Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.08.2010 20:14 - Ромско семейство "слага в джоба си" редица българи
Автор: bgsever Категория: Новини   
Прочетен: 16326 Коментари: 33 Гласове:
12


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

битие


 

Ромско семейство “слага в джоба си” редица българи

 

Малката Касандра предпочита учебниците пред куклите и игрите

  

imageРалица ПЕТРОВА

Те просят, крадат, убиват близките си след пиянски запои. Мръсни са, нечистоплътни, долни и гадни. Не работят, а живуркат на гърба на българите, които ги хранят със своите данъци. Неграмотни са - повечето не знаят да четат и пишат. Но пък имат претенции. И се множат".

В България такова е преобладаващото мнение за циганите. Просто защото голяма част от тях отговарят на описанието. И когато срещнеш порядъчни роми, които се опитват да живеят по всички правила на ежедневието, оставаш с широко отворена уста. Защото са различни и някак си не се вписват в представите ти. Да си различен означава да не си като другите. Да имаш нещо, което тези около теб не притежават. Или обратното. А всъщност тези, "различни" мургави мъже и жени, са нормалните граждани на родината си, както повечето българи. Сред които също има "различни" макар и в друго съотношение. И които повече се доближават като манталитет и бит до онези цигани, които просят, крадат и живеят на гърба на другите.

"Искам да уча и да бъда добра. Да завърша XI клас, а после да съм студентка. А когато порасна, ще стана певица. Като Преслава". Това е мечтата на едно 7-годишно момиченце. Ромче. От с. Буковлък. Което, за разлика от преобладаващата част от връстниците си, предпочита не да играе с кукли, а да пише и оцветява. Малката Касандра чака с нетърпение началото на седмицата, за да тръгне на училище.

В къщи й е

адски скучно.

Когато е сред другарчетата си, се чувства невероятно щастлива. Още в неделя преди обяд раницата на първокласничката е подредена, домашните са написани. Момиченцето няма търпение да заспи вечерта, за да се събуди вече в понеделник, когато с широка усмивка ще се качи в автобуса на фондация "Амала - Р" и ще пристигне в училище точно преди да удари първият звънец.

Касандра е в I "а" клас на СОУ "П. Яворов" в Плевен. Въпреки че живее в с. Буковлък, където 2/3 от населението е ромско, тя има щастието да бъде едно от децата, които фондация "Амала - Р" се опитва да интегрира в българско училище. Засега без проблем. Касандра се разбира отлично със съучениците си, те я приемат като една от тях.

"Не можеш да ни кажеш, че сме българи или турци. Цигани сме. И не се обиждаме като ни го кажат. Но не е приятно , когато някой ти го рече така с ненавист. Болно ни е, че се поставят всички под един знаменател.image Може би по-хубавата дума е роми. Лошата е цигани. Защото има някои, за които наистина можеш да кажеш, че са цигани. И ние сме такива, но заради тях страдат такива като нас и хората ни гледат с други очи. Но и при циганите има такива, каквито се срещат и при българите - мизерни и нехигиенични. Както има черни овце при нас, така ги има и при българите.

Затова казваме на дъщерята: Касандра, ако някой случайно ти каже циганка, не се обиждай, недей да обръщаш внимание. Гледаме всичко да е с добро. Хубаво е, че госпожата не допуска да се обиждат децата, да се прави разлика", казват родителите на Касандра.

Таткото Йордан е оксиженист. Майката Цеца работи почасово във фирма за балиране на рециклирана пластмаса.

Твърдят,

че изкарват

достатъчно,

imageза да могат да си позволят нормално съществуване с приблизително 700 лв. на месец. Като платят консумативите - ток, вода, кабелна тв и др., им остават и за тях. Винаги намират пари, когато е необходимо да купят нещо за Касандра, което ще й трябва в училище. Живеят в своя дом в с. Буковлък заедно с Касандра и 5-годишното й братче Тинчо. За него имат същите планове, както и за каката. "Той сега посещава детската градина в селото. Хубаво ще е, ако и той поеме пътя на Касандра - да бъде добър, да чете, да му се отдава", казва майката.

И двамата са без образование, но впечатляващо природно интелигентни. Те са категорични, че дъщеря им ще постигне много повече от тях в живота, а те ще я подкрепят напълно.

"Ако не беше фондацията, Касандра щеше да учи на село. Но много стриктно щях да следя тя наистина да учи, не само да отбива номера, че ходи на училище. Аз съм бил в това училище и знам как е. До VII клас бях отличник. Взимах сроковете с 5,50 - 6,00. Като минах обаче за VIII клас, там се събрах с моите приятели, които повтаряха. И започнах с тях - шушу - мушу и до там. Хайде да ходим навън, да ритаме - и спрях да съм това, което бях", разказва Данчо. И добавя, че до VII клас искал да седи сам на чин, за да не му пречи никой.

Таткото казва за себе си, че бил "учено момче", но аверите го провалили. Стигнало се дотам, че му дали ултиматум - или той да напусне училище, или ще изгонят майка му, която била чистачка в същото школо. Данчо решил да се махне и да завърши другаде. Опитът му обаче да добие някакво образование и в техникума в Овча могила се оказал неуспешен.

Така останал

само със VII клас.

Може да не съм карал VIII клас, но няма нещо, което да не възприемам, казва той.

"В семейството ми бяхме 5 деца - три сестри и двама братя сме - продължава Данчо. - И нашите винаги са подкрепяли ученето. По-голямата ми сестра е глухоняма. От 6-годишна възраст ходеше на специализирано училище, чак до XII клас. Тя се ожени малка - на 17 г., защото си намери мъж от училището. Но нашите я поддържаха, а тя имаше желание да учи. Това виждам и в Касандра - желание".

