Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.10.2010 16:42 - Строители измамени от нагли софиянци
Автор: bgsever Категория: Новини   
Прочетен: 1592 Коментари: 0 Гласове:
10


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Строители измамени от нагли софиянци

 

Полина ТОНЕВА

Строители от Плевен са измамени от софийска фирма, която ги наела на работа на 7 септември тази година, оплакаха се потърпевшите.

Намерихме работата по обява в интернет, където се набираха строителни работници за обект в Плевен”, разказва един от измамените Веселин Новаков. Той, заедно с още 18 души, се отзовават на обявата и отиват на среща с "шефовете". Разбира се, че обектът е в индустриалната зона на Плевен, а работата на строителите е да го преустроят в закусвалня. Фирмата, която наема плевенчаните, е "Трейнджър Ленд Ентър - теймънд" ЕООД. Договорката със строителите прави Ангел Паунов, който се представя за технически директор. Започвате работа от утре, казва той на хората. След което ги кара да преснимат личните си карти, тъй като ще им пуска трудови договори. Част от строителите се договарят да им се плаща на квадратен метър, други - на ден. "Моята бригада, която е от трима души, се договори на пет лева на квадрат", споделя Новаков. Работници и майстори подписват протоколи, а от фирмата им казват, че ще им се плати, когато свършат работата. "Питаме за договорите - днес, утре - няма договори. Дойде един човек, който се представи като шеф на строителния надзор на фирмата, казва се Красимир, другото му име не знам. Питаме го за договори, той ни препраща на други, и така от ден на ден, но договори няма", разказват строителите. Въпреки това те работят на обекта, защото очакват да им се плати. От фирмата дори им казват, че след като приключат работата в Плевен, ще ги наемат за обекти и на други места - в Банско, в Поморие...

Докато чакат обещаното розово и платено бъдеще, строителите остават без договори. В един момент вдигат шум и искат да им се платят някакви пари. Така на 17 септември, след дълги разговори с представителите на фирмата, част от майсторите получават по стотина лева, с които да им се запушат устата. Подписват се на касов ордер. Обикновените работници не получават нищо.

Работата по обекта приключва на първи октомври, в срок и с добро качество, твърдят строителите. Пари обаче не получават. "Би трябвало да получим към 700 - 800 лева на човек, обаче нищо няма. Освен ония по стотина лева на ръка. Казахме на шефовете, че ако не се издължат, ще демонтираме това, което сме построили", разказват строителите. Да, обаче на обекта вече има охрана. И освен това работниците са заплашени от представителите на фирмата. "Казаха ни буквално - ако направите това, и в Камбоджа да отидете, шефът ще ви намери и там, и ви е бедна фантазията какво ви чака", обясняват хората.

Въпреки заплахите те продължават да си търсят парите. Обаждат се многократно на Красимир, както е известен сред тях. Той ги уверява, че протоколите, които са подписвали, са предадени и ще си получат парите. Самите протоколи обаче работниците само са подписвали, въпреки желанието им, копия от тях не са им предоставени. Сега хората не могат да се обърнат към никоя институция, тъй като не са подписвали договори и са работили, без да могат да докажат това. Попитан за ситуацията, въпросният Красимир, представител на фирмата, заяви, че "от две години в Плевен не сме работили. Преди две години сме имали обект, но всичко е уредено - хората са си получили парите и са работили с договори".

Работниците нямат възможност и да потърсят правата си в съда, въпреки че имат снимки и видео, с които доказват, че са работили на въпросния обект тази година.

 

Материалът е от днешния брой на BG Север. 


Тагове:   нагли,


Гласувай:
10



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bgsever
Категория: Новини
Прочетен: 3481288
Постинги: 710
Коментари: 2533
Гласове: 7847
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930