Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.09.2010 11:06 - Вандали поругаха турските гробища в град Левски
Автор: bgsever Категория: Новини   
Прочетен: 21776 Коментари: 52 Гласове:
13


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Вандали поругаха турските гробища в град Левски

 

Оскверняването стана в свещения за мюсюлманите месец Рамазан

 

imageПоля ТОМОВА

Вандали са поругали турските гробища в град Левски, съобщиха местни хора. В рамките на два дни са разбити близо 30 надгробни паметници на български турци. Плочите са буквално изтръгнати от конструкцията и съборени на земята. Някои са разбити на парчета, други са строшени на две. Вероятно са ритали паметниците, докато ги съборят, после са ги разбили с нещо твърдо, смятат местните хора. Посегателството е извършено в свещения за мюсюлманите месец Рамазан и дни преди кулминацията му - Байрам. "Омразията се насажда и от политиците, и навсякъде. Не може стотици години мюсюлмани и християни да са живели мирно и тихо навсякъде, изведнъж да започнат раздори", смята имамът на град Левски Адем Вели. Той твърди, че никога преди този случай в града не е имало напрежение и противопоставяне между етносите - българи, роми и турци. Вандализмът обаче е умишлено действие, което може да провокира етническо напрежение, смята мюсюлманският духовник. Според местните хора вече има и обратна реакция - съборени са и няколко плочи в християнските гробища.

След посегателството имамът подал сигнал в полицията. Поискал и охрана. "Обърнаха внимание хората, ама те какво да направят - нямат бензин да дойдат до тука, дето се казва. Дойдохме сутринта с патрулката да видим за втория път, когато бяха съборени гробовете, видяхме, че има още гътнати и докато се върнем пред полицейското управление, на човека му угасна колата, угасна патрулката", разказва Адем Вели. От полицията в град Левски признават, че не могат да осигурят една патрулка да дежури на гробищата. Проверката по случая продължава, но полицаите твърдят, че поругаването е дело на малолетни и непълнолетни хулигани, които "си уплътнявали времето".

От мюсюлманското настоятелство обаче са категорични, че поругаването на гробовете е умишлен акт, целящ противопоставяне. "Повечето от тези покойници, чиито плочи са разбити, си нямат никого в града, кой сега ще се погрижи за гробовете им? Поискахме от кметството да сложи ограда или охрана, но казаха, че няма как да стане заради липсата на средства", твърдят пострадалите. От кметството признават, че подобно нещо се случва за пръв път в града, за който е характерно мирното и спокойно съжителство на различните етноси. Кметът Георги Караджов споделя мнението, че деянието е умишлено. "Не знам този, който го е направил, какво си е мислел да постигне, но съм сигурен, че ако иска нарушаване на етническото спокойствие тук, няма да го постигне", категоричен е градоначалникът. Той заяви, че действително в днешните трудни за всяка община дни поставяне на жива охрана в гробищния парк е лукс. "Ако собствениците на увредените гробни места се обърнат към нас, ако бъде преценено по съответните правила, че човек няма възможност да поправи плочите, тогава да - можем да помогнем, но иначе не мисля, че можем да направим нещо повече за гробищата от това, което правим сега", заяви Караджов. Добави, че кметството има анжимент към почистването на гробищните паркове.

В града обаче вече има известно напрежение, показа разходката ни из град Левски. Много от хората се дразнят например от молитвите, които всяка сутрин и вечер се носят от джамията. Ние пускаме молитвите само през този месец и то не толкова високо, увери имамът. Той също призна, че част от мюсюлманите са настръхнали заради поруганите гробове. Според запознати обаче има друга версия - някой да е повредил надгробните плочи и да цели взривяване на етническото спокойствие заради финансови интереси - а именно да вземе гробищния парк на концесия. Дали това е така, ще стане ясно след като приключи проверката на полицията в града. Дотогава и от кметството, и от мюсюлманското настоятелство се надяват посегателствата да спрат и спокойствието отново да се установи в етнически пъстрия град.

 
Материалът е от новия брой на BG Север.
 


