Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.09.2010 11:46 - Убиецът - как да го познаем
Автор: bgsever Категория: Новини   
Прочетен: 10937 Коментари: 9 Гласове:
10


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

КОНФЛИКТИ


 

Убиецът - как да го познаем

 

Разказва престъплението си, за да освободи напрежението

Поръчковите екзекутори са хладнокръвни и алчни

 

Поля ТОМОВА

Убийците търсят начин да разкажат за престъплението си и обикновено го правят до едно денонощие след извършването. По този начин те освобождават напрежението и натоварват своите близки с ужасната си тайна, твърдят криминалистите.

Това се отнася за битовите убийства, които са много повече от поръчковите. В Плевен от няколко години се запазва една и съща бройка на този тип престъпления - между 8 -12 годишно. В повечето случаи убийствата се извършват след стабилни запои. Често след като премине алкохолното опиянение, човекът изобщо не знае, че е отнел нечий живот, разказват полицаи. Битовите убийства са по-лесни за разкриване, при тях мотивът е от особено значение. Открие ли се той, престъплението е разкрито на 90 процента. Част от битовите убийства обаче са изключително жестоки - в тях човекът проявява най-низките си страсти. Садистичната наклонност е характерна тогава, когато между убиеца и неговата жертва е съществувала връзка.

Разказването на престъплението до 24 часа след неговото извършване е част от характеристиката на убиеца. Това обаче помага извънредно много на криминалистите, тъй като близките често не могат да понесат тежката тайна и я споделят с полицаите. Нерядко го правят и от страх, че те могат да бъдат следващата жертва. Такъв е случаят и с двойния убиец Илиан Антонов - Главата, който умъртви изключително жестоко жена и таксиметров шофьор миналата година. Илиан среща жената късно вечерта и я пребива с кол и юмруци, защото го напсувала. След зверството той се прибира, но пак излиза - отива до трупа и забива в гърлото на убитата дървен кол. Дългогодишни полицаи разказват, че за пръв път виждат такава жестокост и садизъм. Дни по-късно Илиан пробожда над 30 пъти свой познат, таксиметров шофьор, само защото му казал, че няма намерение да го чака половин час. След второто убийство Главата разказва на две свои приятелки какво е извършил. Момичетата обаче били сигурни, че той ще посегне трети път и че жертвата ще е една от тях. Затова отиват в полицията и разказват всичко. При разпитите Илиан Антонов е описал съвсем хладнокръвно и с всички подробности зверствата си, споделиха криминалистите. Като че ли отново и отново искал да изживее престъпленията си... Полицаите са сигурни, че двойният убиец е щял да отнеме трети живот, ако не е бил заловен.

Битовите убийства се извършват от хора с нисък социален статус, обикновено от най-низшите прослойки на обществото, от хора с примитивно поведение, необразовани.

Не така стоят нещата обаче при поръчковите екзекуции. Такова престъпление се разкрива изключително трудно, споделят полицаите. То се подготвя предварително месеци наред. Килърът много рядко има допирни точки с жертвата. В България вече се практикува моделът, при който поръчител и наемник не се срещат и не се договарят пряко, а се използва посредник. По този начин, дори физическият убиец да бъде заловен, той не знае за кого точно е работил. Нерядко се стига и до ликвидиране на килъра, ако има опасност той да попадне в ареста.

В Плевен има едно разкрито поръчково убийство - на Величко Тодоров - Гото. Заловени са и наемникът - Георги Матев, и поръчителят - Христо Атанасов - Тепето. За поръчката килърът е получил 2 000 лева и лека кола. Предишният ден поръчителят Атанасов му показал обекта и Матев го разстрелял.

Днес килърите са много по-добре подготвени - стрелят в главата, използват оръжия с изтрити номера, не оставят отпечатъци, косми или други следи. Митът за руски или хърватски наемници вече е минало. В България същестуват професионални убийци, категорични са криминалистите.


Доц. д-р Мария Александрова:

 

Лошият климат в семейството засилва склонността към агресия

 

Даниела ДОЧЕВА

Вече 34 години доц. Мария Александрова, шеф на клиниката по зависимости в Плевен, прави съдебни експертизи. Работата й постоянно я сблъсква с ужасяващи убийства, дело на напълно нормални хора.

Науката смята, че никой не се ражда потенциален убиец. Дори да има фамилна обремененост. Наследствеността безспорно има водещо значение, но не определящо.

За да се формира човек като убиец обаче имат роля много фактори - характер, семейна среда, общество.

Има хора, които така са структурирани като характер и личност, че са студени емоционално. Те са безсърдечни - не обичат другите и не се нуждаят от тяхната любов. Били са дефектно оформени в най-важния период - до 18 години. Расли са с родители, които не са ги подкрепяли емоционално, не са се опитвали да ги оформят като личности със съответната ценностна система. Най-важно е тази емоционална връзка да я има по време на пубертета, а точно тогава нещо се случва и децата се отдалечават от родителите си. Те не могат да общуват спонтанно с тях и попадат под негативното влияние на средата - цигари, алкохол, наркотици.

