Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.03.2011 11:46 - Пострадала от катастрофа чака обезщетение цели 3 петилетки
Автор: bgsever Категория: Новини   
Прочетен: 2014 Коментари: 0 Гласове:
14

Последна промяна: 12.03.2011 11:50

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Пострадала от катастрофа чака обезщетение цели 3 петилетки

 

Вицепремиерът Симеон Дянков си измива ръцете с необходимост от икономии

 

 

imageПоля ТОМОВА

 

Вече 15 години Анита Атанасова от Гулянци чака обезщетение от държавата. Жената е жертва на зверска катастрофа, след която остава инвалид и получава само социална пенсия от 114 лева.

Преди 15 години Анита работи като санитарка в УМБАЛ - Плевен. На 26 август 1996 година тя отива до аптеката срещу болницата, за да купи лекарство за пациент. Взима го и тръгва обратно към болницата. На пешеходната пътека обаче животът й се преобръща. "Чух силен удар и усетих адска болка в кръста, паднах и оттогава нищо не помня. Хванах се за главата и гледам - ръцете ми целите в кръв...", спомня си Анита. Докато е пресичала пешеходната пътека, тя е блъсната от Никола Николов. След като я удря с колата, той дава заден и отново преминава през нея. Анита оцелява като по чудо. Шест месеца е в корито, след което постепенно и с много грижи се съвзема. Заради катастрофата обаче Анита има сериозни заболявания, които не й позволяват повече да работи. Претърпява и много операции, както и допълнителни процедури по болниците.

След катастрофата прокуратурата започва дело срещу Николов. Осъден е да плати на Анита обезщетение от 5 хиляди лева. Близо година ми даваха по 27 лева от пенсията му, той обаче почина и оттогава няма една стотинка, казва пострадалата жена. След смъртта на Николов неговите наследници се отказват от наследство и така бягат от плащането на обезщетение на Анита. Започва поредица от дела, които се влачат повече от 10 години. Пострадалата жена и съпругът й Шукри Ахмедов вече нямат нито сили, нито средства, за да ходят по съдилищата.

При такива случаи би следвало обезщетението на Анита да бъде дадено от държавата, средствата да бъдат изплатени от държавния бюджет. Оказва се обаче, че и това не е възможно. Три години след като жената пише писмо до финансовото министерство, получава отговор. С копие до областния управител на Враца, където, оказва се, Никола Николов има близо 30 дка ниви и лозя. "С оглед пестеливото и икономично разходване на бюджетни средства и с оглед на правомощията ви по чл. 44, ал. 2 от Закона за държавната собственост считаме, че следва да организирате продажба на имотите и след представяне на оригинал от издадения в полза на Анита Атанасова изпълнителен лист, да удовлетворите вземането й до размера на стойността на приетото от държавата наследство". Писмото носи подписа на финансовия министър Симеон Дянков. Според адвокати държавата бяга от отговорността си при случаи като на Анита Атанасова, които могат да бъдат решени бързо и законосъобразно, като се изплатят дължимите суми. Вместо това сега областната управа във Враца следва да организира продажбата на имотите. Това обаче също се оказва проблем, тъй като през 2009 г. тези земи са придобити от областната управа във Враца. След писмото на Дянков единственото, което държавните служители са направили, е работна група. Земята на Николов може да бъде продадена пет години след придобиването й от областната управа. Така че засега плащането на обезщетението се отлага за неопределено време. Какво чакат, може би чакат да умра, пита Анита Атанасова. "Не вярвам, че някога ще получим това обезщетение. В България няма правосъдие", категоричен е съпругът й Шукри Ахмедов.

Материалът е от новия брой на BG Север.




Гласувай:
14



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bgsever
Категория: Новини
Прочетен: 3482402
Постинги: 710
Коментари: 2533
Гласове: 7847
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930