Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.02.2011 14:40 - Компютърен спец ще съди държавата, поръчали му дело
Автор: bgsever Категория: Новини   
Прочетен: 2897 Коментари: 5 Гласове:
12

Последна промяна: 11.02.2011 15:02

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Процес за спукани гуми коства на мъжа три години ходене по мъките

Емилия КАРАБУЛЕВА

Компютърен специалист от Плевен ще съди държавата в Страсбург заради абсурден процес, воден срещу него през последните 3 години, и за нарушаване на човешките му права. Това обяви самият той, потърси медиите за съдействие, за да разкаже своята история и да се разбере, че в нашата съдебна система може да се случат и такива безобразия.
Румен Захариев бил обвинен, че е спукал гуми на служебната кола на строителен предприемач в района на ХГ "Илия Бешков". "Тогава погледнах календара и си припомних, че точно в този ден с клиента ми бяхме в съда, той се явяваше като свидетел по дело. Времето на процеса покриваше времето, в което според жалбата на строителния предприемач е извършено "престъплението". Разбрах, че някой се опитва да скрои номер на клиента ми", заяви адвокатът на Румен Захариев. Той пази всички документи от абсурдния процес, който се точи години.
Така делото за спуканите гуми стигнало до разглеждане в Районен съд - Плевен. Като свидетели се явяват трима работници на строителния предприемач. Показанията им почти съвпадат - на въпросната дата и час и тримата ходили да купуват кафе и видели как подсъдимия Румен Захариев собственоръчно цепи гумите на колата на шефа им. Имали му зъб, защото компютърният специалист често им правел забележка да не спират колата в близост до къщата му, падали керемиди, можело да я повредят. В крайна сметка Захариев не могъл да се защити, осъдили го условно с 3-годишен изпитателен срок.
После Окръжният съд в Плевен отменил присъдата и върнал делото на по-нисшата инстанция за разглеждане от нов състав. Странното в случая е, че всички адвокати започнали да се "дърпат" от това дело, никой не искал да защитава Захариев, за да не се конфронтира с прокуратурата и със съда. "Накрая си наех защитник от София, но това излиза доста скъпо. Както и да е, бях решен да стигна до края, за да видя докъде ще стигне тази поръчкова история, в която се оказах главният герой", разказа потърпевшият.
На новия процес обаче нещата се обърнали в полза на подсъдимия. Жалбоподателят и свидетелите изпаднали в противоречие, вещото лице пък се отрекло от цялата си експертиза. Оказало се, че спуканите гуми не били японски, а обикновени турски. Вещото лице "оценявало" гумите, които му показал жалбоподателят. В хода на процеса се разбрало, че вещите, обект на "престъплението", не се пазят. От прокуратурата поискали справка - къде е бил Захариев в деня на "престъплението", бил ли е в съда, кога е излязъл оттам. В крайна сметка процесът придобил комично звучене, за всички било ясно, че е скалъпен. "Да се потребява наказателното правораздаване, за да се лансират измислени версии с цел да се задейства целият репресивен апарат срещу един човек, явно недолюбван от някои, е абсолютно безобразие. Но както виждате - случва се в реалния живот", коментира адвокатът на Захариев.
Подсъдимият за спуканите гуми разказа, че през цялото време на водене на делата е бил подложен на системен психологически тормоз, разстроило се семейството му, близките му започнали да гледат на него с недоверие. Затова Румен Захариев изчаква да изчерпи всички възможни съдебни инстанции в страната, за да заведе жалба в Страсбург. 

Материалът е от новия брой на BG Север.



Гласувай:
12



Следващ постинг
Предишен постинг

1. ib4on - ....
11.02.2011 14:51
Браво на човека...
цитирай
2. анонимен - Ами на мен малко странно ми звучи
11.02.2011 23:16
Някой да се впрегне заради едни гуми... По-скоро си мисля, че пича наистина е нарязал гумите - щом е правил забележки преди това, такива комплексари има навсякъде... И сега се възползва от това че с годините спомените избледняват и хората свидетели може да не си спомнят детайли до минута.
цитирай
3. анонимен - До ПРЕДНИЯ ПИЧ
11.02.2011 23:24
Не се разбира кой е виновен, засега. ТОЯ Е ОПЛЕТЕН С ИМОТНАТА МАФИЯ В ГРАДА БЕ! Дано го опандизят !!! НИКОГА НЕ СЕ ИЗКАЗВАЙТЕ ПРИБЪРЗАНО, КОЙ ТОЧНО Е ПРАВ. ТОЯ Е ИЗМАМНИКА!
цитирай
4. pisatelkata - Да разпука съдебната власт!
14.02.2011 11:55
Всичко е ясно - човечецът е невинен, но строителния предприемач е човекът с паричките....Срамота, безобразие.
цитирай
5. veselinvalev - Съдебната система пак спука гума.
20.02.2011 17:55
Съдебната система пак спука гума.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bgsever
Категория: Новини
Прочетен: 3481258
Постинги: 710
Коментари: 2533
Гласове: 7847
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930