Тагове:   град,


Гласувай:
13



1. анонимен - xexex
11.09.2010 12:14
сега турците ще обвинят някои българи....така е като някои мекерета допуснаха турски и цигански партии до властта
цитирай
2. анонимен - Тия на умрели нож вадят.
11.09.2010 12:16
Тия на умрели нож вадят.
цитирай
3. анонимен - Това, за съжаление,
11.09.2010 12:44
е народът ни - във всичко злоба и противопоставяне. Не сме ли, в края на краищата, всички равни пред смъртта? Това, първо...
Второ, родили сме се в една държава и не виждам какво пречи да живеем спокойно и толерантно заедно. Съгласна съм, че държавата има да оправя много от себе си, за да се приближат нещата към тяхното естествено място, но най-малко изострянето помага за това.
Нещо и никой не може да оправдае поругаването на надгробни плочи, впрочем....
цитирай
4. анонимен - ТОВА Е ГАДЕН ОПИТ .....
11.09.2010 17:13
ЗА ИЗКУСТВЕНО ,ПРОТИВОПОСТАВЯНЕ НА ЕТНИЧЕСКИТЕ ОБЩНОСТИ!!!!

ЛАЙНАРИТЕ ОТДВЕТЕ ПАРТИИ---АТАКА/ВМРО/ И ДПС, ТАКА СИ НАБИРАТ СИМПАТИЗАНТИ!

САМО КРЕТЕНИТЕ ,СЕ ВРЪЗВАТ НА ПОДОБНИ ГАДОСТИ!
цитирай
5. анонимен - Това, за съжаление, е народът ни - ...
11.09.2010 17:55
angpiskova написа:
Това, за съжаление,е народът ни - във всичко злоба и противопоставяне.


Така ли мислиш, пискова, народът или медиите?
цитирай
6. mamkamu - !!!
11.09.2010 18:14
Простотиите никога не свършват...
цитирай
7. анонимен - Това, за съжаление, е народът ни - ...
11.09.2010 18:22
llllllllllllllllllll написа:
angpiskova написа:
Това, за съжаление,е народът ни - във всичко злоба и противопоставяне.


Така ли мислиш, пискова, народът или медиите?


Медиите ли поругаха гробищата?
цитирай
8. kabuli - Простотията няма почивен ден, а ...
11.09.2010 19:21
Простотията няма почивен ден, а дивотията няма умора.
цитирай
9. анонимен - град левски. . . . . . дааа интересно ...
11.09.2010 19:37
град левски...... дааа интересно -турчиля и ханъми мир на праха му на апостола
цитирай
10. mitternacht - ...
11.09.2010 21:59
Не е хубаво стореното, никак даже.
Въпроса е защо това се води " умишлено действие, което може да провокира етническо напрежение" а онзи случай от преди, в който някакви олигофрени се гавреха с български гробове беше изкаран акт на непослушни деца, които видите ли- пили една бира и не знаели какво правят... дори нямаше и наказание за изродчетата.

