Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.10.2010 11:48 - Плевен: Общината отнема принудително язовири от изрядни наемодатели
Автор: bgsever Категория: Новини   
Прочетен: 2671 Коментари: 0 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Общината отнема принудително язовири от изрядни наематели

 

Водоемите щели да се отдават на концесия, рибопроизводители са пред фалит

 

imageРалица ПЕТРОВА

Община Плевен прекратява договорите на изрядни наематели на общински язовири, независимо че срокът им не е изтекъл и без каквито и да е компенсации. За това алармира Ангел Симеонов от Белене, който се занимава с рибопроизводство вече 15 години. Има собствени магазини, собствен язовир в с. Обнова и засега държи под наем водоема "Сини вир" в с. Тученица. По-голямата част от рибата си пласира на вътрешния пазар, но прави и износ.

На 29 декември 2009 г. Ангел Симеонов играе на търг за язовир "Сини вир" в с. Тученица. Плаща си за тръжната докумнтация, дава пари и за проучване. След като печели търга, сключва договор. Прави си разчетите на бизнеса за 5 години напред, какъвто контракт е сключил. В зарибяването на водоема влага десетки хиляди левове. През лятото на тази година обаче рибопроизводителят получава писмо от община Плевен, с което от администрацията на Найден Зеленогорски го уведомяват, че договорът му ще бъде преждевременно прекратен със срок на предизвестие 6 месеца. Като причина за това е посочен текст от Закона за концесиите, който гласи, че "на концесия се предоставят обекти, имоти или част от имоти - публична общинска собственост".

"Купил съм си документи, интересувал съм се от всичко по обекта и в един момент, при направени от мен разходи, зарибяване за хиляди левове, аз трябва да кажа на рибата "расти, че след шест месеца трябва да те продам". Тази риба е предназначена за продажба за консумация през ноември 2011 г. Какво правим? Защо не пишеше в тръжните документи, че може да има прекратяване в случай на решение за концесия? Кой ще поеме пропуснатите ползи и загуби на сериозна фирма като моята? С това решение съм поставен пред свършен факт и се нарушава стабилността на бизнеса ми", възмущава се Ангел Симеонов.

Рибопроизводителят е изпратил отворено писмо до кмета Найден Зеленогорски, общинския съвет, кмета на с. Тученица и началника на отдел "Язовири". Отговорът от общината е ясен: язовирите трябва да бъдат отдадени на концесия - така повелява законът.

Симеонов твърди, че е съгласен да подпише концесия за 10 г. при същия наем, който е спечелил за 5 г., без да се явява на търг, и с актуализация всяка година на наема предвид инфлацията. Според него трябва да се подходи индивидуално към всеки наемател. "Ако някой от вече съществуващите наематели каже, че общината е виновна, че даден проект не може да се осъществи, то нека да покаже и докаже, че има одобрен проект, одобрено финансиране, има собствени средства и тогава общината да му съдейства да премине от договор за наем към такъв за концесия. Така общината само ще спечели, защото ще получи подобрен имот, който ще е по-скъп за следващата концесия", е призивът му към местната администрация.

В отвореното си писмо Симеонов пита защо не бъдат дадени на концесия свободните язовири и тези, чиито наематели не си плащат редовно наема? Така няма да има сътресение в бранша и ще бъдат взети по-високи наеми (концесии). "Защото ако всички язовири бъдат иззети наведнъж с прекратяване на договорите за наем, то отгледаната риба т. г. ще се продава на всяка цена, рибното производство се срива за най-малко две години напред и е напълно възможно наемателите да фалират", категоричен е Ангел Симеонов.

От общината обаче са категорични, че "исканията му не могат да бъдат удовлетворени".


Материалът е от новия брой на BG Север.

 



Гласувай:
8



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bgsever
Категория: Новини
Прочетен: 3482682
Постинги: 710
Коментари: 2533
Гласове: 7847
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930