Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.09.2010 08:11 - Ако продължаваме така, ще пратим "Формула 1" в някоя друга държава
Автор: bgsever Категория: Новини   
Прочетен: 1656 Коментари: 2 Гласове:
10

Последна промяна: 28.09.2010 19:12

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Брой 32                                                  

24 - 30 септември 2010 г.

 

 

image ЗАЩО ПОКАНИХМЕ ...

 

 

 

 

 

Богдан Николов

 

 

Ще има ли в България писта за "Формула 1"? Каква е причината да отблъскваме инвеститорите и наистина ли съществува вероятност проектът да се премести в друга държава? За това, както и за успехите на мотоциклетния спорт в България, разговаряме с президента на Българската федерация по мотоциклетизъм Богдан Николов.

 

Ако продължаваме така, ще пратим “Формула 1” в някоя друга държава

 

Богдан Николов е роден на 22 януари 1955 г. в Плевен. Занимава се с мотоциклетен спорт от 1972 г. В кариерата си има 21 титли, сред които три пъти шампион на Източна Европа. През 1988 г. става европейски шампион при 80-кубиковите мотори, а четири години по-късно е световен шампион по мотоциклетизъм в състезанията със серийни мотоциклети. От 1994 г. Богдан Николов е президент на Българската федерация по мотоциклетизъм (БФМ), а през 2002 г. е избран за координатор на всички вътрешноконтинентални мотоциклетни съюзи в Европейския мотоциклетен съюз.

Богдан Николов успява да възроди мотоциклетния спорт в България. С негова подкрепа се изгражда мотополигонът "Горна Росица" - Севлиево, който шест поредни години е определян за номер едно в света. През 2007 г. край Долна Митрополия се изгражда и най-модерният полигон за супермото в света и за пръв път България е домакин на световен шампионат в тази дисциплина.

Интервю на Поля ТОМОВА

- Г-н Николов, защо се развихриха всичките тези скандали около "Формула 1" и защо много хора са скептично настроени около този проект?

- Те не са много скептиците, но трябва да си отговорим на въпроса - искаме ли да стане, или не. Действителността в момента е много проста и ясна: имаме подписан предварителен договор за мото джи пи; имаме договор за телевизионни права за мото джи пи; имаме договор за домакинство на "Формула 1" - 2011 - 2016 г. с опция за 2021 г.; имаме договор за телевизионни права за "Формула 1", имаме договор с фирмата, която държи рекламните и търговски права за "Формула 1", имаме терен, предоставен от държавата, от правителството. България участва само с терен и не прави никакви други инвестиции. И не ми е ясно кое няма да стане и защо няма да стане в крайна сметка.

- Ако приемем, че проектът е в заключителната си фаза, кога трябва да бъде завършен и реално да функционира?

- Последният срок, който ни даде г-н Бърни Екълстоун, и този път наистина е последен (няма да има друг, защото вече много станаха), е до края на годината всички договори да са подписани. Това означава, че до 31 декември всичко трябва да е изяснено, готово, инвестиционното дружество - регистрирано, да сме наясно с участието на държавата - терена, да са определени инвестициите на консорциума... Защото въпросът не е само за пистата, това е най-малкият проблем. Идеята на инвеститорите, на консорциума, е за съпътстващия бизнес, който искат да изградят около пистата, а това са между един и два милиарда долара инвестиции. Една писта струва между 50 и 100 милиона, зависи какви екстри ще се правят в нея. Например пистата на Катар, една от най-скъпите в света, е 43 млн. долара. Така че въпросът е не дали 50 или 100 милиона, а в крайна сметка дали искаме, или не. Като гледам - много хора коментират "Формула 1" в момента и в това няма нищо лошо. Въпросът е, че има поговорка - ако не можеш да плуваш, не се събличай. Т. е. коментират нещо, което не познават и дори не са се запознали. Фактът е, че никой досега, с изключение на една - две медии, не са дошли да питат каква е ситуацията до момента, каква е действителността, а се коментира, което пък само по себе си говори, че има интерес да се бламира този проект.

- Кой има този интерес?