Иначе с гробове не бива никой да се подиграва.
цитирай
11. анонимен - prost narod slaba darjava
11.09.2010 22:45
PROST NAROD SLABA DARJAVA TOVA SME SI NIE BALGARITE.......
цитирай
12. xepxakep - само като чета и лошо ми става
12.09.2010 01:43
Винаги в един спор има много гледни точки.Защо и от кои са поругани гробовете може да се гадае много,докато не излязат безспорни доказателства.По-важното е какви са коментарите по въпроса.Като се започне от този"Това, за съжаление,е народът ни - във всичко злоба и противопоставяне"и се стигне до този"PROST NAROD SLABA DARJAVA TOVA SME SI NIE BALGARITE......."първият показва ниско самочувствие и липса на аналитичност,втория изобщо не е писан от българин,за неговия произход знаем само че е прост.Какво ви става бре хора?Имамът е казал повече истински неща от вас.Аз съм сигурен че ако други народи бъдат поставени в житейската ситуация на българина ще се сринат тотално.Мисля така защото въпреки лошата политика(меко казано)в държавата ни през последните 20 години,народът ни се опитва да оцелее без да вади нож.
П.П. нищо лично към никои.Мир.
цитирай
13. анонимен - За каква аналитичност
12.09.2010 09:35
изобщо говорим при такъв акт?
цитирай
14. анонимен - АБСОЛЮТНА СВИНЩИНА ....
12.09.2010 10:13
НА ПАРТИЙНО ОРГАНИЗИРАНИ КОПЕЛЕТА....!!!!
ЖАЛЪК ПРОСТАШКИ ОПИТ, ЗА ПРЕДИЗВИКВАНЕ НА ЕТНИЧЕСКА ВРАЖДА И ОМРАЗА!
ЯВЕН ПОЧЕРК, НА МОЗЪЦИ....ОБРАБОТЕНИ ПО КОМУНИСТИЧЕСКИ !!!!
СМЪРТ ЗА ПРОВОКАТОРИТЕ!!!
цитирай
15. анонимен - da im izsihnat ritsete
12.09.2010 10:32
nedopustimo e tova nesto.neka -ako se hvanat ot politsiyata po birzata prodsedura-vitre .Da vidim posle dali ste minavat pokray grobistata kamo li da trosat
цитирай
16. анонимен - xxl
12.09.2010 11:35
balgromohamedanite vseki den porugavat svoj,rod,ezik i darjava.6to ne po civri6 malko po tozi povod?
цитирай
17. анонимен - БГ
12.09.2010 12:25
Това е извършено от платени хора на ДПС, за да се търси раздор между българи и турци. И това всичко, защото не се оставя Ахмед Доган и ДПС да крадат на спокойствие и да прокарват политиката на Турция.
цитирай
18. анонимен - Да, да
12.09.2010 12:28
Няй-голямата лъжа е това, че българи и турци са живеели в мир векове. Никога и никъде мъчител и мъченик не са живели в мир и това няма как да стане в бъдеще.
цитирай
19. анонимен - А
12.09.2010 14:00
Изселническото дружество в Истанбул редовно почиства българските гробища в града.
Двама се карат, трети печели. При това тоя трети, дето си потрива дланите в момента, не е нито българин, нито турчин.
Ататюрк казва, че "Който е враг на България, той е враг и на Турция." Това значи и обратното.
Ха сега, номер 9, продължи да се радваш, ако си българин!
цитирай
20. анонимен - Какво означава??????
12.09.2010 14:12
Изгоря джамията в Никопол

7 октомври 2009,И джамията в Благоевград горяла,Томбул джамия в Шумен осъмна надраскана с пречупен кръст ,Втори пожар в Ялъ джамия, Карлово без мюсюлмански храм,Районната прокуратура в Смолян започна проверка срещу районния мюфтия Неджми Дъбов след жалба на правоприемника му
цитирай
21. анонимен - А
12.09.2010 14:33
Подклажда се етническа омраза и съответно стремежът е за достигане условия на гражданска война.
След което - познайте!... Примерът с Югославия е жив...
Всичко е пари, политика и власт. Психолологическа война... Жалко за тези, дето попадат под влиянието на третия, дърпащ конците в сянката!...
цитирай
22. анонимен - ??????
12.09.2010 20:48
"Не може стотици години мюсюлмани и християни да са живели мирно и тихо навсякъде"
Този имам има изкривена представа за мирно съжителство-за него 500 години колене означават "мирно съжителство",хахахах.А сега и ДПС в своите райони се гаври с българите.Едно поругаване на гробища е най-малкото,което може да се направи от малкото останали българи в България.
цитирай
23. анонимен - ". . . Едно поругаване на гр...
12.09.2010 22:00
анонимен написа:
"... Едно поругаване на гробища е най-малкото,което може да се направи от малкото останали българи в България.

