начин изглежда абсолютно цинично и подигравателно не само към феновете на спорта в град Плевен, а и към всички жители на общината. Да вземем първия абзац, дори само първото изречение - "Плевен е сред водещите спортни центрове в България." Това за кой период се отнася, преди колко петилетки? Същият въпрос може да бъде зададен и за написаното за спортното училище. По-нататък в материала е допусната груба, срамна и непростима грешка. "Баскетболният клуб "Спартак" отново е сред водещите отбори във вътрешното ни първенство. След спечелването на ша-мпионската титла през 1995 г. и Купата на България през 1996 г. плевенските баскетболисти отново са с шансове за призово класиране." Отборът има ДВЕ шампионски титли, а не само една, както е посочено (липсва тази от 1996 г.)! Знаейки за "помощта", която общината (не) оказва на баскетболния клуб, е гнусен цинизъм да се употребяват думите "сред водещите отбори" и "шансове за призово класиране." Общината не само че не подпомага по никакъв начин отбора, а напротив - тя даже получава и финасов дивидент от него, като го кара да заплаща наем за зала "Балканстрой", може би за това, че я поддържа в отлично състояние и даже инвестира в нейното подобряване.

imageСвоеобразен връх в откровените лъжи е може би това: "Футболните клубове - "Спартак" и "Белите орли", преодоляха тежките финансови проблеми. След трудностите през последния сезон те уверено вървят към първия ешелон." Тук речникът на всеки един запалянко, славещ се с богат арсенал от най-цветущите изрази в българския език, би бил адски беден, ако трябва да се направи коментар на тези абсурдни лъжи.

Първото място на горната ЛЪЖА трябва да бъде редом с "Плевенските спортисти разполагат с два стадиона, зали за тенис, волейбол и баскетбол, закрита лекоатлетическа писта, два тенискорта, рудербасейн за целогодишна подготовка, база за конен спорт и др." Тук въпросите към управляващите са стотици може би. Какво според тях е определението за "стадион"? Т. нар. стадион "Плевен" ("Слави Алексиев", както го знаят плевенчани) с какво основание може да бъде наречен стадион? С пропадналите си трибуни ли? С бурната си горска растителност по тях ли - тревна, храстовидна и дървесна? Също с богата си фауна в и около него - змии, гущери, смокове, кучета, плъхове, белки, жаби и още десетки видове, нехарактерни за обект с обществено значение в рамките на града. Тук следва и логичният въпрос защо таксите от концертите на стадиона не се влагаха в неговата поддръжка. Сега вече е твърде късно! Стадионът не подлежи вече и на реконструкция, освен да бъде сринат до основи, даже до кота минус 3. С "уютните" си съблекални и сервизни помещения ли? Там положението е като в някоя пещера - течове отвсякъде при всеки един дъждец, а камо ли при по-сериозен дъжд или при топенето на снега през зимата. Водата по пода там е до кокалчета, подгизнали от влагата стени с рушаща се замазка и тухли под нея, както и мухлясали тавани. С тревното си покритие ли, което ако вали прилича на тресавище, а ако е сухо може гордо да носи името "Равни трапища"? С лекоатлетическата си писта ли, върху която и високопроходим автомобил би имал затруднение в придвижването си по нея? С инфраструктурата около него ли, с която напълно сполучливо би могъл да кандидатства за провеждане и снимки на някой от сезоните на "Сървайвър"? С липсата на санитарни възли ли? То впрочем целият е превърнат на такъв, както и околностите му. С липсата и на една чешмичка с вода за пиене! И още много въпроси могат да бъдат зададени за тази общинска собственост, с която се "гордеят" от сайта на общината.

Другият стадион (сега му викат "Белите орли", но всички си го знаем като стадион "Спартак") е въпрос на друга тема, която е много дълга и заплетена донякъде, но не неразрешима, ако се разровят в дълбочина нещата. Ето само кратък анонс:

- На 19.VIII.1931 г. е основан СК "Белите орлета" (от 1932 г. "Белите орли").

- На 27.IХ.1946 г. СК "Белите орли" се преименува във физкултурно дружество "Републиканец" под шефството на окръжно управление на МВР.

- На 28.ХII.1947г. на отчетното си събрание физкултурно дружество "Републиканец" се преименува в "СПАРТАК"!

- През 1964 г. се създава единно физкултурно дружество, обединяващо всички отбори на Плевен в ЕДИН-ЕДИНСТВЕН отбор и това е именно "Спартак"!

"Като неразделна част от ПФК "Спартак" със 78-годишна история (62 от тях под името "Спартак"), ние, привържениците, искаме да изразим непоклатимата си позиция, свързана с бъдещето на отбора: настояваме за запазване емблемата на "Спартак", както и на традиционните клубни цветове. Нека отборът отново провежда домакинските си мачове на бившия стадион "Спартак" (сега ст. "Белите орли"). Да не забравяме, че стадионът е построен с името "Спартак" още през 60-те години на ХХ век върху игрището на несъществуващия от 1946 г. СК "Белите орли". Заслугата за изграждането му е на председателя на "Спартак" и изтъкнат радетел за спорта в Плевен Първан Борисов."

Това е част от една декларация на привържениците на "Спартак", публикувана и в "BG Север" преди време. И тук Плевен ще влезе в историята като единственият град, реституирал стадион. Възможно ли е с нотариален акт за поляна (игрище) да се сдобиеш с на 2/3 изграден стадион? Защо само в Плевен се случи това и в нито един друг град в България? Тук има още десетки въпросителни по тази реституция, но никой като че ли не смее да разръчка случая из основи.