- Трудно е да се каже кой има интерес. Има проучвания, а във Фейсбук голямата маса хора в България искат тази писта да стане. И е нормално да стане, защото в крайна сметка идват едни хора, които ти правят един голям град с много съпътстващ бизнес, с много голяма инфраструктура и този град си остава в България. И ние не даваме нито една стотинка за него. Ако не искаме да го правим, да сложим една табелка за всички инвеститори отвън: Не идвайте тук, защото ние не искаме инвестиции.

- А какво ще се случи, ако след изграждането тази писта се окаже губеща? Кой ще я поддържа и въобще какво печели държавата от едно такова съоръжение?

- Първо - няма губеща писта в света. Не знам кой и какво казва, но има статистика за тази работа. Второ - каквото и да стане, държавата не е дала нито една стотинка за построяването на тази писта и за това, което ще се построи около нея като съпътстваща инфраструктура. Така че нещата са много прости и най-лесни за държавата. Каквото и да изкара държавата, с какъвто и процент да участва, той чисто и просто й е подарък.

- Ще има ли интерес и публика "Формула 1" в България според вас?

- Мисля, че ще има интерес. В бизнес плана специално за "Формула 1" билетът е 100 евро за ложа. Най-евтиният билет за три дни не може да бъде под 100 евро съгласно изискванията на ФОА. А за мото джи пи е 54 евро, мисля. Има факти и статистика. Според тях в последната "Формула 1" в Истанбул е имало над 26 хиляди българи, които са си платили по 300 евро и са ходили дотам, и са спали, и са яли, и са похарчили много пари. Това говори само по себе си. Факт е обаче, че дали България ще подпише до края на годината, зависи от нас най-вече. Отвън специално г-н Екълстоун и "Формула 1" вече са дали контрактите, всичко е договорено. Скоро идват на проверка. И ние, ако го решим това, означава, че от италианската граница до Латвия остава само България като домакин на "Формула 1" и мото джи пи. Няма да има Турция, няма да има нищо. Защо? Просто защото има девет европейски гран при - който има договор, той остава. Така че не могат да станат десет европейските гран при в следващите 10 години. Но това е малко трудно да се обясни на тези скептици, както ги нарекохте. Аз обаче си мисля, че това е някаква българска черта. Може би ще дойде г-н Екълстоун и ще излязат някакви журналисти и ще го питат какво правиш тук, за какво си дошъл...

- Той сигурно си има отговор...

- Той има отговор, но то е смешно, нали разбирате, че е смешно... Това е третият, най-влиятелен човек в света според списание "Форбс". Щом този човек идва тук, той иска това да стане. Така че ние се конкурираме сега с Китай, с Русия и с още други държави кой ще остане в схемата на "Формула 1".

- Поехте вината за гафа с "шейха", но наистина ли федерацията беше виновна?

- Това няма никакво значение, дали е вината във федерацията, или не. По този въпрос аз поех вината, за да спрат спекулациите. Изчаквам само да се подпишат всички договори и тогава ще стане ясно заради какво е било всичко и защо е било.

- Като че ли мотоциклетният спорт набира все повече почитатели в България...

- Ами в крайна сметка нямаме много спортове, с които да се гордеем. За 2009 г. имаме шест европейски шампиона, световни вицешампиони сме на олимпиадата. Вижда се, че публиката, която посещава мотоциклетни състезания, е доста голяма. Хората виждат, че наистана се прави нещо, и то голямо. А това е една детска школа, която тръгна преди десет години и сега тепърва имаме резултати.

- Държавата съдейства ли достатъчно?

- Ако говорим за тази година, държавата, специално премиерът казвам, целево е подпомогнал домакинствата на гран при България. И следващата седмица България ще бъде наградена за две трасета в Денвър. И Дай Боже, Долна Митрополия ще е трасе номер едно за четвърти път, а Севлиево - за пети път, нещо, което не се е случвало. Кажете ми в коя друга сфера България е пет години номер едно и въобще е номер едно.

- Това оценява ли се?

- Как да ви кажа... Може би се оценява, но не от толкова голям кръг хора, тъй като не се дава достатъчно гласност от страна на медиите. Не зная. Може би този спорт не им е приятен ли, какво... Но в крайна сметка тези състезатели, между тях има и деца, и младежи, са българи и там се говори за България.