Неблагоприятният климат в семейството засилва склонността към агресия, докато в някакъв момент на съвпадение на фактори тя се отприщва и такива хора извършват ужасни престъпления, без да съжаляват за това, сочат данните от практиката на доц. Александрова. Не е изключено при съчетаване на неблагоприятни обстоятелства всеки да се превърне в убиец. Един от факторите много често е алкохолът, който засилва агресивността, маха всички задръжки и става т. нар. късосъединителна реакция в мозъка. При нея човек изобщо не се опитва да претегли мотивите "за" или "против" някакво действие. Просто под влияние на афекта решава да прави нещо и го прави.

Една от последните експертизи, които доц. Александрова прави, е през зимата на 2004 г. на двойния убиец Илиан Антонов. Той е завършил спортната гимназия и всява респект с мощното си телосложение. Майка му 14 години е работила в Германия, като е прекарвала там поне по 6 месеца годишно. Бащата е бил алкохолик, който системно е пребивал сина си и жена си, която се е спасявала в чужбина. Илиан обаче не е можел. Това момче, лишено от майчината обич и грижа в най-важния период от живота си, е оставено да живее с баща си, с който не е имало никаква емоционална връзка и когото е мразело. Той израства като човек, който мрази света, подсъзнателно може би, анализира психиката му доц. Александрова. Илиан израства по думите на психиатърката като анестезен човек (безчувствен). Компенсаторно на подсъзнателно ниво той е страдал от това, че не е бил обичан, че майка му я няма. Така свръхчувствителността и липсата на майчината любов са се трансформирали в безчувственост към страданието на другите.

За убийците много важна е конституцията, т. е. телесната структура. Австрийският психиатър Кречмер прави описание на класическия тип убиец - с масивно костно-мускулно телосложение, къс врат, не толкова добре развит мозък. Илиян отговаря дословно на това описание. Тези типове са епилептоидни по характер - склонни към жестокост, злопаметни, изпадат в дисфории, т. е. в невъзможност да контролират жестокостта и злобата си. Те имат мощ и сила и усещат, че трябва да разтоварят тази енергия някъде. Но не са болни хора в тесния смисъл на думата. Психиатрите ги наричат емоционално неустойчиви или анестезно-хиперестезни, което ще рече, че са безчувствени към страданията на другите, но са свръхчувствителни ако някой ги обиди.

Масовите убийци не се различават като психика от останалите, казва доц. Александрова. Може би различното при тях е, че всеки следващ път им става по-лесно да извършат ужасяващи за нормалните хора неща.

Материалът е от архива на BG Север, следва продължение.

 


Тагове:   как,


Гласувай:
11



1. анонимен - Аз също
01.09.2010 13:42
И аз бих станал убиец. И в природата има убийци. Това е нормално. Понякога се налага.
цитирай
2. анонимен - Стефчо обърна на криминална пси...
01.09.2010 15:32
Стефчо обърна на криминална психология. Явно музата му е в отпуск.
цитирай
3. анонимен - А какво да правим ако го познаем?
01.09.2010 16:28
Ако имаме например такъв свръх-чувствителен към себе си и злобен към другите съсед? Ако го виждаме как се навива от ден на ден и подхранва патологичната си злоба с убеждение за собствената правота?
цитирай
4. анонимен - Няма как да ме познаете, не се изд...
01.09.2010 17:52
Няма как да ме познаете, не се издавам толкова лесно ..:P
цитирай
5. анонимен - КОНСТРУКЦИЯТА
01.09.2010 21:57
" КОНСТРУКЦИЯТА ,... НЕ КОНСТИТУЦИЯТА "
За убийците много важна е конституцията, т. е. телесната структура. Австрийският психиатър Кречмер прави описание на класическия тип убиец - с масивно костно-мускулно телосложение,
цитирай
6. анонимен - анонимен - КОНСТРУКЦИЯТА
01.09.2010 22:42
Под конституция се разбира съвкупност от морфологични и функционални качества на организма, унаследени и придобити през неговото развитие, които определят както структурата на организма, така и начините му на реакция и приспособяване към околната среда. Конституцията е продукт на филогепетичното и онтогенетичното развитие на организма.
http://zdrave.news-releases.eu/?p=79
цитирай
7. анонимен - анонимен - КОНСТРУКЦИЯТА
01.09.2010 22:43
Под конституция се разбира съвкупност от морфологични и функционални качества на организма, унаследени и придобити през неговото развитие, които определят както структурата на организма, така и начините му на реакция и приспособяване към околната среда. Конституцията е продукт на филогепетичното и онтогенетичното развитие на организма.
http://zdrave.news-releases.eu/?p=79
цитирай
8. анонимен - пари от интернет
02.09.2010 01:18
http://www.neobux-bg.com/
цитирай
9. анонимен - тестери на маркови парфюми на топ цени. гарант за бг север
02.09.2010 04:15
http://www.testeri.eu/ - ето тези са големите убийци с цените !
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bgsever
Категория: Новини
Прочетен: 3483034
Постинги: 710
Коментари: 2533
Гласове: 7847
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930