Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.11.2010 10:51 - Групи за бързо реагиране тарашат багажници и купета на автомобили
Автор: bgsever Категория: Новини   
Прочетен: 1266 Коментари: 0 Гласове:
4



Групи за бързо реагиране тарашат багажници и купета на автомобили

Изчезват пари, документи, дори чували със зеленчуци за зимнина

 

imageИнна СТЕФАНОВА

 

Групи за бързо реагиране тарашат багажници и купета на автомобили. Лесни мишени за набезите им напоследък се оказват возилата, паркирани пред супермаркетите в Плевен. В капана на престъпниците попадат нашенци, отбили се да напазаруват и оставили уж на сигурно място колите си.

Схемите, по които действат обирджиите, са основно две. При първата се издебва шофьорът да влезе в сградата - било на Метро, Кауфланд или Практикер, и се реже дясната предна гума. Когато набелязаната жертва сяда зад волана, за да потегли обратно, срязаната по специална технология гума се пука така, че возилото първо да потегли, а метри след това да спре рязко. Ядосаният собственик забравя за минути, че е оставил отворени вратите на автомобила. И докато се тюхка около спуканата гума или се суети около багажника, за да потърси нова, от купето изчезват чанти с документи и пари, телефони, дебитни карти, пакети с новозакупени стоки. Вторият сценарий тръгва по друга сюжетна линия. Заговаря те клошар, обикновено близо до входа или до количките за пазаруване. Пита те нещо, но провлечено, за да те забави и така обирджиите да спечелят повече време. Докато се усетиш обаче те вече са отнесли със себе си всичко, което са открили в багажника и може да им свърши работа.

Издирването на престъпниците, действали на паркингите на големите плевенски магазини, обикновено стига до под кривата круша. А жертвите им, освен че трябва да пият по една студена вода, могат само да се оплакват за настигналата ги беда. Както и да дават съвети на останалите как да избягнат нещастието, което може да ги връхлети изневиделица. Мъж разказа как влязъл със сина си да спазарят нова пералня. Те дали капаро и след ден трябвало да доплатят останалото. Наблюдател от групата вероятно е видял едрата пачка. Планът моментално се задействал, гумата е спукана, а чантичката с документи и с парите в нея - задигнати. На друг плевенчанин отнасят купена току-що прахосмукачка. Шофьорът оставил кашона в купето и се върнал със съпругата си да огледа друга стока в магазина. Жена пък наскоро олеква с няколко чувалчета, пълни с лук, моркови и карфиол, с които щяла да си прави зимнината. Купува ги от пазара, после решава да отскочи до хранителен супермаркет, за да си набави още продукти, когато зеленчуците за туршии мистериозно изчезват от багажника.

За дебитните карти и телефоните цяр се намира, допълват ужилените. Тях чрез джиесем операторите и банковите служителите могат овреме да блокират. Истинско ходене по мъките обаче се оказва възстановяването на тарашените документи. За да си набавят нови - лична карта, шофьорска книжка, документ за гражданска отговорност, международен паспорт, на потърпевшите им е нужен близо месец. Тежък месец, в който обикалят различните инстанции, редят се по опашки, губят от ценното си време, правят допълнителни финансови разходи.




Материалът е от новия брой на BG Север

 



Гласувай:
4



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bgsever
Категория: Новини
Прочетен: 3483567
Постинги: 710
Коментари: 2533
Гласове: 7847
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930