Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.08.2010 11:23 - Габровец реши великата теорема на Пиер Ферма само в три реда
Автор: bgsever Категория: Новини   
Прочетен: 25608 Коментари: 26 Гласове:
20


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

ГЕНИАЛНО


  Габровец реши великата теорема на Пиер Ферма само в три реда

 

Валентин Джуров посветил 40 години от живота си на сложната задача

 

image57-годишният габровец Валентин Джуров е машинен инженер по професия. Известен е с това, че предлага нестандартни идеи и разработки, в основата на които стоят природните закони. Част от тях дори са патентовани. През 1993 г. откривателят Джуров е номиниран за инженер на годината за създаването на машина за нарязване на тръбни резби. Сред изобретенията на габровеца са удължаване на живота на ядрените реактори с 200 години, методи за противодействие на природните бедствия, създател е на теорията за оптималното общество. Смелостта на откривателя е стигнала дотам, че, създавайки нов универсален физичен закон, оборва законите на Нютон, Архимед и Айнщайн, доказвайки, че са частни, а не универсално приложими. Хобито му е математиката. От 40 години се опитва да реши най-голямото предизвикателство в математиката от 400 години насам, известно като "Последната теорема на Ферма". Твърди, че го е направил.

 

Мариана ДИМИТРОВА

Габровският откривател Валентин Джуров успя да докаже теоремата на великия френски математик Пиер Ферма. Историята на тази теорема, известна по света като "Последната теорема на Ферма", е единствената по рода си.

"Френският математик е роден в началото на 17-и век и е юрист по образование, по-точно съдия. Увличал се е сериозно по математиката, най-вече от книгата на Диофант "Аритметика", която е хилядагодишен запас от математически знания. Той поставил основите на аналитичната геометрия и открил общ метод за намиране на максимуми и минимуми, който в последствие прераснал в диференциалното и интегралното смятане. Най-известни обаче са резултатите на Ферма по теория на числата. В неговата велика теорема се твърди, че не съществуват различни от нула цели числа x, y и z, за които да е изпълнено равенството хикс на ента степен плюс игрек на ента степен е равно на зет на ента степен, където ен да е по-голямо от две", разказва историята на великия математик и неговата теорема габровският инженер Валентин Джуров. Самата теорема на Ферма станала известна на света едва след неговата смърт. Французинът бил популярен и с това, че често обичал да отправя предизвикателства към своите колеги, като им поставял интересни математически казуси, които те да решат. След неговата внезапна смърт синът му, който оценявал хобито на баща си, решил неговите математически открития да не остават изгубени за света. Благодарение на неговите усилия

imageпостиженията

на Ферма

в теорията

на числата

и най-вече загадката му за най-известната му теорема, не е умряла заедно с него. Част от решението на тази задача той записал в полето на своя екземпляр от книгата "Аритметика". През изминалите векове наблюденията на Ферма били доказвани едно по едно. Най-известната му теорема обаче оставала недоказана. И затова била наречена "последна", тъй като била единственото недоказано наблюдение на Ферма.

Един от най-любопитните моменти от историята на забележителната теорема внесъл през 1908 г. немският индустриалец Паул Волфскел, също любител на математиката. Той свързал името си с проблема на Ферма и вдъхновил хиляди други да приемат предизвикателството. Историята започва с увлечението на Волфскел по една красива жена. Тя го отхвърлила и той изпаднал в такава депресия и отчаяние, че решил да се самоубие. По педантичен начин планирал смъртта си до най-малките подробности. Определил си даже дата за самоубийството и решил да се застреля с пистолет в главата точно в полунощ. Написал завещанието си и писма на всичките си приятели и семейството си. Оставали му няколко часа до полунощ и той решил да убие времето като прелиства математически публикации. Попаднал на разработки на известни математици, които се опитвали да решат теоремата на Ферма. Волфскел се зачел в тях и започнал да проследява решаването на теоремата ред по ред. Тогава открил пропуск в решаването на задачата. В ранни зори привършил работата си. Що се отнася до математиката, лошата новина била, че доказателството на математика било грешно и Последната теорема на Ферма

imageоставала отново

в царството на

недостижимото.

