Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.10.2010 15:48 - Нелегални кланници никнат като гъби
Автор: bgsever Категория: Новини   
Прочетен: 1835 Коментари: 1 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Полина ТОНЕВА

Нелегални кланици никнат по села и паланки, алармират санитарните власти. Те обаче уточняват, че доказването на незаконната и опасна за здравето на хората дейност е изключително трудно, тъй като в повечето случаи нелегалните търговци заявяват, че колят животни за лична консумация. Въпреки трудностите обаче, служители от РВМС и полицията разкриха нелегална кланица, която съществува повече от 15 години в град Левски. Санитарните власти реагирали на анонимен сигнал, който е подаден най-вероятно от съсед. В него била описана цялата схема, както и мястото на незаконната скотобойна. Тя се намира на улица "Васил Априлов" 70, в дома на Евгени Велизаров. При проверката на РВМС и полицията е открит изцяло оборудван кланичен комплекс, обор за живи животни и хладилна камера. Добичетата били купувани от близките села без каквито и да било документи, като част от кравите най-вероятно се били в стадий на агония, твърдят проверяващите. След покупката говедата са докарвани в обора, клани са и са разфасовани. Месото е продавано предимно на големи пазари, тъй като там контролът е по-слаб, а търговията - на по-големи обороти. На месото, разфасовано в домашни условия, обаче са поставяни печати, които се оказват фалшиви. Открити са печат - диамант, който е за здравна маркировка, както и печат на официален лекар от ДВСК, обясни шефът на плевенската ветеринарно-санитарна служба д-р Борис Борисов. Наличието на подобни кланици е особено опасно, тъй като изобщо не може да се проследи какво е състоянието на купените животни, а оттам и качеството на продаваното месо, твърдят санитарните власти. Освен всичко друго, клането е извършвано, без да се спазват абсолютно никакви изисквания за хуманно отношение към животните. Това е буквално една скотобойна, защото клането е извършвано в малко предверие, което не позволява дори да бъдат зашеметени животните, коментира д-р Борисов. Според подалите сигнала, тази нелегална кланица е просъществувала повече от 10 години. Хората твърдят, че неведнъж са подавали сигнали, но никой не е реагирал, уточниха от санитарната служба.

Самият Евгени Велизаров не присъства на огледа, но затова пък там бе майка му. Тя твърди, че не са извършвали нищо незаконно - купували си животни и ги клали за собствена консумация. Признава обаче, че част от месото е продавано на съселяни и пазари. По случая е образувано и досъдебно производство заради фалшивите печати.

 

Материалът е от днешния брой на BG Север.


Тагове:   нелегални,   никнат,


Гласувай:
8



1. анонимен - ПРИ ТАЗИ АРМИЯ ОТ КОНТРОЛНИ ОРГАНИ.....
26.10.2010 14:40
,....ВЪВЕДЕНИТЕ ,АБСУРДНИ ОГРАНИЧЕНИЯ В МЕСОДОБИВА И МЕСОПРЕРАБОТКАТА,...И ПРИ ЛИПСАТА НА ЕВТИНА СУРОВИНА, ТОВА Е НАПЪЛНО НОРМАЛНО И ЗАКОНОМЕРНО!
МЕСОТО,СТАВА ДЕФИЦИТНА И ТЪРСЕНА СТОКА!
СПОРЕД ТЪРСЕНЕТО .....И ПРЕДЛАГАНЕТО!
ЕЛЕМЕНТАРЕН ПАЗАРЕН ЗАКОН--КАКВО ,ЧУДНО ИМА????????????????!!!
ЩЕ СЕ МНОЖАТ ,ОЩЕ !
ТОВА Е ,САМО НАЧАЛОТО!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bgsever
Категория: Новини
Прочетен: 3481478
Постинги: 710
Коментари: 2533
Гласове: 7847
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930