Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.09.2010 07:48 - Есента - сезонът на истинските чувства
Автор: bgsever Категория: Новини   
Прочетен: 4020 Коментари: 3 Гласове:
13


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Есента - сезонът на истинските чувства

 

Меланхолия, тъга, сълзи, но с по-уверен поглед към себе си

 

Есенна вечер

Сред настръхнали дървета

с крачка бавна и превзета

се разхожда сънен вятър

със корона от листа,

а изкаляните стъпки,

потъмнели като кръпки,

се разбягват из асфалта

и облизват есента.

А прозорците сънливи

светлините си игриви

от гърдите си издухват,

като рибешки очи

се вторачват в тъмнината

и излъчват към земята

от пердетата неспрени

електрически лъчи.

И макар че тази есен

охлади добрата песен

на дървета и прозорци,

на вериги от листа,

тя придаде на града ни

красота като в съня ми,

но живота му от лято

осоли като сълза.

Петя Дубарова

 

imageПоля ТОМОВА

Топли слънчеви лъчи, странни шарки, невероятни багри, спокойствие и очакване. Това са част от богатствата на есента. Наричат я златна не само заради уникалните картини, които щедро дарява на нашите сетива, а и заради плодовете на земята, които човекът от векове събира именно сега. Трудът на хората през цялата година изведнъж придобива своята форма. Така те могат спокойно да посрещнат зимата и да я преживеят. От далечни времена есента е сезонът на семейството, дома и истинските отношения между хората. Въздухът мирише на листа, на хлад, на печени чушки, грозде, вино и мед.

Есента пристъпва плахо и почти неуловимо. Докато изведнъж краката ти се зариват в падащите листа, а погледът съзира цялата красота на планетата. Казват, че есента е сезон, в който човекът и природата се подготвят за несгодите на зимата. Земята бавно сваля одеждата си, за да можем да се докоснем до крехката й нежност. Невероятно спокоен и изпълнен с копнеж е този ритуал. Свещенодействие, което се поднася на всеки от нас, стига да има очи да го види. Сутрините стават по-хладни, птиците почти замлъкват. През деня слънцето ни обгръща с топлина. Есента носи уникалното усещане за изобилие и ситост, за мекота и спокойствие. Дори и есенната тъга е като че ли по-мека и по-мъдра.

Есента и пролетта са сезоните, вдъхновили най-много творци. На тях са посветени и едни от най-чувствените стихове и най-богатите картини. И двата сезона са преходни -

между тъмнината

и светлината,

между топлото и студеното, между заспиването и събуждането. И докато пролетта е някак трескава, като 16-годишен, който бърза за среща, есента по-скоро прилича на спокоен и уравновесен човек, открил хармонията. Мълчанието на есента зарежда, забавя хода на деня ни. Захлаждането на времето ни праща сигнал, че имаме нужда от друг. Именно есента е сезонът на истинските чувства и трайната любов, смятат експертите. Тогава човекът е склонен да търси не само кратка авантюра, а някого, с когото да се сгуши през зимата. Именно това - да намерим гнездо, домашен уют и огнище, ни кара точно през този сезон да се вглеждаме в любовта и да търсим нейната сигурност, а не само изгарящите й пориви. Друга причина да търсим сигурност във връзката си именно през есента, са приближаващите празници. Когато захладнее и листата оголят клоните, вече мислим за Коледа. А какво е Коледа, ако си сам? Проучванията сочат, че силата на есенната любов е най-голяма и връзките, започнали през есента, са едни от най-стабилните. Освен всичко друго, експертите смятат, че именно есента, или по-точно времето от края на август до края на септември, е най-подходящо за бременността. Според учените в този период женският организъм е най-силен, тъй като през лятото храната е по-здравословна и жените са натрупали полезни вещества в резерв. Този факт, заедно с потребността ни да живеем заедно, дава отговор и на въпроса защо през есента сме по-склонни към обвързване.

Освен "златна" обаче, есента често е наричана и най-меланхоличния сезон, дори "умиращ сезон". Тогава представата ни за есен е свързана със студен дъжд, мрачно настроение, локви и оголващи се дървета. Свързана е със самотата... Според психолозите всички