Добрата новина била, че насроченото за самоубийството време било отминало и Волфскел бил толкова доволен, че е открил и поправил пропуска в труда на известния математик, че отчаянието му се изпарило. Математиката събудила желанието му за живот, а теоремата на Ферма по индиректен начин го спасила от самоубийството. След тази случка индустриалецът пренаписал завещанието си и когато след смъртта му през 1908 г. семейството му го отворило, било шокирано от написаното в него - голяма част от състоянието му било завещано като награда за онзи, който успее да докаже Последната теорема на Ферма. Сумата била внушителна - 100 000 марки, която в днешни пари надхвърля 1 млн. долара. И най-важното - наградата била валидна за следващите сто години. Интересното е, че, ако тя не бъде връчена до 13 септември 2007 г., никакви по-нататъшни претенции няма да бъдат приемани и давността на наградата ще изтече. Естествено, след обявяването на тази внушителна сумичка куцо, кьораво и сакато хукнало да се напъва в опити да реши теоремата на великия Ферма. Агенции и научни институции били заляти от факсове, имейли и писма с "доказателства", че загадката на французина е разгадана. Цялата история дотук по-скоро прилича на приказка на Шехерезада. И типично в неин стил тази приказка продължава. През 1995 г. англичанинът Ендрю Уайлз, който през 80-те години емигрирал в САЩ, представил доказателството на теоремата на Ферма. Уайлз бил преподавател в Принстънския университет, където си спечелил славата на един от най-талантливите математици. Неговото доказателство на теоремата на Ферма било толкова дълго, всъщност 100 страници, че на светилата в тази област им била необходима една година, за да проследят решението й. В края на краищата доказателството било признато за вярно и през юни 1997 г.

Ендрю Уайлз

получил

наградата,

завещана от Волфскел. Разбира се, след Първата световна война 100-те хиляди марки се били обезценили, но Уайлз взел наградата от 50 хил. долара. Официално за света Последната теорема на Ферма е вече решена. Но самият велик математик твърдял, че доказването на теоремата било много просто. Едва ли великият Ферма е предполагал, че доказателството на неговата теорема ще бъде събрано в рекордните 100 страници и че нейното решение ще бъде разбрано едва от 10 математици в света, какъвто е случаят на Уайлз.

Независимо от това, със сигурност доста математици от всички краища на планетата завистливо са присвивали устни, че най-великата математическа задача на всички времена вече официално е призната за решена и голямата стръв - солидната парична награда, вече е изядена. Още повече, че доста величия в тази сфера са посветили десетилетия от живота си в доказването на теоремата. Тя се оказала Свещения Граал за математиците по света.

В търсенето на този Свещен Граал габровският изобретател Валентин Джуров посветил 40 години от живота си. "По някакъв начин моята история и тази на Ендрю Уайлз си приличат. Той е посветил 30 години от живота си за решаването на теоремата, а аз 40. Уайлз за първи път се натъкнал на загадката на Ферма в ученическите си години. Веднъж, прибирайки се от училище, той се отбил в библиотеката и там попаднал на книга, в която била описана теоремата на французина. Аз за първи път се сблъсках с нея също като ученик в механотехникума. Бях 17-годишен и се явих на олимпиада по математика. Учителят написа на дъската толкова сложна задача, че никой от присъстващите не успя да я реши. Аз я реших само в три реда.

Учителят

бе изумен,

че съм намерил толкова оригинално решение на задачата и като награда ми подари книгата "Полезна и забавна математика". В нея за първи път срещнах теоремата на Ферма и си казах: "Няма начин да не мога да я реша". През 1972 г., когато все още Уайлз даже не беше започнал да търси начини за решаването на тази задача, във вестник "Орбита" обявиха национален конкурс за решаване на теоремата на Ферма. За първи път представих нейното решение, което изпратих нотариално заверено. Експертите намериха тогава непълнота в решението и ми казаха "Много си малък!". Бях 23-годишен. Добре, че откривателят на компютъра Джон Атанасов не се е родил в България, че и на него щяха да кажат, че е малък и неговото откритие - изкуственият интелект, което преобърна света, нямаше да изтласка силно напред човечеството", с горчивина споделя Джуров. Неговото доказателство на великата теорема е събрано само в шест страници, а същинското й решение е само в три реда. Джуров се е ръководил от максимата, че колкото едно нещо е по-просто, толкова е по-съвършено.

"Математиците са открили и използвали един много ефикасен метод, наречен метод на безкрайното слизане. Него е използвал навремето и Ферма. С този метод обаче неговата теорема не може да се реши. Коригирах метода на безкрайното слизане, като направих алтернативен на него метод на безкрайното изкачване. Такъв метод на света още не е познат. Използвайки този метод на безкрайното изкачване, успях да реша задачата на Ферма. Доказах една по-обща задача - хикс на ента степен плюс игрек на ента степен минус зет на ента степен могат да се делят на x, y и z тогава и само тогава, когато x+y-z=0. Докато досега всички са се мъчели да разлагат теоремата на Ферма и да я решават на части, аз я обобщавам и правя нещо,

което е

по-голямо от

тази формула.

