Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.02.2011 13:29 - Лекари връщат спешни пациенти заради орязан бюджет
Автор: bgsever Категория: Новини   
Прочетен: 2347 Коментари: 1 Гласове:
11


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Лекари връщат спешни пациенти заради орязан от НЗОК бюджет

 

Стотици неплатежоспособни граждани с инфаркт са осъдени на смърт

 

 

imageРалица ПЕТРОВА

 

 

Заради драстично орязания си бюджет Специализираната болница за активно лечение (СБАЛ) по кардиология в Плевен вече връща пациенти, а лечебното заведение е на път да хлопне кепенци. В сряда сутринта лекари и пациенти протестираха пред сградата на Регионалната здравноосигурителна каса (РЗОК).

 

"На 22 февруари здравната каса ни даде бюджета за тримесечието. Оказа се, че той е по-малък от това, което вече сме изработили. Ако не направим нещо, какво следва? След като здравната каса не ни плаща, ние можем да приемаме само платени пациенти. Стана така - който има пари - оживява, а който няма - не", коментира д-р Сотир Марчев, изпълнителен директор на СБАЛ по кардиология - Плевен.

"Синът ми беше в САЩ, дойде си с кардиологични оплаквания и отидохме в болницата. Хората ни приеха страхотно, казаха, че трябва веднага да влезе за лечение. Преди нас имаше два спешни случая, а синът ми беше третият - трябваше да легне за кардиография и евентуално за стент. Обади ми се след 15 минути - елате да ме вземете, че ще затварят болницата заради изчерпан лимит. Ако искаш помощ, трябва да си платиш. А един обикновен човек не може да извади 4 000 лв. за стент. Сега синът ми си е вкъщи", разказва баща, дошъл да подкрепи протеста на медиците.

С близо 60% е намален бюджетът на кардиологичната болница спрямо 2010 г., сочат цифрите. Ако през миналата година на лечебното заведение са изплатени 13 688 575 лв. за лечение на пациенти по клинични пътеки, то за тази година отпуснатата сума е 5 955 596 лв.

"Клиничните пътеки в кардиологията бяха намалени средно с 23%. Ако нашият бюджет е намален с 30% - разбираме го. Но когато е намален с 60 на сто - болницата не може да оцелее. И така рискът е Плевен да остане без интервенционална кардиология. През болницата минават много пациенти - обхващаме областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, но тези, за които става въпрос, за които е въпрос на живот и смърт - са пациентите с инфаркт", обяснява д-р Марчев. Годишно през кардиологичната болница в Плевен преминават около 600 души с остър миокарден инфаркт и около 1 600 души с тежка нестабилна стенокардия, която изисква интервенционално лечение.

Освен орязаните клинични пътеки, шамар за СБАЛ по кардиология е и приетото решение, с което броят на процедурите в инвазивната кардиология, извършвани на един ангиографски апарат, се ограничава до 8 на денонощие. "Това е поредното чиновническо недомислие, което обрича на смърт хиляди пациенти. Практически възможността на една модерна и високотехнологична кардиологична болница да обслужва пациенти 24 часа в денонощието губи смисъла си, а иначе това е основно изискване за сключване на договор с НЗОК. При ограничение до 8 инвазивни процедури на ден на апарат, денонощната готовност за лечение на остър миокарден инфаркт в една болница остава без оправдание - водещ е броят пациенти, независимо кога е възникнала заплахата за техния живот", се казва в протесното писмо, което медиците връчиха на шефа на здравната каса в Плевен Мартин Митев.

Основното искане на кардиолозите е касата да плати сумата, която е надработена до момента. Както и поне инфарктите, които постъпват в първите часове от болката си, да бъдат покрити, защото "не е човешко тези хора да бъдат оставени да умират".

Второстепенният проблем по думите на д-р Сотир Марчев е, че 100 човека, които сега работят в болницата, ще останат на улицата при нейното закриване. "Плевен е град, в който голяма част от заводите са затворили. Безработицата и безпаричието са много големи. Ако имаме само платен прием - тук тези, които могат да си го позволят, са много малко. Това означава, че болницата едва ли ще успее да съществува само с тях и е съвсем реално да затвори врати. А останалите без работа - да се наредят на рейсовете за Гърция и Испания", подчерта изпълнителният директор.

Шефът на РЗОК - Плевен, Мартин Митев заяви, че ще изпрати протестното писмо до националната каса. Той подчерта обаче, че изискването за ограничен брой процедури не е въведено от тях, а "медицинският стандарт "Кардиология", като всички останали стандарти, се прави от Министерството на здравеопазването". "На нас ни е вменено единствено да изпълняваме това, което пише в стандарта. Съответно бюджетите за тази година се изчисляват по методика, приета от Надзорния съвет, която в най-общи линии като база стъпва върху извършената дейност през предходната година. Като се вземе тази база - като брой случаи, преминали през интервенционалните пътеки, и като се съобрази изискването за брой процедури, бюджетът на болницата се преизчислява и съответно е намален", заяви Митев.

Материалът е от новия брой на BG Север.




Гласувай:
11



1. анонимен - Ще връщат, защото има една част от ...
28.02.2011 13:39
Ще връщат, защото има една част от българското общество, наречена малцинство, които не си плащат здравните осигуровки, а в същото време пълнят болниците и така ебават мамата на всичко!!!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bgsever
Категория: Новини
Прочетен: 3481227
Постинги: 710
Коментари: 2533
Гласове: 7847
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930