Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.10.2010 08:31 - Цигания: И село Изгрев пропищя от крадци
Автор: bgsever Категория: Новини   
Прочетен: 4202 Коментари: 7 Гласове:
12


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

И село Изгрев пропищя от крадци

 

Хората се питат защо трябва да плащат на охранителна фирма, като има полиция

 

imageПоля ТОМОВА

След Опанец и село Изгрев пропищя от крадци. "Къщата ми е ограбена. Всеки път, когато си дойда от Ловеч, все има някакво произшествие, все викам полиция и нищо. Капаците на къщата ги няма, задигнати са арматурни железа, липсват селскостопански инструменти", разказва Евгени Колев. Младият мъж живее и работи в Ловеч, в Изгрев си идва за почивните дни. "Аз толкова пъти вече съм крадена, че не мога да ги изброя. Задигнаха ми животни, кокошки, железа, последно три пъти ми крадат ток", обяснява пък Гена Цветкова, която си живее в селото. Кражбата на ток се оказва всъщност кражба на кабели. След посегателството хората стоят на тъмно, докато ЧЕЗ не възстанови мрежата.

Заради зачестилите кражби местните хора поканиха на среща ръководството на плевенската полиция, включително и директора й комисар Светозар Илиев, който е техен земляк. На срещата стана ясно, че от началото на годината от село Изгрев има само десет заявени кражби. Трябва да разберем къде се къса комуникацията и защо си говорите помежду си, а не се обръщате към нас, каза комисар Илиев. И веднага получи отговор. "Ние просто не получаваме адекватна помощ и не можем да разчитаме на полицията. Вече са загубили доверие в нашите очи", бе общото мнение на хората. Те дори imageразказаха как от полицията в Левски отказват да дойдат, ако е открадната, примерно, част от оградата или портата на къщата. Началникът на РПУ - Левски, главен инспектор Красимир Тунев потвърди, че от началото на годината има ръст с около 25 процента на домовите кражби в региона. Според него най-големият проблем е, че повечето от кражбите са от необитаеми къщи, които са една трета от съществуващите имоти. "Когато има кражба в такава къща, ние научаваме след няколко дни, дори след седмица. Много е трудно тогава да се събират доказателства и да се работи", сподели Тунев. И добави, че вече има разкрити кражби и има задържани. Хората обаче контрираха, че много от посегателствата остават неразкрити. Както и че дори да хванат някого, го пускат.

Веднага след срещата с полицията жителите на Изгрев имаха и друга - с представители на охранителна фирма, дошли чак от Велико Търново. Така и не стана ясно кой точно ги е поканил. Изясни се обаче, че сигурността на хората от селото има imageцена - поне 5 лв. на месец. От това колко пари ще се съберат зависи колко пъти патрули на частната фирма ще обикалят селото. Ние си взаимодействаме с полицията и ако наш патрул забележи крадец, веднага сигнализира на органите на реда и те идват и го залавят, обясни метода на охрана представителят на фирмата. След срещата с него обаче хората не бяха толкова обнадеждени. Малко несигурно ми се вижда това, едва ли ще има ефект от такава работа, коментира Иван Георгиев. Той е бивш служител на МВР и разкри къде бъркат днешните му колеги. "Не можеш да ходиш на преследваш крадец и да си със светнати фарове. Тая работа така не се прави, то все едно да го предупреждаваш", философства бившият милиционер. Друг негов съселянин пък разбра от срещата с охранителната фирма следното: "Тази фирма охранява там, дето има емблема на портичката. Тази, дето няма емблема, не я охраняват. И какво става, хората пак крадат".

В крайна сметка от близо 100-те човека, които бяха на срещата, около 20 се оказаха склонни да плащат за охрана. Останалите обаче трябвало да си помислят. Немалко бяха и тези възрастни хора, които не разбраха изобщо защо трябва да дават пари на фирма, за да ги пази от крадците, след като има полиция.

 

Материалът е от новия брой на BG Север. 



Гласувай:
12



1. pin777 - Няма да е само това село
04.10.2010 08:59
Сигурно в почти всички села е така. Държавата изостави най-безотговорно селата и хората живеещи там.
цитирай
2. анонимен - ***
04.10.2010 10:17
Тъжно! това е зловещ сигнал за пълното абдикиране на държавата от живота на отрудените селяни! :(
цитирай
3. анонимен - "Регистрирайки се в Blog. bg ...
04.10.2010 15:35
"Регистрирайки се в Blog.bg вие се съгласявате, че няма да публикувате текстове и/или изображения с порнографски характер, подтикващи към насилие, етническа, расова и/или религиозна нетърпимост и всякакви материали, които са в разрез с българското законодателство."
цитирай
4. pin777 - 3. анонимен
04.10.2010 19:19
Нищо общо с темата не си цитирал /а/ ...
цитирай
5. анонимен - Полицията да пази депутатите и С...
06.10.2010 10:14
Полицията да пази депутатите и СОФИЯ Които ПЛАЩА тои поръчва музиката!
цитирай
6. анонимен - "НА ЗЛА КРУША--ЗЪЛ ПРЪТ!"
10.10.2010 15:40
КУПЕТЕ СИ ОРЪЖИЕ, БЪЛГАРИ!
НЕ СТАВАЙТЕ ОВЦИ И АГНЕТА ЗА КУРБАН!
ВСЕКИ ИСТИНСКИ БЪЛГАРИН, ТРЯБВА ДА ИМА ПУШКА В ДОМА СИ И ДА СЕ БРАНИ ОТ КРАДЦИ И НЕГОДНИЦИ, САМ БЕЗ ДА РАЗЧИТА НА ВЛАСТТА!
ПОЛИЦАИТЕ ,В ПОВЕЧЕТО СЛУЧАИ ,СА ОРТАЦИ С ПРЕСТЪПНИЦИТЕ!
НЕ ЧАКАЙТЕ ДА ВИ ПОМОГНЕ, НЯКОЙ ДРУГ!!!!!
ВЪЛКЪТ СИ ВЪРШИ РАБОТАТА САМ --ЗАТОВА МУ Е ДЕБЕЛ ВРАТА!
СТРЕЛЯЙТЕ ,С ДРЕБНИ СЪЧМИ ,ЗА ПЪТПЪДЪЦИ--ЩЕ ВИ ПОМНЯТ ЗА ЦЯЛ ЖИВОТ!
НАЙ-МНОГО ,ДА ВИ ОСЪДЯТ УСЛОВНО ПРИ САМОЗАЩИТА!
НЕКА В ГРОБА ГНИЕ ,НЕГОДНИКА!
ЗА ЖИВИТЕ ,ВИНАГИ ИМА ИЗХОД!
цитирай
7. анонимен - katia
14.10.2010 13:47
swetozar iliew obra6a wnimanie i ma nai malkoto detailce
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bgsever
Категория: Новини
Прочетен: 3483340
Постинги: 710
Коментари: 2533
Гласове: 7847
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930