Тоест посоката ми е обратна на тази, която досега са използвали други математици в опитите си да решат теоремата. След като доказах обобщаващата задача, теоремата на Ферма се явява частен случай на нея и се решава само с едно изречение. Когато учените са искали да разкрият тайните на природата или на материята, те вървят по метода на безкрайното слизане. Тоест раздробяват материята на елементарните части, за да видят от какво е съставена. Но когато искаш да разбереш бъдещето на развитието на вселената или на материята, тогава трябва да вървиш по обратния път - метода на безкрайното изкачване. Какво казва този метод? Че при своето развитие елементите на една система, когато тя нараства, придобиват някакво определено свойство. Тогава при всяко по-нататъшно разрастване на тази система, всеки път, когато се получи кратно на това разрастване - например стигаме до ниво едно, на следващото ниво две, което е кратно на едно, системата ще има същите свойства. Какво става в материята? Установено е, че тя е изградена от кварки, те като се съберат правят протони и неутрони, те от своя страна атоми. Знаем, че цялата материя е изградена от атоми. Но ние не усещаме свойството на атомите, тъй като те са свързани с молекулите. И ние де факто боравим с молекулите. Но самите молекули изграждат телата. Ние не боравим с молекулите например на листа хартия, а със самия лист. Искам да кажа, че ние винаги боравим с обобщеното нещо, което е на високото ниво. Това нещо може да бъде използвано и при хората. Значи хората са изградени от клетки, но ние не се интересуваме от клетките им, а от самия човек като цяло", обяснява образно

метода

на безкрайното

изкачване,

с който е стигнал до решението на теоремата на Ферма, габровецът Валентин Джуров.

И допълва, че всички по-нататъшни открития и разработки, които е направил, са благодарение на това, че е започнал да вниква и да търси решения на теоремата на Ферма. Подобно нещо отчитат и световните умове, които смятат, че значението на теоремата на Ферма за математиката се състои в това, че при опитите за доказването й са изковани нови мощни средства, довели до създаване на голям клон на математиката - т. нар. "теория на алгебричните числа".

Разказът за последната теорема на Ферма е сложно преплетен с историята на математиката, като засяга всички основни теми на теорията на числата. Той предлага уникална възможност за вникване в онова, което движи отвътре математиката и може би в онова, което вдъхновява математиците. Последната теорема е центърът на една увлекателна сага на смелост, мошеничество, коварство и трагедия, в която участват най-големите герои на математиката. Впрочем след официалното признаване на решението на Последната теорема Ендрю Уайлз е обявен за най-големия математик на всички времена. Е, габровецът Джуров едва ли може да има такива претенции, но в крайна сметка може да се окаже, че решението му на 400-годишната енигма е по-вярно от това на Уайлз.

Със сигурност обаче откритията и разработките на габровеца имат своя принос с нестандартния начин за решаването на теоремата на Ферма, която се оказва хималайският връх на теорията на числата.

 

