Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.10.2010 16:03 - Мъдрят закон за затриване на фирми по нашенски. Може да се нарече и закон за легализиране на рекета
Автор: bgsever Категория: Новини   
Прочетен: 1348 Коментари: 1 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Мъдрят закон за затриване на фирми по нашенски

 

Вече няма да се минава по сегашния ред за обявяване в несъстоятелност

 

Емилия КАРАБУЛЕВА

Нова процедура за "оздравяване" на фирми замислят от икономическото министерство. Идеята била закъсалите дружества за се спасяват от фалит чрез... предварително намиране на купувач. Вече няма да се минава по сегашния ред за обявяване в несъстоятелност, а само под контрола на синдик ще се сдобиват с нов собственик. За целта трябва да е налице съгласие на кредиторите, а процедурата щяла да се извършва с "минималната намеса на съда".

С други думи горното, преведено на езика на нашенската действителност, означава, че ако имаш апетитна фирма в добър район и си закъсал финансово, което сега в кризата е валидно за почти 90 и кусур процента от бизнеса, може да се сговорят няколко "кредитори" с дебели вратове и голямо самочувствие и да ти спретнат номер. Може и заедно със синдика, съда и т. н. Пък ти си смучи палците и лей сълзи, че 10 - 15 години си стягал колана, строил си сгради, купувал си техника, наемал си хора, не си ходил на почивка, виждал си децата си само един ден в седмицата. В края на краищата, идва миг на възмездие, в който този, дето е точил ДДС-та, дето са му плащали в парламента да толерира разни лобита и дето е крал на поразия от държавата, ти чука на вратата и казва - аре, брато, вече аз съм собственик. И го прави съвсем законно, защото така са го измислили от Трайчотрайковото министерство. На това му казват смяна на собствеността по нашенски.

Но наивните замисли на авторите на подобен "проект" не стигат до тук. Новият собственик, т. е. купувачът, щял да продължи дейността на фирмата, да запази голяма част от персонала й и да изплати дълговете. Представете си само как елементарният брояч на пари от навъдилите се напоследък лихварски организации или пък добре облеченият чичко с костюм, който е свикнал само да раздава заповеди и на когото заради прякорите хората са забравили името, ще отиде да бачка и да спасява някаква си фирма. А на всичкото отгоре да мисли и за хората...

От министерството твърдят, че подобна процедура щяла да има положителен фискален и социален ефект. Или, с други думи, е важно само да се напълни бюджетът, а и без това оределите фирми да изчезнат. За някакъв социален ефект е направо смешно да се говори, защото ако не си наемал персонала, не си чел CV-та, не знаеш всеки по колко деца има и как връзва двата края, за този човек на новия работодател едва ли ще му пука. Така по територията на довчерашните фирми, където нещо се е произвеждало, работело или шавало, ще изникнат молове, складови площи, оказиони, всичко ще се продава по левче уж, ама не съвсем.

На това в икономическото министерство му казват "алтернативна процедура". И смятат да я закачат в Закона за малките и средните предприятия. На всичкото отгоре вече е обявена обществена поръчка за консултант, който да подготви промените.

А от съда кротко ще наблюдават отстрани и ще дозират "минималната си намеса" с готова тарифа, според всеки от случаите. Нищо чудно тези "промени", които идват да убият бизнеса, да минат през Народното събрание. Там и без това вече чакат настървени лобита и обмислят каква миза им приляга. Така де, защо толкова години да търкат парламентарните банки, щом не им плащат достатъчно...


Материалът е от днешния брой на BG Север.

 


Тагове:   нашенски,   може,   нарече,   мъдрят,


Гласувай:
7



1. анонимен - фирмата се запазва
22.10.2010 23:21
фирмата се запазва
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bgsever
Категория: Новини
Прочетен: 3473274
Постинги: 710
Коментари: 2533
Гласове: 7846
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031