Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.09.2010 19:39 - Малчугани крадат от скука
Автор: bgsever Категория: Новини   
Прочетен: 3320 Коментари: 2 Гласове:
9


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Малчугани крадат от скука

 

Невръстните се изхайлазват през лятото, няма какво друго да правят

 

imageЕмилия КАРАБУЛЕВА

Над 50 грабежа са записани в съдебното досие на 16-годишен младеж, преди да бъде отново заловен от полицаи на автогарата в Плевен. Години наред момчето шета между възпитателното училище в Завет и изправителния дом в Бойчиновци. Родителите му живеят при лоши битови условия, не се интересуват от съдбата на детето си. Момчето обира предимно хранителни магазини, задигал е стока за по 200 - 300 лева, казват криминалисти.

Този и други подобни случаи поддържат темата за детската престъпност в Плевен, която особено през лятото и в началото на учебната година е с по-висока интензивност, отколкото през останалите месеци. Било заради скуката, предизвикана от липсата на бази за спорт, отдих и забавления, било заради постоянно насажданата агресия от телевизионни екшъни или компютърни игри, статистиката за детската престъпност не звучи успокояващо.

Само за първото полугодие на 2008 г. в местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни са разгледани 118 случая. По закон възпитателните мерки могат да бъдат предупреждение, забрана за посещение на определени места, назначаване на обществен възпитател, като крайни мерки се посочват предупреждение за настаняване във възпитателно училище и настаняване в интернат, коментира Георги Георгиев, инспектор от отдела за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни към МВР - Плевен. Само от началото на годината 3 деца са настанени във възпитателно училище. Общо осъдените лица от този контингент са 45, сред тях 13 са с ефективна присъда, 6 - условно, а 26 са получили обществено порицание, показват данните.

Сред най-често срещаните криминални прояви на малолетните и непълнолетните лица са кражбите и грабежите. Тези случаи зачестяват през летните месеци заради домашния отпуск, получен от пребиваващите във възпитателните училища. Тогава те най-често извършват престъпления било заради липсата на препитание, било заради “вербуването” им от по-възрастни представители на кримиконтингента. Децата са лесна плячка на изпечените престъпници, обясняват им, че дори и да бъдат заловени, ще получат леки наказания. Невръстните склоняват и заради някой и друг процент от задигнатото имущество или храна - според случая. Извършителите са предимно от ромски произход, а родителите им проявяват незаинтересованост и небрежност във възпитанието им. На 22-ма родители от началото на годината са наложени наказания заради нехайство към проблемите на децата си.

Печална е статистиката и по отношение на бягствата от дома и скитничеството. А това е тревожен симптом за бъдещи беди, от тук крачката към престъпления е твърде малка. 24 деца са преминали през РПУ-тата в Плевен от началото на 2008 г. за бягство от дома и скитничество, казват криминалисти. Още повече, че в момента голяма част от родителите се намират в чужбина, децата се отглеждат от баби и дядовци, а те често не могат да намерят адекватно решение на проблемите на питомците си. Ако малолетните и непълнолетни лица имат подобен проблем, не намират разбиране у дома или там имат непоносими условия за живот, те могат да поискат и да получат полицейска закрила, обясни Георги Георгиев. Органите на реда дават такава закрила и като превенция срещу престъпленията на деца. От началото на годината, за първото полугодие такава закрила от полицията са поискали 16 деца. За тях са предвидени специални помещения, където има създадени добри условия за живот.

На фона на данните за детската престъпност отпреди 10 и повече години, днешните цифри могат да ни заредят с известен оптимизъм, че все пак има пробив, че има ефективна борба с тези прояви от страна на полицията и другите ангажирани с проблема институции и неправителствени организации. Ако през 1997 г. са извършени 1 131 престъпления от деца, то през 2007 г. те са само 260, цитира данните Правдомир Ячев, началник на група в сектор “Криминална полиция” към МВР - Плевен.

 
Материалът е от архива на BG Север

 


Тагове:   малчугани,


Гласувай:
9



1. thefaceoftheshadow - Определено...
02.09.2010 20:53
..."приятно занимание"... Вместо да прочетат някоя книга или да гледат някой филм... Продължавам да мисля, че децата стават от поколение на поколение все по-лоши...
цитирай
2. анонимен - TAISAN
03.09.2010 00:47
Kontrol triabva ot dvamata roditeli,a kato lipsvat GOSPOD BOG,ne moje da pomogne...
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bgsever
Категория: Новини
Прочетен: 3482540
Постинги: 710
Коментари: 2533
Гласове: 7847
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930