Виж се какъв си глупак! Ако сме малко, помисли какво ще стане след време, когато останем съвсем малко след тази великолепна не-раждаемост!
Изобщо, да ли си българин, спорно е!
цитирай
24. анонимен - Аз съм от град Левски и това което ...
12.09.2010 23:43
Аз съм от град Левски и това което пише в тая статия не е точно така. Всякакви гробове са гътали и турски и българси никой не е подбирал нито е гледал на кого са. Говори се , че група наркомани са направили това. Това е истината. Изобщо не става дума за етническо напрежение. Такова просто няма
цитирай
25. анонимен - vandali
13.09.2010 01:20
Aman ot manipulirani ot Bolniq kom.otpadaci,za trezvite komentari blagodarnost..
цитирай
26. iskren74 - Отворете си очите!!
13.09.2010 02:22
angpiskova написа:
е народът ни - във всичко злоба и противопоставяне. Не сме ли, в края на краищата, всички равни пред смъртта? Това, първо...
Второ, родили сме се в една държава и не виждам какво пречи да живеем спокойно и толерантно заедно. Съгласна съм, че държавата има да оправя много от себе си, за да се приближат нещата към тяхното естествено място, но най-малко изострянето помага за това.
Нещо и никой не може да оправдае поругаването на надгробни плочи, впрочем....


И откъде знаеш, че българи са извършили това? Какво пречело да сме живели нормално и толерантно. Като я чуя тая дума толерантност ме хваща бяс! Защо ли? Защото се използва тенденциозно от българоненавистни провозащитни организации, като Амнести интернешънъл, Хелзинкски комитет, Отворено общество и други. Какво пречело? А ми пречи! Пречи ДПС! Пречи скандалното двойно и тройно гласуване на турците, гласуването на мъртви души, гласуването под заплаха и т.н., което гласуване определя правителства и политики у нас.
Пречи изкуствената ислямизация, за която вие сигурно естествено не сте чула.
Ами гледайте Тв СКАТ и предаването Фронтално с експертите по балканска и световна политика Любомир Желев, Киряк Цонев, Пенчо Пенчев и др.
Пречи, че турците имат прираст а българите намаляват със 80 000 на година!
Пречи, че Турция се меси във вътрешните работи на България с икономически и културни инициативи, както и с политически провокации от рода на, че - Ще ви превземем отново, но този път културно-икономически, както казва Тургут Юзал и днешния му следовник Давутооглу - турски външен министър!
Аман от слепи хора, хиляди студия имаше как едно не сте гледали и слушали! Така е като гледате само БНТ, БТВ, Нова и другите тв.
цитирай
27. анонимен - истината
13.09.2010 02:47
Взимали са пример от някой "дечицата,грешката е вярна от както сменихме името на Хасан и го нарекохме Асен и редом с това дело му бутнахме надгробните плочи на дедите му,и нейде след това му казахме до 24 часа да напусне пределите на татковината.Да си дойдем на думата ,сега заслужаваме да имаме министри турци,управници турци,кметове турци,така е защо?ЗАЩОТО НИЕ БРАТЯ БЪЛГАРИ НЕ СТАВАМЕ И ЗА ЧЕП ЗА ЗЕЛЕ.Проумейте го ,па може и да се оправим!!!успехъ
цитирай
28. анонимен - За наркоманите
13.09.2010 07:52
Когато искаш да убиеш някого по политически причини, но без да оставиш следи, правиш инсценировка на "невинна" кражба.
Тук също има инсценировка и не и никак невинно, както изглежда.
цитирай
29. анонимен - xxl
13.09.2010 09:47
e sega 6te me razpla4e6.musulmanite v bg porugaha,roda si,ezika,vjrata i darjavata si.dali pak zaslujvat njkakvo uvajenie.???
цитирай
30. анонимен - Стига
13.09.2010 10:59
с тези дискриминации и расизъм!
цитирай
31. анонимен - Me
13.09.2010 11:31
Не бива така. Християнин съм и според моите разбирания това е вандалщина.
Дано хванат безродниците причинили това и да ги накарат да оправят поразията!
цитирай
32. анонимен - ...
13.09.2010 12:39
не мога да повярвам,че има хора,от тук комрнтиралите,които "застават" зад съборените плочи..ееееееей,заблудени .. мирните и тихи турци с нас колко са се гаврили, за щастие никой от нас не е бил роден, ама кога се забравиха тия 500 години, че ко ли не им даваме,не по - скоро те вземат, а ние само кимаме .. нали тряа сме толерантни,да ходят в турция да си умират ..
цитирай
33. анонимен - е народът ни - във всичко злоба и п...
13.09.2010 13:19
iskren74 написа:
angpiskova написа:
е народът ни - във всичко злоба и противопоставяне. Не сме ли, в края на краищата, всички равни пред смъртта? Това, първо...
Второ, родили сме се в една държава и не виждам какво пречи да живеем спокойно и толерантно заедно. Съгласна съм, че държавата има да оправя много от себе си, за да се приближат нещата към тяхното естествено място, но най-малко изострянето помага за това.
Нещо и никой не може да оправдае поругаването на надгробни плочи, впрочем....


