Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.09.2010 10:09 - Семейство се бори за земята си, отнета му от бизнесмени
Автор: bgsever Категория: Новини   
Прочетен: 1042 Коментари: 0 Гласове:
15

Последна промяна: 25.09.2010 10:20

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Семейство се бори за земята си, отнета му от бизнесмени

 

imageЛилия ДИМИТРОВА

Вече две години плевенско семейство не може да върне законния си имот, който е наследило от родителите си. Лазар Лалов се свърза с "BG Север", за даде гласност на проблема, да разкаже цялата болезнена история и да сподели разочарованието си от корумпираната според него съдебна система.

От години Лазар и близките му се опитват по съдебен път да си върнат наследен имот, който се намира на завидно място - до т. нар. обръщало в "Кайлъка". Всичко започнало през 2008 г., когато наследниците решили законно да разделят земята по между си. В кадастралната служба, където би трябвало де съхраняват всички имотни документи, с ужас установили, че този имот е собственост на други хора. Семейството показало копия на документи от въпросната служба, които е получило при вписването му след наследяването. Показало и скица на земята, заверена от общината, в която е упоменато, че няма промени в състоянието и собствениците. Но и този документ не бил признат. И оттук започнали перипетиите. За изненада на семейството служителите от кадастралната служба дори ги обвинили, че не са занесли при тях необходимите документи навреме и им съставили акт. Тогава ощетените наследници решили да си търсят правата по съдебен път и завели дело, за да докажат, че те са законните собственици. Новите притежатели на земята се оказали сериозни бизнесмени. По време на съдебното дело търговците представили нотариален акт за "собствеността си". Според Лазар нотариално завереният документ е придобит по незаконен път и съответните органи би трябвало да си свършат работата, за да разобличат измамата. Ощетените хора са доказали, че притежават имота чрез десетки документи - от удостоверение за наследяване на имота до скицата, заверена от общината. С решение №7095 на Върховния административен съд (ВАС) от 27.04.2004 г. имотът е признат за собственост на Лазар Лалов и роднините му и решението не подлежи на обжалване. При цялата прегледана документация и проследяване на хронологията от събития, касаещи оспорвания имот, се установило, че бизнесмените са се сдобили с него през 2006 г. Лазар обясни, че от 2000 г. е започнал да води дело, за да си върне всички 10 декара, наследени от дядо му, като част от тях са застроени. Делото приключва през 2005 г. и съдът му признава само незастроените близо 5 дка. Година след това новите собственици се сдобиват с документа за собственост, който представят в съда - нотариалния акт, включващ освен застроената земя, непризната на Лазар, и останалия парцел, признат като негово притежание.

Решението на най-висшата съдебна инстанция не спира бизнесмените, които продължават да претендират за собственост. Ощетеното семейство е принудено да започне ново дело в Административния съд в Плевен, за да докаже онова, което е потвърдено от ВАС. Делото тече в момента и се очаква съдът да се произнесе с решение на 13 октомври тази година. Семейството се опасява от поредната несправедливост - съдът да не им признае наследената собственост. Потърсихме и гледната точка на търговците, но не успяхме да ги открием. Адресът на офиса на едната фирма се оказа неоткриваем, а номерата на другата, посочени в сайта й, се оказаха невалидни.

Материалът е от новия брой на BG Север

 


Тагове:   отнета,


Гласувай:
15



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bgsever
Категория: Новини
Прочетен: 3482382
Постинги: 710
Коментари: 2533
Гласове: 7847
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930