Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.09.2010 15:58 - Един от най-уникалните музеи в света е в България
Автор: bgsever Категория: Новини   
Прочетен: 3405 Коментари: 3 Гласове:
14

Последна промяна: 18.09.2010 18:36

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Брой 31 (292), 17 - 23 септември 2010 г.


НАХОДКИ

 

Един от най-уникалните музеи в света е в България

 

Дейнотериумът - прадядото на слона, бил два пъти по-голям от него

 

imageСтефан КРЪСТЕВ

Най-близките тропици не са на хиляди километри южно от нас. Под краката ни е вкаменена една тропическа природа, с многобройните си растителни и животински разновидности. И с цялото ми уважение към титаните на художествено-литературната интерпретация в областта - Артър Конън Доил и Майкъл Крайтън, които създадоха шедьоври във фантастиката, използвайки за първооснова палеонтологичните изследвания, не мога да приема за реалност повтарящото се и при двамата заглавие на романите им: “Изгубеният свят” - този свят не е изгубен.

Има хора, които го вадят от земните недра. Знаят къде могат да го открият, борят се с крепостните стени от пръст и камъни, с които го е барикадирало времето. Със стотиците милиони години, които са застанали между него и нашия. Вадят отломъците му, подобно на скулптори ги сглобяват, за да създадат модел от властващото някога, което всъщност е друг, различен образ на сега.

imageНедостатъчно според заслугите си е известен фактът, че в България си имаме един от най-уникалните палеонтологически музеи в света, в който като в научно-фантастичен филм се разгръща шеметна с разнообразието си природа.

Намира се в Асеновград, на хълма Баделема. В сградата на някогашния Младежки дом е подредена и постоянно се обогатява една експозиция, която разпалва въображението до краен предел. Най-грандиозната находка е туролския дейнотериум (Deinotherium) - прадядото на съвременния слон, но е почти два пъти по-голям - тежи 10 тона, а височината му надвишава пет метра. Той е представител на едни от най-големите за всички времена сухоземни бозайници.

Уредникът на музея Димитър Ковачев - невероятен сладкодумец, самият с харизмата и облика на гениалния учен особняк от приключенските романи с научно-фантастична насоченост, разказва много живо за откритието си, направено в петдесетте години на миналия век в Езерово, намиращо се на петдесетина километра от Асеновград. Находката е третата и най-подробната в света. Първият дейнотериум се намира в музея в Лос Анжелис, вторият - в Букурещ, а третият - и единствен с цял скелет, е тук, в България, в Асеновград.

И един особено любопитен факт: в навечерието преди откритието си Димитър Ковачев сънувал особено ярък сън, в който имало три слона. Очаквал да открие останки, както при повечето от находките си, и те, невероятни като стойност, да обогатят науката. В същото време неистовото му вълнение като че ли подсказва, че ще застане пред нещо несъразмерно по-голямо. Но това, което открива, надминава всичките му очаквания. То предизвиква фурор в тогавашните представи и дори “братската” КПСС плаща четири хиляди долара на БТА за полученото съобщение за откритието.

Дейнотериумът обаче е само началото. Той е най-атрактивният, ала не и най-уникалният екземпляр между откритите и изложени в музея. Там могат да се видят и два махаиродуса - истински саблезъби тигри. Малко по-големи от съвременните домашни котки, те биха били истински кошмар дори и сред съвременните хищници. След сто милиона години черните им саблени зъби са още режещи като бръсначи.

С очите си можете да видите черепи на междинни видове - между мечка и хиена, между пор и невестулка. А още и хипариони - волни коне, тичали някога из нашите земи, но стъпвали не на копита, а на три пръста. Жирафи, антилопи, газели. Вкаменели стебла, разнообразна растителност. Трудно е да се опише експозиция с близо 30 000 експоната, по-голямата част уникални, които не могат да се видят никъде другаде по света, освен в този музей.

Трябва да се посети, тогава впечатленията ще се разгърнат с цялото си богатство. Музеят е с отворени врати всеки ден от 10 до 17 часа, а в събота - от 10 –до 14. Входът е символичен - за учащи е 1 лев, за възрастни 1,50. Беседата е два лева, но трябва да ви кажа, че няма холивудска продукция в жанра, която да звучи толкова интересно.

Мисля, че е добра идея за нашите туроператори и организатори в училищата да създадат невероятно преживяване за групи, както и за една семейна разходка из България.


Материалът е от последния брой на в-к BG Север

Можете да подкрепите автора, за новата му книга, гласувайки тук

 



Гласувай:
14



1. raders - поздрав за постинга
18.09.2010 16:25
Една малка корекция: Саблезъбите тигри са изчезнали от планетата преди около десет хиляди години, а преди сто милиона бозайниците са били по-дребни от плъхове и са живеели в дупки, защото тогава още господстват динозаврите. А те измират преди около 65 милиона, поради природен катаклизъм.
цитирай
2. cefulesteven - Една малка корекция: Саблезъблите ...
18.09.2010 17:25
raders написа:
Една малка корекция: Саблезъблите тигри са изчезнали от планетата преди около десет хиляди години, а преди сто милиона бозайниците са били по-дребни от плъхове и са живеели в дупки, защото тогава още господстват динозаврите. А те измират преди около 65 милиона, поради природен катаклизъм.



Извинявам се, в случая фактологическата грешка беше моя.
цитирай
3. skribezium - Поздрави за Стефан за хубавия по...
20.09.2010 15:09
Поздрави за Стефан за хубавия постинг. Радвам се, че Асеновград вече има постоянно присъствие в бг север!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bgsever
Категория: Новини
Прочетен: 3473850
Постинги: 710
Коментари: 2533
Гласове: 7846
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031