Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.10.2010 13:11 - Съвременните детски книжки пълни с граматични и правописни грешки
Автор: bgsever Категория: Новини   
Прочетен: 5655 Коментари: 1 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Съвременните детски книжки пълни с граматични и правописни грешки

 

Издателствата на литература за най-малките пестят пари от хонорари

 

imageРалица ПЕТРОВА

90% от детските книжки, които се предлагат на пазара, са пародия на книга - изобилстват от граматични и правиписни грешки, а някои текстове могат да предизвикат у малчуганите поредица безсънни заради кошмари нощи. Години наред вече издатели без вкус и без сърце за детска литература правят.... експерименти (което се римува с друга думичка, буквално описваща ситуацията).

Децата се нуждаят от книги, нарисувани, написани и издадени с уважение. Днес обаче това рядко се среща. Във века на материалното, когато всеки гледа единствено печалбата и личната си изгода, подходът при издаването на детски книжки, за съжаление, е единствено комерсиален. И като че ли с продукта, който предлагат, и с направените крайни компромиси автори и издатели демонстрират изцяло антиуважение към своята аудитория - тази на най-малките. У които тепърва трябва да се възпитава любов към книгата. И не е ясно още колко дълго време родители ще мечтаят за перфектни текстове откъм изказ, подравняване, шрифт, заглавни букви в началото...

Днес издателите просто пестят пари. Причините са ясни. Но една от тях е и, че преди десетина-петнайсет години купувачът не беше особено претенциозен. И можеше да му бутнеш всичко, което е "шаренко, различно и разчупващо статуквото".

Сега обаче нещата не стоят точно така. На голяма част от родителите им светна сигналната лампичка и е факт, че в последно време все повече са тези, които внимават какво точно купуват. Чудното е обаче, че издателите продължават да се носят по течението. И да предлагат некачествени от всяка гледна точка книжки. "Работила съм в няколко издателства и мога да твърдя, че знам как стоят нещата отвътре. Практиката е такава - обикновено коректорът е и редактор. Името на редактора е написано формално, в повечето случаи. Или пък редакторът е и коректор. Което също не е редно, а и много редактори не могат да се справят с коректорството - това е личното ми мнение. Друго, което правят издателите, е, че плащат много лошо на коректорите, някакви си жълти стотинки на страница. Добрите коректори, или стилист-редактори, както се наричат сега, не четат за без пари. Същото се отнася и за преводите. Аз съм се научила още от край време - първо гледам името на преводача. Ако ми е известен, го купувам. Иначе - не. Защото съм попадала на преводи...", разказва Светла Борисова. И допълва, че цените се определят от много фактори. На първо място са хонорарите на автора, художника, преводача, коректора, художника на корицата.

Има обаче много спонсорирани издания, чиято себестойност клони към нула и на които цената може да се намали. Това, за съжаление, не е практика при издателите.

"Когато нещо не ви харeсва в някоя книжка, пишете на електронния адрес на издателството. Не ги жалете. Ако не веднъж, то няколко пъти. Проучете имената на директорите (не е трудно) и пишете до тях и изисквайте отговор. Сайтовете не се гледат само от един човек в издателството. Все някой ще обърне внимание", апелира Светла Борисова.

Според родители спасението е в "Къде са ми детските книжки, кажи ми, мой прашен съндък...", т. е. в запазената библиотека със стари детски книги - български и чужди. Не всеки обаче разполага с такава.

Тъжното ще бъде, ако с примера за грешките в детските книжки (защото за съжаление те не са само там) потвърждаваме максимата "Беден народ - прост народ" и доказваме, че всичко вече е търговия. А страшно за нас като българи ще бъде, ако свикнем с мисълта: там имало няколко запетайки по-малко или повече или пък досадните членове не са си попаднали на местата - голяма работа, не е болка за умиране...



Материалът е от новия брой на BG Север. 

 



Гласувай:
8



1. hel - Наистина е жалко, когато се работи ...
21.10.2010 20:30
Наистина е жалко, когато се работи за деца без любов и уважение, а само заради материалната изгода. Малко са хората, които правят обратното и често те са неудобни... :))
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bgsever
Категория: Новини
Прочетен: 3473726
Постинги: 710
Коментари: 2533
Гласове: 7846
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031