Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.11.2010 19:22 - АЕЦ "Белене" ще се изплати за по-малко от 20 години
Автор: bgsever Категория: Новини   
Прочетен: 953 Коментари: 0 Гласове:
0



 

АЕЦ “Белене” ще се изплати за по-малко от 20 години

 

 

Трасето на "Южен поток" ще преминава през шест плевенски общини

 

 

imageЕмилия КАРАБУЛЕВА

 

Т

По думите му АЕЦ "Белене" ще се изплати за по-малко от 20 години, стандартно е да се смята изплащането на централата за 25 години. Ако "Белене" се изплати преди половината от срока си, на практика това означава, че повече от половината време тя ще работи на чиста печалба.

Според шефа на "Росатом" руската страна е наясно, че за България днес е много важно да бъде убедена, че цената, която се формира, ще е окончателна. "При нормални обстоятелства е невъзможно това да се направи - атомната централа се строи доста дълго време и предсказването на инфлацията за такъв период е невъзможно. Но тъй като в България имаме уникална ситуация, това означава, че можем да фиксираме основните параметри. Затова сме направили съответните разчети и предадохме на нашите български партньори окончателно фиксирана цена, която не подлежи на по-нататъшна промяна", заяви Кириенко. Руската страна е изразила готовност да предостави необходимите кредити, както и да инвестира в проекта за "Белене". Кириенко уточни, че руснаците не настояват да кредитират проекта, това е само предложение. Освен това се отнасят с разбиране към българската позиция за това Русия да не държи контролния пакет. "Тъй като това е българска централа, трябва да бъде определено какъв дял иска да има България. Знаем, че към преговорите много активно са се включили и съседните държави. Сърбия обяви готовност да закупи дял и се обърна към нас за допълнителна информация", посочи Кириенко.

Пътната карта е завършена и предадена на специализирани организации в България и се очаква в близките месеци да бъде направен анализ. Ако се наложи допълнителна информация, "Росатом" ще я даде.

"Смятам, че ще се получи един много рентабилен проект, тъй като възвръщаемостта му ще е по-бърза от обичайната и може да бъде построен за много кратък срок - много по-кратък от стандартен АЕЦ, защото техническият проект е готов, площадката е готова, оборудването се изготвя. Само трябва решението да се приеме достатъчно бързо. Съществува риск ако решението не бъде взето в рамките на няколко месеца, да се наложи да дадем на някой друг проектооборудването, което произвеждаме сега. Тъй като имаме много съоръжения, не можем да задържаме оборудване", каза още той.

Когато АЕЦ "Белене" заработи, тя ще е една перфектна машина за пари, коментира енергийният експерт проф. Атанас Тасев. Според него България трябва да държи или мажоритарния, или контролния пакет, за да може да управлява процесите.

Като безспорен успех отчетоха анализаторите подписването в София на споразумение за строежа на газопровода "Южен поток" през България по време на първата визита на руския премиер Владимир Путин. Трасето на газопровода ще преминава и през територията на шест общини от Плевенска област, което прави съоръжението много важно за развитието на икономиката в региона. Българската и руската страна обаче не се разбраха нито за цената на АЕЦ "Белене", нито за цената на газа, което даде повод за критики към българското правителство и отляво, и отдясно на политическия спектър.

Материалът е от новия брой на BG Север.

ехническият проект за изграждане на АЕЦ "Белене" да бъде одобрен до края на годината, се договориха в София премиерите на Русия и България - Владимир Путин и Бойко Борисов. Доста оптимистично изказване за съдбата на Втора атомна направи шефът на "Росатом" Сергей Кириенко. Компанията е собственик на "Атомстройекспорт", руския изпълнител на централата. "Смятаме, че първият бетон на АЕЦ "Белене" трябва да бъде положен следващата година. Това е напълно реалистично", обяви пред медиите Сергей Кириенко. Според него за да бъде постигнато това, трябва основните условия да бъдат приети в близките месеци, около половин година е нужна за разгръщане на работата и във второто полугодие на следващата година е напълно реалистично да бъде положен първият бетон.


Тагове:   АЕЦ,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bgsever
Категория: Новини
Прочетен: 3481540
Постинги: 710
Коментари: 2533
Гласове: 7847
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930