Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.01.2011 18:16 - Измамите за робата в чужбина продължават, фирми не плащат
Автор: bgsever Категория: Новини   
Прочетен: 2371 Коментари: 0 Гласове:
14


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Измамите за работа в чужбина продължават, фирми не плащат

 

Строител три години води дела заради неполучени пари от гурбет в Германия

 

imageПоля ТОМОВА

 

Според едно проучване от началото на тази година 30 хиляди българи ще опитат късмета си в търсене на работа зад граница. Това са хора, чиито професии им дават правото да работят легално и за добри пари. Оказва се обаче, че дори и да заминеш на работа легално, със съответните договори и да работиш по специалността си, може да станеш жертва на измама, ако се трудиш за български работодател. Това се е случило на Никола Върбанов от Плевен.

През целия си живот 55-годишният мъж е изкарвал хляба си в строителството. Ходил е четири пъти да работи в Германия и има добър опит. През 2007 година попада на обява за работа в Германия във вестник. Заедно с неколцина приятели решава да подаде документи. Фирмата, която наема строителната бригада, е със седалище в град Свищов - "Астрал" ЕООД, с управител Петър Петров. Никола Върбанов и неговите приятели са одобрени и трябва да заминат за Бремен, където фирмата има обект. В началото на април Върбанов заминава с автобус, билетът до Бремен е платен от фирмата. Пристига и започва работа. Човекът е подписал съответните договори, но в себе си има само един - първоначален трудов договор, който е сключил с "Астрал" и според който заработката му е 2 лева на ден. Другият договор, подписан от Върбанов за работата на немския обект, не му е предоставен. Документално той е оформен по всички правила - има съответните таблици за отработено време, осигуровки, надници, пари за храна, квартира и други. Има и печат на фирма "Астрал". Според справка от касата за отпускане и изравняване на заплатите в строителния бранш, името на Никола Върбанов като работник фигурира. Пак според документа, той е бил назначен на брутна заплата 3 261,20 евро и е работил от 3 април до 23 май 2007 година, което прави 50 работни дни.

image

Според договора освен заплатата си, Върбанов трябва да получава по 220 евро на месец за храна, както и да му бъде осигурена квартира. Оказва се обаче, че Никола Върбанов не е получил и стотинка за работата си в Германия. "По средата на месец май останах без пари за прехрана, обърнах се към техническия директор с молба да получа полагащите ми се по закон средства за храна, за imageда не стана крадец в магазините на Германия. Той ми отговори, че не разполага със средства. Казах му, че това е невъзможно за такава фирма, която изпълнява такъв голям обект", разказва Върбанов. Той признава, че е получил два пъти по 50 евро на ръка за два месеца. Никъде не се е подписвал за тези пари. Тъй като получил отказ да му се изплатят средствата по договор, Върбанов се обърнал за съдействие към властите в Германия. Така митническата служба в Бремен прави проверка на обекта и според Върбанов дори завежда дело. Пак според ощетения служител, фирма "Астрал" е осъдена за нарушения на трудовото законодателство в Германия. Проверките на немските власти обаче са повод Върбанов да бъде уволнен. На 24 май 2007 година получил заповед за уволнение, защото бил уронил авторитета на фирмата. След това Никола Върбанов си идва в България и започна да търси правата си в съда. Човекът твърди, че няколко пъти е бил заплашван от ръководството на фирма "Астрал", като дори е бил направен опит да подпише декларация, че се отказва от показанията си пред немските власти, след което ще му бъдат изплатени дължимите пари. Върбанов отказва да подпише декларацията и подава жалба в съда. "Освен че не ми е изплатил заплата, управителят на фирмата не ми е плащал осигуровки, не ми издава и образец с размера на заплатата, който да ми послужи при пенсиониране", твърди Върбанов. След като пристига в Плевен, той си намира работа по специалността. Казва обаче, че е уволнен от нея, тъй като управителят на "Астрал" Петър Петров имал връзки навсякъде. След няколко заседания по делото Софийски районен съд излиза с решение, което оневинява Петров. Никола Върбанов пък трябва да заплати разноските по делото. Сега мъжът е написал нова жалба, този път до главния прокурор на Република България Борис Велчев, в търсене на заработените си заплати. Докато води дела и търси информация за фирмата, Върбанов се натъква и на други случаи, при които работници не са получили заработеното и обвиняват фирмата и управителя й в некоректност.

Материалът е от новия брой на BG Север.

 



Гласувай:
14



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bgsever
Категория: Новини
Прочетен: 3482510
Постинги: 710
Коментари: 2533
Гласове: 7847
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930