Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.08.2010 12:58 - Кумани - дух отпреди столетия
Автор: bgsever Категория: Новини   
Прочетен: 10171 Коментари: 9 Гласове:
12


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

ТРАДИЦИИ

   
      Кумани - дух отпреди столетия

 

В живописното дряновско село всеки камък е история и легенда

    image

   

Мариана ДИМИТРОВА

В живописното дряновско село Кумани животът сякаш- е замрял и е запазил духа отпреди столетия. Мястото е пълно с легенди, а всеки камък там е история. Намира се по средата между Дряново и Трявна. През 1939 г. селото е наброявало 60 къщи с около 250 жители, във всеки дом са расли от 5 до 8 деца. Състои се от пет махали - Болярската, Бодурската, Рашковската, Горният край и Отсрещната. В последната е живял народният артист Иван Кондов.

Легендите

Легендата разказва, че майката на Асен и Петър е куманка. Куманка е била и жената на Калоян - Целгуба, сестра на куманския вожд Манастър, прекръстена на Мария. И тъй като не са известни други места, обитавани от това племе, се смята, че тези хора са живеели точно тук. Според местните легенди на Куманския баир са лагерували голяма част от бойните съюзници на Асеневци - куманите, и имено от куманското присъствие е дошло името на селото. Този район им бил даден от Петър и Асен, за да бъдат скрити от коварните ромеи и в същото време да бъдат под ръка в предстоящите решителни схватки с византийците.

imageИсторията

Крепостта "Стринава", която историците търсят от много време напразно, е ключът на всички проходи в Тревненския и Габровския балкан, водещи на юг - голяма и много важна военна база, сигурна защита на новата столица Търново, която се намира само на около 30 км източно. В крепостта "Стринава", останките на която се намират на около 2 км северно от с. Царева ливада, Габровско, според местните легенди са се родили братята Асен и Петър от майка куманка и баща българин. По-късно в "Стринава" идвали на почивка, на лов и тя е била като лятна резиденция. Тази крепост е именно дирената от историците древна "Стринава". Заедно с принадлежащите й още три крепости - "Боруна", "Куклата" и "Калето", тя е играла важна роля в създаването и укрепването на Втората българска държава. Безспорна реалност, а не мит, са внушителните останки от всичките тия крепости. Някои са от троен ред стени, дебели до 2 метра. Многобройните находки от монети, стрели, копия, мечове, катинар, тежащ 13 кг, както и купищата човешки кости под стените доказват недвусмислено, че тук някога е кипял живот. Името на Царева ливада, което се намира само на 3 км от Кумани, не е случайно. В този край около Стринавското плато с площ около 5 - 6 квадратни километра освен Цар Асеник, има местности Цар Калояник, Царюви бахчи, Цар Асенова пътека. В паметната 1190 г. именно в този край българи и кумани помели в тревненските теснини на прохода към Верея (сега Стара Загора) пълчищата на император Исак Ангел, затвърдявайки окончателно Втората българска държава, която до обединението с останалите западни и югозападни части на България е носела името Загора. Участието на куманите в това велико дело е исторически доказзано, както и тяхното присъствиe в земите на Асеновци край Търново - крепостта "Стринава". Именно това доказателство е село Кумани.

Над върха над селото, нарачен Дренака, под огромен дъб, който вече е поразен от светкавица, куманите имали оброчище. Там принасяли жертви на езическите си богове. Днес местността се нарича Маслото и до 1939 г. пак там жителите на Кумани правели "курбан" за здраве. От Дренака в ясни дни се виждат не само скалите на платото Стринава, но и Търново. Не е изключено именно на тази височина да са се приемали и предавали чрез сигнални огньове заповедите на търновските царе.

По време на турското робство от пепелищата и голата земя се слага начало на българското село Кумани. Възрастните жители на селото твърдят, че там през робството турчин не е преспивал. Само т. нар. "Злата долчина" или "Турски гроб" напомнят за възмездието върху единствения, решил да стори това.

imageКумани е било село на скотовъди, дюлгери, дърводелци и каменоделци. През пролетта от Гергьовден дюлгерите по традиция са тръгвали на гурбет, водени от най-стария майстор по далечни краища, много често извън пределите на България или както са го наричали тогава "по Егея". Завръщали се чак по Димитровден, когато приключвала строителната работа. Любопитното е, че от малко площадче в края на селото, наречено "На кръста", има два каменни пътя. Единият води към Трявна, а другият - към Цариград. Именно по втория път са поемали най-често гурбетчиите.

