Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.09.2010 14:57 - След циганите, глиганите
Автор: bgsever Категория: Новини   
Прочетен: 1645 Коментари: 2 Гласове:
11


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Глигани нападнаха село Опанец, опустошават дворове и градини

 

Спасение от стадото няма, хората признават, че са безсилни

 

imageПоля ТОМОВА

Стадо глигани буквално нападна с. Опанец.
Животните върлуват от около месец и половина и унищожават нивите на хората в края на селото. Стадото е от майка с малки, друга двойка и мъжки глиган. "Просто всичко свалят на земята. Изравят навсякъде и аз вече не поливам градината, защото те там, където е мокро, идват и ровят", разказва Петър Петров, който от 50 дни прави напразни опити да опази малката си градинка. Човекът добави, че глиганите не се страхуват от хората, тъй като са свикнали с тях. Идват почти до къщите, бяха изяли и една кокошка в един двор, ходят в краварника при кравите, твърди Петров. Дивите свине не посягат към доматите и пипера в градинките, но нападат царевицата и гроздето. Където минат обаче, изравят цялата продукция. Промъкват се през огражданията или ги събарят.

Хората, които имат ниви в края на Опанец, са писали многократни жалби, твърди кметът на селото Георги Петков. Той е категоричен, че глиганите имат собственик - ловната дружинка на Опанец. Преди време ловците заловили женско и мъжко животно, оградили им пространство в близост до селото и ги пуснали вътре. Давали им храна и вода и чакали дивите прасета да се сдобият с поколение, за да ги разселят. Когато обаче малките се появили, на животните явно им станало тясно и те пробили оградата. Сега върлуват из Опанец и няма сила, която да ги спре. Кметът на селото заяви, че ограденото от ловците място е публична държавна собственост, част от защитена територия. Така е според регистрите. Не ми е известно кой им е разрешил да го оградят, нито мен са питали, те би трябвало да имат разрешение, след като са оградили това място, твърди кметът. Председателят на ловната дружинка Марин Петков пък заяви, че първоначалната идея за разселване на глиганите пропаднала. Преди време ловците упоили големите животни и ги откарали далеч от селото. След кратко време обаче глиганите се върнали и сега не могат да бъдат прибрани, тъй като непрекъснато излизали от загражденията.

Според местните хора обаче ловците умишлено държат дивите свине близо до селото, за да могат да си ги отстрелят в началото на ловния сезон, който стартира на 1 октомври. Заради набезите на глиганите кметът на Опанец се обърнал за помощ към Държавното горско стопанство. До този момент от тяхна страна реакция няма. Дори комисия да дойде, нищо няма да направи, защото на следващия ден глиганите пак ще са тук и пак ще вършат поразии, според мен не е удачно тази комисия да идва всеки ден и да определя щетите на хората, казва Георги Петков. Хората, които са пострадали от нападенията на стадото, вече не се и надяват да получат някаква компенсация за щетите, нанесени на нивите им от животните. В резултат на непрекъснатите набези на глиганите, повечето жители на Опанец твърдят, че няма да засаждат есенници. Искахме да засадим лук, чесън, обаче те като влязат и ще изровят всичко, няма да го изядат, обаче ще го съсипят, твърдят стопаните. Хората прогнозират, че когато дивите прасета изядат всичко и застудее, ще навлязат в дворовете и селскостопанските постройки, за да търсят храна. Засега единственото решение на проблема е отстрелването на стадото. Така обаче ловджиите рискуват да бъдат глобени, тъй като малките глиганчета не могат да се убиват.



Материалът е от днешния брой на BG Север

 



Гласувай:
11



1. vmir - След цигани и глигани,
25.09.2010 06:41
гледката е доста сходна, въпреки, че глиганите не разбиват бетона за желязото...
цитирай
2. анонимен - "Регистрирайки се в Blog. bg ...
25.09.2010 15:56
"Регистрирайки се в Blog.bg вие се съгласявате, че няма да публикувате текстове и/или изображения с порнографски характер, подтикващи към насилие, етническа, расова и/или религиозна нетърпимост и всякакви материали, които са в разрез с българското законодателство."
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bgsever
Категория: Новини
Прочетен: 3481395
Постинги: 710
Коментари: 2533
Гласове: 7847
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930