- Като че ли обаче другите федерации ревнуват за това, че държавата ви помага?

- Няма такова нещо и ще ви кажа защо. Това, в което са ни помогнали, е плащането на таксите за световни шампиони към международната федерация. За развитие на спорт, внимателно слушайте, от Министерството на спорта БФМ е получила 5 800 лева за 47 клуба. Ако ги разделим с елката, по стотина лева трябва да дадем на клуб за дейност. Само гумите, с които тримата най-добри караха в неделя, са 6 400 евро, само за това състезание. Така че малко трудно е да се справим с 5 800 лв., не знам другите какво получават. Има статистика кой какво е получил и може да се види.

- Мотоциклетният спорт е скъп, кой си го позволява? Как става?

- Става с мерак и желание. Най-лесно е и аз да си седна в спортната палата и да се правя на президент и да казвам - ами няма пари, не дава държавата, няма спорт. Така че трябва да се търсят рекламодатели, трябва да се намира начин.

- Колко школи по мотициклетизъм и колко клуба има в страната?

- В момента има три детски школи и 47 клуба с 24 трасета. Непрекъснато се увеличават трасетата и за мотокрос, ето сега се започна и в Дупница, и в Поморие и т. н.

- Кое ви радва най-много?

- Това, че нашите състезатели вече имат големи успехи. България, не знам дали знаете, има 96 федерации. И като излезе статистиката за успехите (лично премиерът Борисов я чете), информацията е следната: има девет европейски първенства в България при наличието на 96 вида спорт. От тези девет седем са на мотоциклетната федерация, другите две са на останалите. От 12 световни първенства за 2010 г., четири са на нашата федерация. Когато фактите говорят, боговете мълчат. Мисля, че друг коментар е излишен.

- Опасен ли е този спорт за деца?

- Какво значи опасен? В крайна сметка тези деца по-добре да се занимават със спорт, отколкото с други неща, които са по-опасни, като наркотиците, например.

- Какви са по-нататъшните ви амбиции?

- Моите амбиции са в крайна сметка медиите в България да обърнат повече внимание на тези деца, защото те издигат страната ни, там се говори за България. Иначе в един момент може да се получи така, че аз, заедно с тях, ще отидем в друга държава, където ще ни оценят много повече. Има такава вероятност, имаме предложения от много страни, които ще ни носят на ръце. И ако продължаваме в тоя дух може да преместим и проекта за "Формула 1" и мото джи пи в друга държава.

- Коя?

- Няма да казвам засега коя, няма такова значение.

- Защо вашето име от години като че ли е забъркано в скандали?

- Не знам. Може би не се държа добре с журналистите. В крайна сметка съм такъв човек, че не търпя някой, който не е запознат с нещо, да коментира. Като гледам през последния месец колко много "специалисти" по "Формула 1" има в България, ме досмешава. Те чисто и просто си правят пиар покрай това нещо, без да знаят, чули-недочули... Слушам по радиото един лидер на парламентарна група, който казва: в условия на криза как така ще вадим пари за "Формула 1"? Той дори не е разбрал, че държавата ни няма да дава пари! Това е смешно.

- Какво е чувството, когато сте в Монако, в Залата на звездите, и получавате призове за България?

- Чувството е голямо и много истинско, защото в крайна сметка това е резултат от труда на много хора, на държавата, на общините, на самите състезатели. Самият принц Алберт беше много впечатлен и каза: Как така една малка държава като България се изкачи на върха? И на него му е чудно, но това се случва, когато искаме да стане. Както казва един мой приятел: важно е да не се страхуваш да мечтаеш.


Материалът е от новия брой на BG Север

 


Тагове:   държава,


Гласувай:
10



1. анонимен - Всичко Мара втасала, сал се хе ср...
29.09.2010 00:47
Всичко Мара втасала,сал се хе сресала.
цитирай
2. sparhawk - прочетете
29.09.2010 08:41
коментара на инженер Иван Тенчев за тези малоумия!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bgsever
Категория: Новини
Прочетен: 3473386
Постинги: 710
Коментари: 2533
Гласове: 7846
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031