Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.02.2011 13:21 - Кой ограби шофьорите?
Автор: bgsever Категория: Новини   
Прочетен: 4652 Коментари: 1 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

Кой ограби труда на шофьорите?

За пореден път Плевен влезе в националните медии с черна новина - общинската фирма "Автобусни превози" е сред 11-те в страната, дадени на прокурор за неизплатени заплати. За кражбите на милиони от мощното предприятие и докарването му до фалит едва ли някой ще понесе наказателна отговорност, защото е крадено "професионално", т. е. чрез вратичките в закона. Но някой трябва да отговаря морално и политически за страданията на десетките шофьори, служители и техните семейства, оставени без средства (и то заработени) за препитание близо две години.

За да улесним отговора на този въпрос, пак ще припомним: последният управител на "Автобусни превози" Иван Стефанов бе предложен от кмета Найден Зеленогорски и неколкократно преназначаван от послушното му мнозинство в общинския съвет, въпреки очевадните през годините факти, доказващи, че фирмата умишлено се води към фалит.

А наближават местни избори.
 

“Автобусни превози” на прокурор заради неизплатените заплати

 

 

Георг Спартански не разреши на работниците да говорят пред сесията

 

 

imageПоля ТОМОВА 
Емилия КАРАБУЛЕВА

 

 

Плевенската общинска фирма "Автобусни превози" е една от 11-те в страната, които Главна инспекция по труда даде на прокурор заради системно забавяне на заплатите на работници и служители, стана ясно тази седмица. Това ще е поредното дело за дължими суми срещу транспортното дружество. В него вече има ликвидатор, който описва имуществото и прави опити да го продаде. Дълговете на фирмата са над един милион лева към банки, частни фирми, държавата. 240 хиляди лв. "Автобусни превози" дължи за заплати на работниците си. Тя е обявена в ликвидация с решение на общинския съвет именно заради непрекъснато трупащите се дългове. "Целта на ликвидацията е да се продаде имуществото на фирмата и да се получат средства, тоест активите да бъдат осребрени и да се покрият плащанията към многото кредитори", обясни ликвидаторът Борис Илонов. Оказва се, че в същото време и частен съдия-изпълнител е влязъл във фирмата. "Частният съдия-изпълнител е завел изпълнителни дела срещу "Автобусни превози" и е обявил продажба на два имота, единият от които над 20 дка, другият - по-малък", каза Борис Илонов. На провелия се първи търг обаче кандидати за терените не се явили, предстои втори. Цената на имотите е над 900 хиляди лева. Фирмата има и друго имущество - автобуси, авточасти, още един малък недвижим имот, които също ще бъдат обявени за продажба. Дали обаче парите от тези продажби ще стигнат да се изплатят и дължимите от година и половина заплати на персонала? "При частния съдия-изпълнител се погасяват на равни части задълженията към всички кредитори, но има една възможност да бъдат погасени приоритетно към работници и служители, което при продажба ще бъде и направено", обеща ликвидаторът на общинската фирма. Но на практика излиза, че ако никой не купи нищо от имуществото на опосканата общинска фирма, работниците няма да получат и стотинка. Част от тях са завели частни граждански дела, които също им струват пари. Те са категорични, че фирмата е източвана години наред и умишлено е оставена да затъне в дългове.

 

Кога ще си получим заплатите? Този въпрос задаваха на местните управници група работници от "Автобусни превози" пред вратите на залата, където течеше последната общинска сесия. Заради неспазена процедура председателят на местния парламент Георг Спартански отказа на хората да бъдат изслушани. Той си изми ръцете с правилника, според който те е трябвало да заявят искането си за изслушване преди заседанието. Ясен отговор на работниците от общинската фирма не даде и кметът Найден Зеленогорски. Набързо в коридора той обясни, че е загрижен за проблема им и пое ангажимент да проведе разговори с ликвидатора на дружеството и с юридическия му екип. Кога ще си получат заработените пари обаче, хората от "Автобусни превози" така и не разбраха. "Вече година и половина живеем на ръба на оцеляването си. Страдаме не само ние, но и целите ни семейства. Как може заради такава голяма кражба и измама да обезличават хората. И това се случва в общинска фирма, но тук ни изгониха от залата, сякаш сме някакви нищо незначещи хора", обобщи настроенията на работниците Христо Стоянов. Човекът показа разпечатка, според която последно е взел заплата през август 2009 г., а фирмата му дължи над 7 хил. лв. Пред журналисти шофьорите изразиха негодуванието си срещу управлението на последния управител Иван Стефанов. Как толкова време дружеството е работило на загуба, а директорът не е бил уволнен, удивляваха се хората.

От лятото на 2009 год. работниците са получавали по 50 - 60 лв., и то не всеки месец, а само "при нужда". В дадените им документи за размера на неизплатени трудови възнаграждения сумите са средно между 7 и 8 хиляди лева на човек. В това време семействата им са оцелявали благодарение на съпругите, на помощта от децата и други близки и роднини. Мъжете разказаха и как Иван Стефанов ги е карал да описват всяка сутрин личните си финанси за деня, как е взимал оборота от билетите.

Материалът е от новия брой на BG Север.




Гласувай:
8



1. анонимен - наглост
05.02.2011 19:17
Цялата тази сага около "Автобусни превози" е повече от скандална. Такова чудовищно безобразие рядко се среща. Това е типичен пример докъде може да доведе човешката наглост, алчност и чувство на безнаказаност на самозабравили се от власт местни феодали, които са загубили връзка с реалостта. Всички в Плевен знаят, че виновниците за това положение са двама - и тези двамата са съселяни.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bgsever
Категория: Новини
Прочетен: 3479634
Постинги: 710
Коментари: 2533
Гласове: 7847
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930