Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.04.2011 15:39 - Страх и опустошение царят в района на “Табакова чешма”
Автор: bgsever Категория: Новини   
Прочетен: 2906 Коментари: 0 Гласове:
16

Последна промяна: 01.04.2011 15:52

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 

Антон Антонов не може да се примири с цинизма на полицаите

 

imageРалица ПЕТРОВА

 

Страх, опустошение и разруха царят във вилната зона на Плевен. Собственици и ползватели на имоти в местността "Табакова чешма" вече са вдигнали ръце от системните вандалски набези на циганите там. Пораженията са превърнали някогашните кокетни вилички в грохнали, изкорубени и неизползваеми бараки - съборени стени и покриви, разбити прозорци и врати, изтръгнати метални колове и стълби, сринати и изпотрошени асмалъци. Голяма част от плевенчани са изоставили постройките си и признават, че са безсилни пред бруталните и оставащи без наказание кражби, лишаващи от смисъл целия им труд. Други на групи пристъпват плахо към вилите си дори посред бял ден в очакване на място да засекат натоварена с метал и покъщнина циганска каруца.

Хората не могат да направят нищо. Оказва се, че по никакъв начин не са в състояние да опазят имуществото си, а полицията, която години наред е безсилна да се справи с проблема, вече цинично е вдигнала ръце. По думите на потърпевши униформените посрещат жалващите се с думите: да не мислите, че сте само вие.

Премахването на т. нар. полска охрана, патрулирала денонощно в района преди години, е основната причина в местността да намерят убежище няколко многолюдни ромски семейства, които се препитават единствено чрез кражби, категорични са собствениците. Една част от тях твърдят, че живеят под наем, други, че са закупили постройките, а трети - просто са намерили изоставена къща и "временно" са се настанили в нея.

Преди 26 години Антон Антонов решава да вложи спестените си пари в нещо смислено. Вече 67-годишният плевенчанин тогава преценява, че най-удачното решение, което може да вземе, е да построи къща. И го прави. Издига красива двуетажна вила в местността "Табакова чешма". Всичко прави сам - проектира и майстори с хъс и желание. Мисълта му е насочена напред в бъдещето, когато, вече пенсионер, ще може спокойно да си почива на вилата. А защо не и да живее в нея? "Тук всичко е различно. Въздухът е друг. Като дойда и седна отпред да си изпия кафето, вперя поглед - виждам целия Плевен, дишам с пълни гърди. Сега обаче все ме стяга като гледам какво се случва. Няма оправия!", въздиша Антон. Очите му се пълнят със сълзи само при мисълта за вложения труд. "Виждате ли колко глупав съм бил! Вместо да си пръскам парите по пиене и жени, аз съм взел вила да строя. И за какво! Да гледам как циганите я изкорубват и я изнасят на парчета", не може да понесе действителността мъжът.

Първите цигански набези започнали преди 5 - 6 години. Човекът многократно е викал полиция - без никакъв резултат. Тежък удар обаче циганите нанасят в началото на тази година. През февруари те разбиват една от стените, правят дупка, влизат в къщата и изнасят каквото могат да носят - мивки, лопати, столове и всякаква покъщнина. Около постройката ограда вече няма - половината от мрежата е изрязана и задигната. Антон споделя, че е съсипано имущество за хиляди левове. След посещението му в полицията в средата на февруари още чака някой нещо да направи. "Страх ги е да се разправят, да отидат там. Единият ми вика - какво да направя, нали после ще ме запалят. Аз му казвам: ми да не си ставал полицай тогава", бесен е Антон. Сега зазидал огромната дупка в стената. До следващия път.

В местността "Табакова чешма" хората дори вече не заключват вилите си. Твърдят, че ако го направят, пораженията са много по-големи - изпочупени катинари, изтръгнати врати. А така - всичко "по-безболезнено" минавало. "Викам си, ще сложа поне един прът да го удари като отвори вратата. Ама нали ще се ядоса циганинът и ще драсне клечката - всичко ще изгори. Ток мислех да сложа - ама после пак аз ще ходя да ги лежа тия", въздиша Антон. И вдига безпомощно ръце, защото знае, че нито една институция няма да си мръдне пръста да му помогне...


Материалът е от новия брой на BG Север.

 

 



Гласувай:
16



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bgsever
Категория: Новини
Прочетен: 3483149
Постинги: 710
Коментари: 2533
Гласове: 7847
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930