Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.12.2010 13:41 - Адвокатка чете конско на журналисти заради Конституцаията, съдът си трае
Автор: bgsever Категория: Новини   
Прочетен: 3046 Коментари: 0 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Адвокатка чете конско на журналисти заради Конституцията, съдът си трае

 

imageЕмилия КАРАБУЛЕВА

 

Със скандал започна съдебното заседание преди седмица срещу учителката от гр. Славяново Поля Даскалова, която обра банка в Плевен. Скандалът бе провокиран от адвокатката на подсъдимата Антоанета Константинова. Юристката на висок тон обяви представителите на медиите за неграмотни и правно необразовани. Два реда са в Конституцията, толкова ли не можахте да ги прочетете, викна Константинова. Тя заяви, че по отношение на нейната клиентка е осъществена изключително неправомерна инвазия в личния й живот и погазване на конституционните й права чрез опити за снимки, записване и др. Затова Константинова направи искане делото да се гледа при закрити врата и съдът го уважи. Обидните думи към представителите на медиите обаче бяха отминати с мълчание от магистратите.

Така процесът, който предизвика голям обществен интерес, премина при съкратено съдебно следствие заради направените по-рано пълни самопризнания на Поля Даскалова.

Тя получи условна присъда от година и половина лишаване от свобода с 3-годишен изпитателен срок. През март т. г. подсъдимата направи обир в клон на "Прокредит банк" в Плевен, маскирана и въоръжена с пистолет-играчка. Няма да бъде наложена конфискация на имотите на педагожката, но тя трябва да върне задигнатите при обира 21 600 лв. заедно с лихвите. Присъдата бе произнесена от съдия Кристина Лалева. Освен това съдът промени и мярката на Даскалова - от парична гаранция в подписка. "Съдебният състав приема, че е налице една изключително ниска обществена опасност на подсъдимата. Има много добри характеристични данни, които казват и сочат, че тя въобще няма никакви морално укорими постъпки. Поради тази причина съдът приема, че тук наказанието трябва да е по-ниско", обяви пред медиите съдия Кристина Лалева.

Наблюдаващият прокурор Валери Мирчев обаче бе категоричен, че ще протестира наказанието и ще поиска ефективна присъда от 4 години и 10 месеца лишаване от свобода.

"Искам да благодаря на всички, които бяха до мен в този труден период - на семейството ми, на приятелите. Благодаря и на всички хора, които без да ме познават, застанаха до мен", заяви след произнасянето на присъдата учителката. Адвокат Антоанета Константинова пък изнесе информация, че според Поля Даскалова парите, преброени веднага след обира, са били 19 700 лв., а в обвинителния акт беше посочена сумата от 21 600 лв. Не е ясно на какво се дължи разликата от около 2 000 лв., оповести юристката. Тя обясни, че защитата е направила искане по делото за изясняване на "недоразумението", но прокуратурата е отказала да назначи експертиза. Според адвокат Константинова присъдата е обективна.


Материалът е от новия брой на BG Север.
 

 



Гласувай:
7



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bgsever
Категория: Новини
Прочетен: 3473724
Постинги: 710
Коментари: 2533
Гласове: 7846
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031