Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.10.2010 09:05 - Илия Петров предлага на Европа революционен метод за смятане
Автор: bgsever Категория: Новини   
Прочетен: 3700 Коментари: 0 Гласове:
9


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Илия Петров предлага на Европа революционен метод за смятане

 

Съюзът на учените издава книгата на плевенчанина през ноември

 

imageРалица ПЕТРОВА

В края на ноември се очаква да излезе от печат книгата "Ново смятане" на плевенския учен Илия Петров. Изданието е на Съюза на учените в България. Веднага, след като книгата стане факт, тя ще бъде предоставена на Европейския съюз и ЮНЕСКО с предложение новият начин на смятане да бъде въведен в училищата.

В книгата "Ново смятане" авторът програмира в човешкия мозък основните аритметични действия събиране, изваждане, умножение и деление. Особено интересен е разделът "Таблица на големите числа", където петцифрени числа се превръщат в трилиони, милиарди, милиони, хиляди и единици и произведенията им се записват в един ред, без да се умножават цифрите на множителите. Тази методика се появява за пръв път в света. За да се научи "новото смятане", е необходимо да се разберат и научат комбинираните действия умножение и събиране на 2, 3, 4 и 5 произведения. За да се научите да записвате произведенията на всички числа направо в един ред, без да умножавате цифрите на множителите, е необходимо да се научите да превръщате цифрите от 1 до 9 пак в цифри от 1 до 9 с кодовете 1, 2, 3, 4 и 5. Методиката е много лесна и бързо се усвоява.

От раздела "Игри с големите числа" едно дете може да се научи да умножава само за 5 минути септилиони, квинтилиони, трилиони, милиони и единици по всички двуцифрени, трицифрени, четирицифрени петцифрени и шестцифрени числа и да записва произведението направо в един ред. За това е необходимо да се научат наименованията на големите числа.

Друг раздел от книгата е "Умножение с милиони - игри на четирицифрени числа с двуцифрени, трицифрени, четирицифрени и петцифрени". Тук всеки може да се научи да умножава септилиони, квинтилиони, трилиони и милиони по трилиони, милиарди и милиони и да записва произведенията в един ред. А полученият резултат ще чете като: индецилиони, децилиони, нонилиони, октилиони, септилиони, секстилиони, квинтилиони, квадрилиони и трилиони - така постепенно се навлиза в царството на големите числа.

В "Таблица на нулите" се предлага една забавна игра на умножение с цифрите от 1 до 9, която според автора е по-интересна от Судоку. "Ако научите тази игра, много бързо и лесно ще се научите да записвате произведенията на всички двуцифрени, трицифрени, четирицифрени и петцифрени числа направо в един ред, без да умножавате цифрите на множителите", казва Илия Петров.

От раздела "Действие деление. Таблица за деление от 1 до 9" всеки може да се научи да решава бързо уравнения с неизвестни и да дели, без да знае делимото и делителя.

"Илия Петров е реализатор на оригинална и неповторима идея за нов начин на смятане. Книгата съдържа разработки, които са предизвикали жив интерес сред посетителите на световните изложения в Европа, Азия и Америка. Българската идея, идеята на Илия Петров "Ново смятане", е смятането на XXI век. То е нов език, напълно съзвучен с потребностите на века на информатиката", категоричен е председателят на Съюза на учените в България - клон Плевен, доц. Атанас Кирилов.

 

Материалът е от новия брой на BG Север.


Тагове:   метод,


Гласувай:
9



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bgsever
Категория: Новини
Прочетен: 3480779
Постинги: 710
Коментари: 2533
Гласове: 7847
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930