Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.11.2010 10:05 - Опасни къщи застрашават живота на гражданите
Автор: bgsever Категория: Новини   
Прочетен: 1132 Коментари: 0 Гласове:
3



Опасни къщи застрашават живота на гражданите

 

image














Поля ТОМОВА

Опасни къщи се саморушат и застрашават здравето и живота на хората, установи репортерска проверка на "BG Север". Само на няколко квадратни метра в района на улица "Антим I" има няколко опасни сгради. Част от тях са оставени на произвола на съдбата и времето, което бавно, но сигурно ги руши. Така от няколко къщи са останали по една - две стени, които падат една след друга. Само дървото пречи на останките от стара къща да рухнат. Мястото не е обезопасено по никакъв начин, няма дори предпазна лента. Вечер тук няма осветление, така че районът е изключително опасен. В петното има няколко стари сгради. В тях се събират клошари, които по чудо не са пострадали. Част от тухлите са отнесени от мургави предприемачи с каруци. Хората, които живеят наблизо, твърдят, че мястото е купено преди години от строителен предприемач, който обаче не е започнал да работи в него. Може би чака къщите сами да паднат, за да не прави разходи по събарянето им, казват съседите на опасното място. Докато се чака старите сгради да се самосрутят обаче, има реална опасност някой да пострада. Само преди дни в опасния участък са влезли няколко деца. "Случайно чух, че има някой и отидох да видя, изкарах децата оттам, но дали няма да има други, които няма кой да предупреди", пита съсед. Хората от квартала твърдят, че няколко пъти са се опитвали да сигнализират общинските власти и да предупредят за опасността. "Поне да дойдат и да сложат някаква мрежа или някаква лента, за да знаят хората. Ние от квартала се пазим, като преминаваме остреща, но ако дойде човек, който не е оттук, като нищо ще му падне цялата стена на главата", коментират хората. 

От кметството заявиха, че процедурата в такива случаи е изключително сложна и тромава. Преди всичко трябвало да има сигнал за опасна сграда. След това общинската администрация следва да провери на какъв терен са рушащите се сгради и каква е собствеността им, като за целта се създаде специална комисия.

Ако се окаже, че те имат собственици, следва процедура по издирването им. При положение, че къщите са изключително опасни, както в случая, те мога да бъдат съборени от кметството. След което общината отново трябва да търси собствениците, да заведе дело и да си прибере парите, дадени за събарянето на сградите.

Оказва се, че освен тези изключително опасни сгради, на улица "Антим I" има още няколко къщи, които са освидетелствани и се наблюдават от кметството. Те са общински, но са необитаеми. Засега обаче не са толкова опасни и застрашаващи живота и здравето на хората и спрямо тях няма да се предприемат мерки нито за укрепване, нито за събаряне.

Материалът е от новия брой на BG Север.
 

 


Тагове:   опасни,


Гласувай:
3



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bgsever
Категория: Новини
Прочетен: 3473343
Постинги: 710
Коментари: 2533
Гласове: 7846
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031