И откъде знаеш, че българи са извършили това? Какво пречело да сме живели нормално и толерантно. Като я чуя тая дума толерантност ме хваща бяс! Защо ли? Защото се използва тенденциозно от българоненавистни провозащитни организации, като Амнести интернешънъл, Хелзинкски комитет, Отворено общество и други. Какво пречело? А ми пречи! Пречи ДПС! Пречи скандалното двойно и тройно гласуване на турците, гласуването на мъртви души, гласуването под заплаха и т.н., което гласуване определя правителства и политики у нас.
Пречи изкуствената ислямизация, за която вие сигурно естествено не сте чула.
Ами гледайте Тв СКАТ и предаването Фронтално с експертите по балканска и световна политика Любомир Желев, Киряк Цонев, Пенчо Пенчев и др.
Пречи, че турците имат прираст а българите намаляват със 80 000 на година!
Пречи, че Турция се меси във вътрешните работи на България с икономически и културни инициативи, както и с политически провокации от рода на, че - Ще ви превземем отново, но този път културно-икономически, както казва Тургут Юзал и днешния му следовник Давутооглу - турски външен министър!
Аман от слепи хора, хиляди студия имаше как едно не сте гледали и слушали! Така е като гледате само БНТ, БТВ, Нова и другите тв.


Браво:)))))
цитирай
34. анонимен - караджата
13.09.2010 13:20
анонимен написа:
не мога да повярвам,че има хора,от тук комрнтиралите,които "застават" зад съборените плочи..ееееееей,заблудени .. мирните и тихи турци с нас колко са се гаврили, за щастие никой от нас не е бил роден, ама кога се забравиха тия 500 години, че ко ли не им даваме,не по - скоро те вземат, а ние само кимаме .. нали тряа сме толерантни,да ходят в турция да си умират ..


ти нали ходиш в турция да си печеш задника по плажовете,а ние да ходим да умираме там ,,,,,,егоистично българско копеле си ти,егоисти сте почти всичките,защото нямате покой на духа си ,неверници недни,само да плюете някой умеете
цитирай
35. анонимен - сега турците ще обвинят някои бъ...
13.09.2010 13:55
анонимен написа:
сега турците ще обвинят някои българи....така е като някои мекерета допуснаха турски и цигански партии до властта


e kak mislish ??? nikoi turchin nyama da posmee tova da go napravai i to v na bayrama tova e nai-sveshteniyat praznik...narochno e napraveno !!! ey bulgarska zlobo i zavist kak moje na umerlite da posyagate...izrodi takiva !!!!
цитирай
36. анонимен - сега турците ще обвинят някои бъ...
13.09.2010 14:00
анонимен написа:
сега турците ще обвинят някои българи....така е като някои мекерета допуснаха турски и цигански партии до властта


ti kato si se rodil bulgarin ta kakvo ????
цитирай
37. bgsever - Моля
13.09.2010 15:07
коментиращите да спазват добрия тон!
Благодаря на всички за прочита и за взетото отношение по темата.
цитирай
38. анонимен - Турски, български, няма значение, ...
13.09.2010 15:34
Турски,български,няма значение,все е грях,на мъртвите не се посяга и това няма никакво отношение към политика ,етноси и други такива неща!Простотията няма нито почивен ден,нито етническа принадлежност!!!
цитирай
39. анонимен - Това, за съжаление, е народът ни - ...
13.09.2010 22:41
llllllllllllllllllll написа:
angpiskova написа:
Това, за съжаление,е народът ни - във всичко злоба и противопоставяне.


Така ли мислиш, пискова, народът или медиите?


