Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.12.2010 10:44 - Полицията издирва тарторите на група за измами в Мрежата
Автор: bgsever Категория: Новини   
Прочетен: 1165 Коментари: 0 Гласове:
8

Последна промяна: 05.12.2010 10:55

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Полицията издирва тарторите на група за измами в Мрежата

 

Поля ТОМОВА

Плевенската полиция разкри посредниците при нашумелите напоследък измами по интернет. В прокуратурата вече са пратени пет преписки срещу лицата, на чиито имена са теглени парите при измамата. Истинските организатори и тарторите обаче засега остават анонимни. Стотици плевенчани са ужилени чрез тази измама, в която неизвестни хора теглят кредити от тяхно име. Жертвите научават, че имат кредити едва когато получат телефонно обаждане, че дължат суми, взети като бърз кредит по интернет. Един от измамените, пожелал анонимност, тъй като е държавен служител, разбрал за дължимата сума едва когато получил писмо от фирма, натоварена със задачата да събира дължими суми по заеми. "Оказа се, че съм теглил 160 лв., но с натрупаните лихви са станали над 200. Тъй като не съм теглил никакъв бърз кредит по интернет, се обадих на фирмата и поисках повече информация. След това се обърнах и към полицията, но въпреки това получих второ писмо, че дължа парите", твърди ужиленият. В неговото положение се оказват стотици хора. Схемата, по която действат измамниците, е проста, тъй като личните ни данни могат лесно да се намерят в интернет пространството. След като се сдобият с тях, мошениците се свързват с фирмата, отново по интернет, и кандидатстват за кредит, обикновено до 240 лв. Не след дълго той е отпуснат. Парите отиват по банкова сметка, която измамниците са дали на фирмата. Тази сметка се оказва на името на посредниците, които получават по 20-ина лв., след като изпълнят поръчката.

Съвсем реална е опасността нищо неподозиращ човек да бъде осъден, тъй като е ползвано неговото име и лични данни. Жертвата научава за това едва след като й бъде заведено дело.

Измамниците си купуват карти за мобилни телефони, които използват, за да заявят искането за кредит. Личните данни на жертвите могат да се вземат както от мрежата, така и от сметките на ЧЕЗ или други институции, които често се оставят върху пощенските кутии, вместо в тях. Чрез откритите множество банкови сметки новите измамници може би са получили хиляди кредити. Полицията в Плевен продължава работа по случаите и апелира към пострадалите от подобна измама да сигнализират за това.

Материалът е от новия брой на BG Север.
 

 


Тагове:   Мрежата,


Гласувай:
8



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bgsever
Категория: Новини
Прочетен: 3483158
Постинги: 710
Коментари: 2533
Гласове: 7847
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930