През годините болшинството отбори в България са били обединявани, преименувани и т. н., но никъде не се "възстанови" отбор от миналото, чиито законен и реален наследник съществува. Защо само в Плевен управниците позволиха това да се случи и да задоволят нечии болни, реваншистки интереси, които са в ущърб и на футбола, и на феновете в града?

Не са за подминаване и останалите спортни обекти, с които лицемерничат общинарите, но ужасно се набива на очи наглостта "с рудербасейн за целогодишна подготовка". Та той от близо 15-ина години не функционираше, преди миналата година да бъде сринат и на негово място да започне изграждането на кардиологична клиника.

И след всичко изписано до тук човек вече не може и да се ядоса на предпоследното изречение в този материал, а само го подминава с лека саркастична усмивка: "Парк Кайлъка е любимо място за отмора на плевенчани с условия за масов спорт." Масовият спорт е може би заради многобройните кръчми и частен тенис корт(?), неработещия от 20 години Голям басейн с кула за скокове, изобилието от използвани спринцовки и игли, глутниците безпризорни кучета...

И за да е пълна картинката на всичко това и да е в унисон с написаното, има една снимка (от общо 3) на едно детенце с топка в ръка, което е облечено с червена фланелка, червени гащета и в дясната ръка държи червено шалче. Пълно безумие и ужас! От над половин век насам клубните цветове на плевенските отбори, носещи името "Спартак", са бяло и синьо.

Нееднократно привържениците са повдигали въпроса за ролята на община Плевен и отношението й към спорта в града. Ще спомена само няколко момента.

През зимата на 2009 г. привържениците многократно бяха залъгвани за обединение между "Спартак" и "Белите орли". След като се оказа, че юридически е невъзможно това, настойчиво препоръчваха единият от двата отбора да се разпусне или фалира, или откаже от участие в Б група, или какво ли още не, а после общината щяла да направи голям и силен отбор. Това по една или друга причина се случи през март на 2009 г. с отбора на Плевен - "Спартак", но общината не удържа на думата си. Напротив, взе да шикалкави, да обяснява, че нямала право, че това нямало как да стане, че било противозаконно, че другите общини били в нарушение на закона, като помагали на спортните клубове (Монтана, Сливен, Ботевград, Враца, Берковица, Криводол, Благоевград, Ямбол, Бургас, Велико Търново и др.). Ако пък помогнела на футбола, щели и други клубове да искат - и още стотици доводи защо НЕ трябва да се помага, обратно на гореизброените градове. В Плевен има няколко водещи спорта и отборa с традиции и успехи в тях. Би било редно на тях да се помогне приоритетно и никой няма да ги съди за това. Напротив, подсъдно е това бездействие и тази социалистическа уравниловка, прилагана от определили се като демократичен кмет и демократични общински съветници - по-добре никой нищо да не получи, отколкото някои повече, други по-малко.

За организиран мирен протест пред общината някои фенове вечерта преди него бяха привикани на среща, на която присъстваха кметът, част от зам.- кметовете, председателят на общинския съвет, Стефан Ганев, Тони Вашков, Таня Митранова и хора от ФК "Спартак". Общинските служители се държаха изключително грубо и арогантно, като на моменти бяха и цинични (по-точно единият от тях). След края на срещата на нас, феновете, не ни беше разрешен мирният протест на площада, а бяхме пратени на стадиона (това е в делничен ден по обяд!?) и бяхме заплашени с полиция и други последствия, ако се съберам пред общината. А на стадиона до гробищата по това време кой щеше да ни чуе? Освен мъртвите, при които управляващите пратиха и плевенския спорт...

През 2009 и 2010 г. ние, феновете, бивши футболисти на "Спартак" начело с Пламен Гетов, сегашните собственици на клуба и представителите на общината Тони Вашков и Таня Митранова имахме неколкократни срещи в кафенето на Балона във връзка с възстановяването на отбора и неговото бъдеще. Представителите на общината всеки път обещаваха какво ли не и как реки от мед и масло ще потекат, какво правела общината, какво щяла да направи и т. н. - и така до следващата среща, когато пак се започваше с панаирджийските приказки,

а накрая - нищо.

Когато на една от срещите вече се разбра, че отбор все пак ще има (напук на някои!) и Даниел Митов и Георги Милев отправиха призив да се включи и община Плевен да помогне, г-жа Митранова направи една изключителна реплика: "Ролята (помощта) на общината ще е да не пречи." Това вцепени всички присъстващи и прекърши всяка една надежда, че поне една малка част от обещанията, давани в продължение на една година дотогава, ще бъдат реалност. Оказа се, че са били само грозни лъжи за потушаване на напрежението.

Отделно през този период периодично се чуваха популистките изказвания от страна на кмета и някои общински служители като това: "Подобряване имиджа на Община Плевен, посредством рекламиране от ФК "Спартак" и други спортове в града". И докато всичко това е само в сферата на голите приказки и обещания, в други градове и общини е факт и се реализира на практика. Такива са например общините Бургас, Ямбол и Ботевград, които са основен спонсор на баскетболните си отбори, тяхната реклама стои на видни места в местните зали и вървят рекламни клипове по телевизиите, излъчващи мачовете от Националната баскетболна лига. Анологични са и примерите във футбола с общините Каварна, Сливен, Монтана, Враца и др.

Материалът е от днешния брой на BG Север.

 



Гласувай:
7



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bgsever
Категория: Новини
Прочетен: 3473698
Постинги: 710
Коментари: 2533
Гласове: 7846
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031