анонимен написа:
Аз съм от град Левски и това което пише в тая статия не е точно така. Всякакви гробове са гътали и турски и българси никой не е подбирал нито е гледал на кого са. Говори се , че група наркомани са направили това. Това е истината. Изобщо не става дума за етническо напрежение. Такова просто няма



Пискова, какво ще кажеш? Кой е прав - ти или аз? :)))
цитирай
40. анонимен - Това, за съжаление, е народът ни - ...
14.09.2010 08:29
llllllllllllllllllll написа:
llllllllllllllllllll написа:
angpiskova написа:
Това, за съжаление,е народът ни - във всичко злоба и противопоставяне.


Така ли мислиш, пискова, народът или медиите?


анонимен написа:
Аз съм от град Левски и това което пише в тая статия не е точно така. Всякакви гробове са гътали и турски и българси никой не е подбирал нито е гледал на кого са. Говори се , че група наркомани са направили това. Това е истината. Изобщо не става дума за етническо напрежение. Такова просто няма



Пискова, какво ще кажеш? Кой е прав - ти или аз? :)))


Медиите отразяват факта и атмостферата. Кой го е направил, предстои да се разследва.
цитирай
41. анонимен - Който и да е!
14.09.2010 10:40
Вандалщина, позор, скандал, селяндория, провокация, точно по време на свещен за тях месец на пости!
цитирай
42. анонимен - ...
14.09.2010 17:06
angpiskova написа:
Медиите отразяват факта и атмостферата. Кой го е направил, предстои да се разследва.


Да - фактите и атмосферата...

Фактите и атмосферата през очите на един човек от Левски(склонен съм да вярвам на гледната точка на един грамотен и логичен коментар):

Фактите:

анонимен написа:
Аз съм от град Левски и това което пише в тая статия не е точно така. Всякакви гробове са гътали и турски и българси никой не е подбирал нито е гледал на кого са.


Атмосферата:

анонимен написа:
Говори се , че група наркомани са направили това. Това е истината. Изобщо не става дума за етническо напрежение. Такова просто няма


Случката би изглеждала по друг начин...по-безинтересна и обикновена, неподтикваща към крайни коментари - пък кой би чел подобна статия?
цитирай
43. анонимен - Виж,
14.09.2010 20:31
вандализмът на гробищата е факт. И не е нещо обикновено или най-малкото не би трябвало да го приемаме така.
Репортерът е разговарял с хората и е усетил нещата по този начин. Друг пък жител от Левски казва друго...Няма как журналистът да говори с целия град, нали?
цитирай
44. анонимен - Когато фактите говорят
14.09.2010 21:58
и боговете мълчат.
Вандализъм и поругавне с чужда вяра. Още повече, че те чистят гробищата на българската община в Истанбул.
Срам и позор за страна като нашата, дето все се правим на толерантни и на европейци.
Да, о само географски. Иначе това биха сторили навярно само диваците в Африка!
цитирай
45. анонимен - Вандали!
15.09.2010 09:11
Точната дума е вандализъм!
цитирай
46. анонимен - Срам и позор!
16.09.2010 11:19
После се правим на европейци! Ха!
цитирай
47. анонимен - Между нас и Европа има няколко хи...
17.09.2010 08:58
Между нас и Европа има няколко хиляди светлинни години!
Срамно!
цитирай
48. анонимен - Прав си
17.09.2010 09:33
За жалост! Дано са само хиляди!...
цитирай
49. анонимен - Срамно!
18.09.2010 17:26
Позор за страната ни! Човек на може да си обясни как в наше време съществуват още такива плоскомислещи! Дано виновниците бъдат заловени и строго наказани!
цитирай
50. анонимен - наистина срамно!
20.09.2010 17:15
наистина срамно! :(((
цитирай
51. анонимен - Ужасно и нехуманно!
28.09.2010 14:19
Срамно, нечовешко!
цитирай
52. анонимен - ВАНДАЛИ!
06.10.2010 14:03
ВАНДАЛИ!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bgsever
Категория: Новини
Прочетен: 3473478
Постинги: 710
Коментари: 2533
Гласове: 7846
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031