И до днес местните се мъчат да отговорят на въпроса кой всъщност е построил къщите на Болярската махала - най-хубавата в селото. Преданието разказва, че това са били Бодурите. По всяка вероятност те са дошли заедно с болярите, били са техни аргати. Големият род от потомствени строители - Бодуровият, най-напред се е заселил недалеч от Болярската махала, в местността "Мекаша". По-късно, след едно черкезко нападение, Бодурите напуснали изгорелите си къщи и се настанили току над Болярската махала. Създавайки своята махала - Бодурската, те трябвало да преодолеят и дерето, за да я свържат с Болярската. Така е бил направен и малкият сводест мост от деветимата братя Бодури, начело с майстор Русин Бодурина. В източната страна на моста Русин Бодурина вградил вместо сянката на жена една каменна плоча. На тая плоча от сив пясъчник той е издялал с длето и чук три фигури. В средата с ръце на кръста е застанал прав мъж с едра глава, а в ръцете му от двете страни са се впили два звяра. Изображението е покрито с черна боя и според местни хора плочата датира от преди 450 години. Фигурите по нея символизирали несломимия дух на българина, нападнат от смъртните си врагове - поробители и чорбаджии. Плочата е оцеляла до наши дни.

Любителите на пешеходния туризъм са доволни, че от с. Кумани може да се достигне до с. Скорци (чието име идва от Скорците, които са били царските вестоносци) и с. Боженци. Пътят пък до Дряновския манастир и пещерата "Бачо Киро" е черен, а по него до скоро са минавали волски каруци.

В с. Кумани са живели много будни личности. От там е и майсторът дърворезбар Тачо Обрешков, от който вече четвърто поколение се поддържа семейният занаят. Селото било встрани от оживените пътища, затова хората му са потърсили препитание в строителството из Добруджа, във Влашко и Анадола. Тук се е родил първоучителят на уста Колю Фичето - майстор Иван Давдата, който се казвал Иван Иванов Иванов. Прякорът му идвал от "даване" - много обичал да помага, да раздава вещи, пари, майсторлък. Местните твърдят, че уста Колю Фичето е роден в Кумани, но рано овдовялата му майка го е завела съвсем малък в Дряново, където се омъжила повторно. Оттук и познанството на Колю Фичето с майстор Иван Давдата. Неговата къща и до днес може да се види в Кумани, въпреки че е най-зле изглеждащата и е покрита с къпинаци. Основите й са здрави, а старият гредоред и покритият с каменни плочи покрив подсказват, че тази 300-годишна къща е строена от велик майстор.

imageНастоящето    

Сега селото наброява около 50 къщи. Те са стари, във възрожденски стил, с високи чардаци, покриви, покрити с тикли (каменни плочи), и старинни каменни зидове. Много от тях са на повече от 160 години. Около 30 къщи в момента са обитаеми, броят на тези, в които постоянно живеят хора, е значително по-малък - едва 4 - 5. Останалите семейства са приходящи, най-вече от Варна и Русе. В центъра на селото се издига и триетажна каменна къща - произведение на изкуството. И досега гостите на Кумани се изумяват от запазената уникална старинна плевня, която въпреки столетията стои непокътната и удържа над 20-тонния покрив, направен от каменни плочи.

Местният фолклорimage      

И в момента в селото, когато се заговори за баба Ф. това непременно предизвиква усмивки. Истинското й име е Фани, а през миналата година възрастната женица е починала на 85-годишна възраст. За нея се разказва, че връзвала с ластик и скатавала в кюлотите си лимонадена бутилчица с ракия, която често надигала. С това местните си обясняват как баба Фани цяла зима изкарва само с един елек на гърба си. Част от местния фолклор е и т. нар. "къща на овчаря". Историята е отпреди повече от едно столетие. Чорбаджията на местния овчар му обещал, че ще му подари земя, за да си построи къща, ако 20 години му работи без пари само срещу подслон и храна. И когато това време дошло, чорбаджията подарил единственото свободно място в двора си. Това парченце земя всъщност се оказало мястото, на което стиснатият стопанин си държал волската каруца. Въпреки това овчарят си издигнал къща, която е от около десетина квадрата, изцяло запазена и досега. Най-красивата постройка в Кумани обаче била "жълтата къща", която навремето е била хан и първата спирка за пътниците от Търново по пътя им за Цариград. Намирала се е точно на мястото, което в селото е познато като "На кръста". На фона на цялата красота в Кумани, "жълтата къща" е най-тъжната гледка. През 80-те години на миналия век последният й наследник решил да я събори, за да продаде каменните плочи. И успял. Сега са останали само руини. Варненец, който е купил земята там, е решил по стари снимки да възстанови автентичния облик на легендарната "жълта къща".