Материалът е от архива на BG Север



Гласувай:
21



1. анонимен - Закъснял е Аз я реших теоремата в 2 ...
26.08.2010 13:04
Закъснял е
Аз я реших теоремата в 2 реда още като бях 6-ти клас
цитирай
2. анонимен - Открил съм нов метод на риска- Серафим Янков Серафимов-Хасково
26.08.2010 13:17
Създал съм нов метод на риска, разработен на база на теорията на вероятностите, който едновременно отчита, както количественно така и качественно риска на какъвто и да е процес. Той е универсален и за сега няма аналог в света, което се доказва с утвърдения от МФ -Наръчник на вътрешния одетор.
Може да се ползва от неограничен кръг специалисти в управлението на риска в икономиката, и останалия стопански живот.
За връзка: гр. Хасково,ул. Житница №23
тел. 038/638536;
GSM - 0886763512
цитирай
3. анонимен - ЦИРКАДЖИЯ !!!!
26.08.2010 13:41
до кога ще го лансирате тоя палячо. Това е смешно. Скрийте се. Тоя за нищо не става. Само глупости дрънка. Ако можеше нещо до сега да го беше направил.
цитирай
4. анонимен - Ами като е толкова велик защо не п...
26.08.2010 14:24
Ами като е толкова велик защо не публикува 'доказателствата" си в някое истинсо научно списание, което се чете от цял свят?!
цитирай
5. анонимен - -
26.08.2010 15:08
Една теорема не се РЕШАВА, а ДОКАЗВА. Иначе може първо да я публикува, да се признае и чак тогава да говори...
цитирай
6. анонимен - Рачо Ковача
26.08.2010 15:40
Разбира се, че я е решил само с три реда, нали е габровец. Но комшията му в Габрово, като разбрал, и я доказал и той, ама само с два реда. В момента се правят опити в Габрово за доказване на теоремата без нито един ред.
цитирай
7. анонимен - Все още е вярно, че България ражда ...
26.08.2010 15:57
Все още е вярно, че България ражда гении, но няма кой да ги признае!!!
цитирай
8. анонимен - Е, как да няма, има си Световен це...
26.08.2010 16:10
Е, как да няма, има си Световен център по признаване на гении. Към ООН е и поддържа клонове в почти всяка държава. В България имат два големи офиса - единият е в Пловдив, на бул "Руски", другият е в София, на 4-ти километър.
цитирай
9. bowman - При всичко изписано ...
26.08.2010 16:27
Не виждам доказателството дето е няколко реда уж, адски лоша публикация . Червен картон ! ; )
цитирай
10. анонимен - Нека
26.08.2010 16:53
нека се публикува решението в някое авторитетно световно научно списание, оттам е признанието
цитирай
11. анонимен - Преди години един българин съди Майкъл Джаксън за плагистство
26.08.2010 16:57
В предаването "Добро Утро" доказваше собствеността над мелодията. Беше занесъл детско пиано и натискаше копчетата с един пръст :D:D:D
цитирай
12. анонимен - хохохо
26.08.2010 17:23
Къде са доказателствата ? Стига сте поствали жълти новини - със същия успех може да пишете за Ахмед Мерчев и корпорация Кибертрон :)
цитирай
13. thomas - :-)
26.08.2010 17:34
След мощите на Свети Йоан Кръстител това е най-голямото българско "откритие" за годината ;-)
цитирай
14. анонимен - XOXOXO
26.08.2010 17:37
анонимен написа:
Къде са доказателствата ? Стига сте поствали жълти новини - със същия успех може да пишете за Ахмед Мерчев и корпорация Кибертрон :)

ДА ДА!! Ама ги е страх от РЪКАТА!!!
ХАХАХАХА
цитирай
15. ok3223 - Отново
26.08.2010 17:43
решение на теорема от.... Теоремите не се решават, както писа по-горе колега, а ДОКАЗВАТ. Намирисва на фалшива сензация. Дали е решил правилно теоремата на П.Ферма могат да преценят математици от БАН, и чак тогава, след като се произнесат те, да се пише за това. Другото е несериозно и звучи глупаво.
цитирай
16. raders - Ми дай да видим решението /доказ...
26.08.2010 18:41
Ми дай да видим решението /доказателството/ де! То така и аз мога да кажа, че съм я решил.
цитирай
17. darktales - Гениално наистина. Днес минист...
26.08.2010 18:48
Гениално наистина.

Днес министърът на образованието награди момчетата от националния отбор по физика, но за тях ще има по два реда и пет секунди в новините, а за този злочест гений - цяла статия. Нищо чудно и някой половинчасов репортаж да излезе.

Тези момчета, всяко от които има по един вагон медали от състезания, също гледат новините. Как мислите, драги сънародници, дали подобни наблюдения ще затвърдят намерението им да си отидат от България, или ще го разколебаят?

Ей такава ни е цялата работа. Все изтърваме питомното, за да гоним дивото. Дай ни на нас чудеса, свети мощи, "българин направи вода от бензин", "българин откри лекарство срещу рак", "българите са построили Троя","българите имали империя от Волга до Рейн" и т.н. Ама такива прости работи, дето се постигат с труд или талант, нас не ни интересуват. Да им се радват американците, нали са по-глупави, горките.

