Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.03.2011 17:20 - Циганска война в с. Буковлък, клановете се готвят за вендета
Автор: bgsever Категория: Новини   
Прочетен: 6400 Коментари: 1 Гласове:
10


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Циганска война в с. Буковлък, клановете се готвят за вендета

 

 

Селото е един от центровете на контрабандната търговия с цигари и тютюн

 

     

 

imageПоля ТОМОВА

 

 

Деветима паднаха жертва на зверска битка между два ромски клана в Буковлък. В болница в тежко състояние е 34-годишният Мариан Цветанов, който е прострелян почти от упор с ловна пушка и патрони за диви прасета. В стрелбата на месо пада и неговата дъщеря, която е в стабилно състояние в хирургична клиника. Момичето е получило сачми в стомаха и лакетната става. Според местните войната в селото е тлеяла три дни. Всичко започва на осми март, когато две от децата на фамилиите Цветанови и Митеви се спречкват и се сбиват. Сблъсъкът скоро прераства и се пренася и върху останалите момчета от двата рода. "Отидохме с баща ми да се разберем, те ни подгониха, после пак отидохме, ама те с пушки и аз взех една пушка и стрелях", обяснява ситуацията Веселин от рода Митеви. Той и фамилията му живеят в квартал, който местните наричат "Буря". Истинската буря обаче е една улица по-надолу, в двора на Мариан Цветанов. Там мелето е било между близо стотина души, въоръжени с дървета, тръби, вили, пушки и пистолети. Мъжете от Митеви първо нападат една от жените, която е била в къщата на Мариан - Веска. "Оня, Коце, с пистолет ме удари в носа, разби ми носа, брат му Васко срещу мен пушка насочил, искаха всичко живо да избият, целия ни джинс", разказва Веска. Преди стрелбата, по време на мелето, е имало и публика, разказват очевидци. Те направили нещо като ринг и всеки гледал кой кого и къде удря. Изведнъж започнала стрелба. "Стреляха, ти казвам, на месо, аз съм улучен тук в ръката, ама леко... Всичко живо легна на земята, те стрелят, всичко бойно беше", разказва един от участниците в екшъна.

imageСлед стрелбата в селото са въведени специални полицейски мерки. В Буковлък пристигна и главният секретар на МВР комисар Калин Георгиев, който ги оповести. Жандармеристите в селото са, образно казано, повече от местното население, има части и от Русе и Велико Търново. Те ще останат, докато ситуацията се нормализира. Това обаче едва ли ще е скоро, защото и двата рода се подготвят за война. Едните искат вендета заради простреляния Мариан и дъщеря му. "Клане ще стане, ще има око за око, зъб за зъб", заканва се Митко, племенник на Мариан. "Война ще има, сигурен съм, че ще има война", клати глава Тошко от рода Митеви. Фамилията иска Цветанови да се изселят от Буковлък. Цветанови пък казват, че кръв се плаща с кръв. Петима от Митеви са задържани. Открити и иззети са две пушки и пистолет. Всички в Буковлък обаче твърдят, че оръжията са повече и ги има в почти всяка къща. "Те ги крият по тоалетните, по покривите, после, като си заминат полицаите, пак ще ги извадят", категорични са в селото.

Част от ромите обвиняват за стрелбата и кмета на Буковлък Росен Русанов. "Трябваше още на осми да извика полиция, а той се прави на шериф, идва тука, кара ги да се извиняват и това е...", твърди един от пострадалите. Самият кмет обаче казва, че причина за войната е "първичният инстинкт, който тук е на първо място". На въпроса защо не е извикал по-рано полицията, Русанов отговори, че още на осми март е имало един задържан. Кметът обеща също, че ще намали напрежението в селото, тъй като имал "психологически подход". По всичко изглежда обаче, че запалената от нищото война ще тлее дълго, тъй като ромите приемат лично всяко посегателство срещу рода.

Освен родовите войни, в Буковлък кипи и предприемачество. Селото се оказва основен център на търговията с нелегални цигари и тютюн. Благосъстоянието на много роми от махалите е нараснало през последните месеци и това се вижда с просто око. Сменени са дограмите на почти всички къщи, а пред всяка има поне по една кола. Златни накити красят ръцете и ушите почти на всички жени. Дали стрелбата между Митеви и Цветанови има нещо общо с нелегалния бизнес и разпределяне на територии, засега не е ясно. Ден след битката обаче полицията направи изненадваща акция и откри големи количества контрабандни цигари в селото. Обществена тайна е, че тютюн ромите събират от сметището, след което го препродават.

 
Материалът е от новия брой на BG Север.



Гласувай:
10



1. анонимен - да се избиват,
19.03.2011 18:33
колкото се може повече
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bgsever
Категория: Новини
Прочетен: 3483272
Постинги: 710
Коментари: 2533
Гласове: 7847
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930