Цялото село и природата са един малък екологичен резерват, място на отминали времена, съхранили в себе си живота на хората от столетия. За това говори и фактът, че през 60-те години на миналия век е имало спор кое от двете села - Боженци или Кумани да стане архитектурно-исторически резерват. В крайна сметка спорът е в полза на село Боженци, което в момента е доста комерсиализирано, докато Кумани е запазило автентичността си, непокътнато от търговските мераци.

Гостите на селото се възхищават на архитектурата, на атмосферата и на хората, които са обитавали тези възрожденски къщи. А когато си тръгват от там, остават с усещането, че в Кумани историята и легендите са едно и също понятие.

     

 

 Материалът е от архива на BG Север


Тагове:   дух,   отпреди,


Гласувай:
12



1. santiment - Какви прекрасни места имаме по Р...
28.08.2010 17:32
Какви прекрасни места имаме по Родината!
цитирай
2. анонимен - Куманите
28.08.2010 18:42
Куманите, дошли в България с Асеневци са били около четвърт милион и са се заселили основно в два района - около Търново и в Софийското поле, което преди това е било почти обезлюдено от епидемия.
Затова и досега сред много представители на коренното население в двата района се откриват кумански черти - нисък ръст, набито тяло и леко дръпнати очи. Вижте лицето на Красимир Балъков например - това е типично куманско лице. В моят род също има сериозна куманска жилка.
цитирай
3. анонимен - 2. анонимен
28.08.2010 21:09
Глупости на търкалета. Куманите са високи, синеоки, русокоси. В България се връщат(траки са по корен) още по времето на Атила.

"И след това чух глас, който друго ми казваше: Исайе, възлюбени мой пророче, иди на запад от най-горните страни на Рим, отлъчи третата част от куманите, неречени българи, и насели земята Карвунска..."
цитирай
4. semtomovi - И на село
28.08.2010 21:37
е същото. Даже ни е по-хубаво! )
цитирай
5. анонимен - 4. semtomovi
28.08.2010 22:02
Това село вече не е ваше, родоотстъпници долни! Може да притецавате къща в селото, но ваша е къщата, селото не е. Аз избирам в моята реалност България да не е страна на безволеви емигранти и на забегнали след смесен брак пачаври.
цитирай
6. анонимен - Има пролуки в нашата история
29.08.2010 09:40
Асен, Петър и Калоян са от Хазарски род. Кримските хазари са били християни. През 8-ми век техните деди, след бунт срещу юдейската централна власт, са избягали в района на днешна Молдовия, под защитата на Маджарите. След като Симеон преселва Маджарите в днешна Унгария, този район става наново Български. Дедите на братята са били принцове. Куманка е жената на Калоян - Мария, която се съюзява с Борил за заграбване на власта. Изпълнител на убийството на Калоян е брата на Мария - Манастър. Наследникът на короната, бъдещия Иван Асен Втори успява да избяга в дядовите имения в Буковина. Куманите са използувани от Византия за потъпкване на опита на Печенегите да образуват самостоятелна държава в Северозападна България със столица Враца. След разгрома им, Печенегите са разселени в Софийското поле до Ниш, където се смесват с тамошните Българи. Техни наследници са шопите. По моему, куцовласите по Дунава и тези в Македония ( Манастърови потомци) са потомци на куманите, а не както нашите историци се опитват да ни натрапят, че са древен Тракийски род. Между впрочем, между Българите и Траките не е имало някаква голяма разлика. Някога, преди Геокатастрофата, 11600 год. преди Христа, те са били един народ, населявал земите от Волжка България до Памир. Преди Геокатастрофата, Балканите са били обхванати от ледник. Що се отнася за това село, защо не да са потомци на куманите. Защото куманите са били викаи като наемници от братята в битката срещу Византия. Като съюзници, вероятно са им давали известни примилегии от Централната Българска власт. Основната маса кумани са населили днешна Румъния.
цитирай
7. анонимен - 6. анонимен
29.08.2010 10:54
Хазарите (козарите) може да са всякакви, но никой никъде не ги е описал като снажни хора, напротив. А именно такива, с около 2 метра ръст, са тримата братя, че и наследниците им. След тази очевадна глупост в първото ти изречение така и не тръгнах да чета останалите фантасмагории надолу.
цитирай
8. анонимен - Хи-хи
29.08.2010 13:35
№3 и №6 наистина ме развеселиха. :-))))
цитирай
9. анонимен - До номер 6
29.08.2010 15:22
За да разберете кои са потомците на Хазарите, чети Гумилев. Това са Донските и Терските казаци. Преди да правите заключения, поинтересувайте се малко от чуждестранните автори, не само от класическите Български, които скриват истинската история.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bgsever
Категория: Новини
Прочетен: 3473552
Постинги: 710
Коментари: 2533
Гласове: 7846
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031