цитирай
18. анонимен - 17. darktales
26.08.2010 19:02
Бива ли да си толкова тъп, бе?! Тази "новина" е отпреди 2-3 години, материалът е от архива на бгсевер, който се публикува тук за ловене на балъци-читатели като тебе и намиране на спонсори за вестника (пак балъци като тебе).
цитирай
19. darktales - 18. анонимен
26.08.2010 22:15
Обикновено избягвам да отговарям на типове като теб, тъй като нито една от страните не може да извлече полза от подобно общуване. Но понеже въпросът е принципен, по изключение ще ти отговоря. Няма значение дали статията е отпреди 3 или 10 години, защото се появява тук днес. И преди три години имахме младежи-медалисти от международни състезания по физика, математика и информатика, но и тогава им обръщаха толкова внимание, колкото и сега. И след три години пак ще е така.
цитирай
20. kass - лелеее колко математици
26.08.2010 23:31
ако вземат, че ви дадат решението от три реда вие ще го проверите и ще отсъдите ли, да не би да знаете отговора??? :):):)...
На мен пък статията ми хареса и се радвам, че някой с 40 годишно постоянство си е блъскал главата да я решава. Все още обаче има загадка и тя е за доказването на т.н. "памет на водата" има обявена награда от 1 милион долара, тъй че който иска да се захваща :)...
цитирай
21. rt20 - Има и 1 000 000 награда да се заснемеш ...
27.08.2010 08:59
Има и 1 000 000 награда да се заснемеш как притичваш гол пред Обама. Голяма работа. Заглавието НЕ е "Габровец доказа", така че не виждам какъв ви е проблема ?
@darktales Засрами се ! Министарът ги наградил , а ти не написа и 2 реда! Така де, защо караш другите ? Има 1000 000 места където можеш да си напишеш. За 30-40 лева можеш да облебиш цяла София със подобна новина. 40 000/3 = 12 000 листа а4. Или 24 000 малки листченца. Има да облепяш ....
Самата статия е малко заблуждаваща и някоя бабичка може и да се обърка. Само дето това не е статия за бабички... И все пак можеше да е по ясна и точна, и въпреки това, да радва дори и бабичките! Оценка 4.7/6 според мен
цитирай
22. анонимен - Затова отиват в чужбина
27.08.2010 11:09
Затова отиват в чужбина
цитирай
23. анонимен - Е, как да няма, има си Световен це...
27.08.2010 13:54
анонимен написа:
Е, как да няма, има си Световен център по признаване на гении. Към ООН е и поддържа клонове в почти всяка държава. В България имат два големи офиса - единият е в Пловдив, на бул "Руски", другият е в София, на 4-ти километър.

В Пловдив от "Руски" го преместиха офиса на "Пещерско шосе" преди няколко години. Иначе си прав да :)))
цитирай
24. анонимен - Покажете доказателството
31.08.2010 16:58
Хайде дайте това доказателство на три реда де! Дайте го! Да видим дали е вярно!
цитирай
25. анонимен - stella
03.09.2010 19:33
Izvestno li na vsichki komentatori za FAKTA , che Ainshtain e bil PLAGIATOR !!!!!! Tova e publikuvano v Italia !!!!! Lichno imam statiata !
Lesno e da se prismivash .......kolkoto po-malki sa vazmojnostite , tolkova po-ogromno e naglostta , arogantnostta i uverenostta v sobstvenoto velichie , vseznaikovshtina. Rimska pogovorka : Hiliada gluoaka mogat da obesiat 1 profesor
Prismivaneto , loshiat rechnik sa priznatzi za nisko duhovno nivo. Istinite sa s visoki , chisti vibrazii , zatova sa PROSTI i mnogo trudni za vazpriemani ot nisko vibrirashti dushi.


цитирай
26. drstrangelove - естествено, че е грешно,
20.11.2010 01:05
Естествено че е грешно, и имам два аргумента за това:
1) вероятност - мисля че е ясно какво имам предвид. Макар и водено от предразсъдъци съображение ( а ние НЕ ИСКАМЕ ДА СЕ ВОДИМ ОТ ПРЕДРАЗСЪДЪЦИ, твърдо не!), на повечето хора това им стига.
2) това, което пише на малкия лист. Ще простя някак съдбовния мързел на фотографа да заснеме всеки от шестте листа поотделно ( след години щеше да се издържа само с тези снимки, ама така му се пада, сигурно се казва Тома?), ама от това че някакви неща делят 0, по никакъв начин не следва това което пише че следва :)
Иначе е вярно, че българите ни бива по математика. Ако искате истински открития обаче, потърсете нещо за Николай Белухов и обобщената теорема на Дроз-Фарни например, как ви се струва? Не излизат статии от вестници, а от едно нещо дето се нарича списание "Квант"...
На един друг сайт където има същата статия ( http://www.168chasa.bg/Article.asp?ArticleId=679087 ) отдолу пише: "Дайде ни сензация и спечелете 1000 лева!". Чудно, ако им дам 1000 лева, ще ми дадат ли сензация?!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bgsever
Категория: Новини
Прочетен: 3473409
Постинги: 710
Коментари: 2533
Гласове: 7846
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031