imageпсихози, неврози

и депресията

се изострят

през есенните месеци. Ако се чувствате самотни през есента, обърнете внимание на това, което обичате да правите и което сте отлагали с дни, месеци и години, съветват специалистите. Така през есенните вечери можете спокойно да се занимавате с нещо ново или нещо любимо. И докато душата може да се залъже и самотата да не я тревожи толкова много, то тялото ни има нужда от подготовка за зимата. Организмът ни, също като природата, изживява огромна промяна. Намаляват часовете със слънчева светлина, което също натоварва човешкия организъм. На някои хора през есента непрекъснато им се спи, стават тромави, лениви и трудно подвижни - както физически, така и умствено. Други пък реагират точно обратното и през есента са свръхчувствителни, вечно са намусени и всичко и всички са им виновни. Негативните настроения през есента могат да се избегнат с повече движение, както и с консумация на повече плодове и зеленчуци. Специалистите обаче предупреждават, че през есента е изключително неуместно да се започва или да се практикува драстична диета. Организмът ни през този преходен сезон е прекалено уязвим и не би понесъл големи лишения. Гладът, недостатъчният прием на витамини и минерали, приети с храната, значително отслабват имунната ни система и ни правят податливи на инфекции и вируси. Есента обаче предлага на тези, които не се чувстват добре в собственото си тяло, да експериментират с цветовете. Именно дрехите са един от начините да се избавим от есенната меланхолия, смятат специалистите. Лятото е минало, макар и не толкова отдавна. В гардероба са всички по-разголващи дрехи и е време да извадим жилетките и саката. През този сезон природата щедро ни предлага

imageсвоята версия

за разнообразието

на живота - цветовете. Червено, бежово, кафяво, златно, жълто, зелено... Изборът зависи от вас. Не са за пренебрегване и материите, както и изборът ни - дали да бъдем в строг и делови костюм, или да сложим пухкава жилетка и пуловер. Каквото и да решите, ще се чувствате в тон с майката земя, а това никак не е за пренебрегване, особено за жените. Вгледайте се в себе си и ще откриете, че есента ви е донесла нещо повече - особеното чувство за овладяна женственост, което се усеща и в походката, и в кехлибарения поглед. Затова често есента е изобразявана именно като зряла, разкошна жена, която владее тайнството, наречено живот. Есента е свързана и с майчинството, с топлината и уюта, към който се стремят човешките същества. Освен всичко друго е доказано, че хората, родени през есента, достигат до преклонна възраст и винаги са обградени от близки и приятели.

Казват, че истинските приятели се появяват винаги тогава, когато имаш нужда от тях. През есента човешките същества преценяват по-внимателно и приятелствата си, смятат специалисти. Сезонът носи в себе си изконната мъдрост и прозорливост на човека и затова през есента най-често хората или скрепяват за дълго приятелствата си, или се разделят. Затова е и следващият съвет за постигане на хармония през този сезон - подредете приоритетите си и си изяснете отношенията с хората около вас. Ако ви стиска. Ако ли пък не, времето ще направи своето, но тогава белезите ще са по-трайни и по-болезнени. Есента е сезонът, в който всичко се променя. Не толкова бързо, по-скоро постепенно, но затова пък сигурно.

Всяка сутрин

е различна

и всеки ден можеш да откриеш някакъв друг нюанс на кафявото или жълтото. Има хора, които не обичат промените и те ги плашат. За да ги приемете по-леко, поглезете се, съветват специалистите. Когато изневиделица ви връхлети мрачно настроение, си доставете някаква наслада. Не е задължително тя да има материално изражение. Може да си пуснете любима музика или просто да затворите очи и да оставите слънцето да погали лицето ви.

Каква да бъде вашата есен, е избор може би не само на вас. Дали ще се потопите в тъгата и ще оставите меланхолията бавно да ви залюлее в измамните си прегръдки, е част от нагласата и възприемането ви за света. Сетивата ви обаче няма как да бъдат измамени. Очите ви помнят невероятните багри и те дълго време ще ви носят топлина. Шумът от падащите листа ще спаси душата ви в оглушителната тишина на зимната нощ. Капките от есенния дъжд могат са сътворят мелодия, която да е само ваша. Есента е предверието към зимата, очакването ни за уюта и топлината на дома. Този сезон е преход, в който влизаме всяка година, може би малко неуверено и донякъде с носталгия, но пък и по-вглъбени и мъдри. Защото едно от качествата на есента е, че отваря вратата към самите нас. А там винаги може да се намери нещо интересно.


Материалът е от новия брой на BG Север. 

 



Гласувай:
13



1. iliada - Много добър материял!
27.09.2010 11:12
Поздравления!
цитирай
2. анонимен - И от мен,
27.09.2010 15:05
браво!
цитирай
3. анонимен - гледах снимките и ми се струваше, че ...
28.09.2010 03:34
гледах снимките и ми се струваше, че са от плевен. от най-красивия град....толкова ми липсва. есен и носталгия.....
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bgsever
Категория: Новини
Прочетен: 3482857
Постинги: 710
Коментари: 2533
Гласове: 7847
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930