Цеца е от Плевен. Като съпруга си и тя не успяла да учи повече. Казва, че е по семейни причини. Най- й се отдавал немският език. "Аз учих в ОУ "Д-р Петър Берон". Имам завършен V клас. Държах детето ми да дойде в града, защото знам каква е разликата в градското и в селското училище. На село децата изобщо не учат. Има такива, които са в IV - V клас, а не знаят азбуката, не познават буквите - най-елементарното. А то как ще върви нагоре като не знае да чете и да пише", чуди се Цеца.

Фондация "Амала - Р" "попада" на Касандра и я изпраща да учи в ОУ "П. Яворов" благодарение на координаторката в селото Галя. Децата от Буковлък, които учат в това училище, са с наставник Доника Тодорова. Тя е тази, която сутрин ги поема и ги връща след училище. "В СОУ "П. Яворов" имаме 24 деца от I до XI клас. Осем са първокласниците. Всичките са от с. Буковлък. От другите има и от Плевен. Осигуряваме превоз, помагала - помагаме с каквото можем. Но в крайна сметка всичко си идва от средата. Ето при Касандра, а и не само при нея,

родителите са

много стабилни,

отговорни.

Просто искат детето да върви напред. Ние каквото и да направим, когато вкъщи няма културата, сме безсилни.

Когато изберем децата, сме длъжни да им кажем, че като отидат да учат в Плевен ще добият култура и образование малко по-различно от това в Буковлък. Защото имаме дечица, които ги взимаме, а те и елементарното не знаят. Учениците пък, с които се занимаваме, знаят, че трябва да се отнасят много сериозно и отговорно към факта, че учат заедно с български деца", обяснява Доника. Впечатлена от ромчетата е и класната на I "в" - Албена Йонкова. В нейния клас попадат 6 от 8-те деца на фондацията.

"Децата много бързо се адаптираха. Добре се интегрираха. С прекрасни отзиви съм за всички. Те се справят и по нищо не отстъпват на другите. Някои дори проявяват изключителни умения, като артистизъм, подготвяйки сега пиески за Деня на будителите", казва тя.

Звънецът бие. Завършва часът по писане. Касандра като мишле подава глава на вратата и вижда в коридора майка си и баща си. Затичва се към тях и с гордост им показва тетрадката си, в която старателно на цяла страница е изписала буквата "у". Очичките й са живи, играят, смеят се.

После момиченцето се втурва в класната стая и започва да чисти бялата дъска. Откакто разбра, че дъската се трие с мокри кърпи, вече носи в раницата си всеки ден, казва класната й Теменужка Илиева. Преподавателката не крие добрите си впечатления и приятната изненада от работата на своята ученичка.

"Касандра ме

впечатли

със своето сериозно отношение първо към другарите, после към класната стая. Отнася се много сериозно към имуществото в нея. Много добре си пази работното място, почиства си масичката. Колкото и първично да е първото ми впечатление, но останах приятно изненадана от поддържането на учебните помагала. Още на втория учебен ден всички учебници и тетрадки бяха увити със зелен картон и надписани. Засега няма случай тя да е забравила или пропуснала домашно. По музика знае песничките, които учим, пее много хубаво, дори е включена в един смесен като етнос състав към училището с ръководител Габриела Тодорова. Първото им представление ще бъде за Деня на народните будители. По математика работи добре, по писане се справя чудесно. Тя е едно много подготвено, организирано и перспективно дете и много добре бе приета от своите съученици, а и тя се отнася добре към тях. С нищо не е по-различна от другите.

От друга страна ме впечатли сериозното отношение на родителите към родителската среща. Досега е имало две и майката е присъствала.

По инициатива на логопеда Валя Василева, колежката Албена Йонова, психолога Кирил Миланов и аз проведохме "Училище за родители". Преди три седмици беше втората среща на тема: "Макар и различни, всички сме хора" (ставаше въпрос за децата със специални образователни потребности) и тогава дойдоха и двамата, въпреки че тази среща не е родителска и е съвсем от друго естество", разказва класната Илиева.

За всички, които познават семейството на Касандра, отговорността на родителите е поразяваща. Такава не се среща дори у някои българи. Стремежът на Цеца и Данчо е да дадат най-доброто на своето дете и още в самото начало

да заложат

у нея любов image

към ученето

(което днес звучи малко изтъркано и демоде). Мерките отстрани дори изглеждат драконовски, но майката е безкомпромисна: няма място за глезотии.

Касандра свършва училище в 13 ч. Половин час по-късно вече е вкъщи. Но вместо да почине и да се нахрани, правилото е - първо да напише домашните си. "Важно е децата да ги подхванеш отначало, а не да ги оставиш на произвола, да не им обърнеш внимание. И след като се прибере от училище да не им подредиш и приготвиш раницата за другия ден.

Когато Касандра се прибере й казвам: без да се преобличаш, без да обядваш, няма глезотии. Оставаш си раницата на мястото и сядаш да си напишеш домашните. Аз съм длъжна, защото тя е малка и не може да ми обясни подробно, да отворя тетрадките, да видя по български, по математика дали има домашно. И няма изморяване - боли ме, мамо, ръчичката, аз съм учила до 1 часа, ми казва. Но няма боли ме. Това е основата, за да може да продължи нагоре.

След като си напише домашното, веднага й приготвям чантата по програмата. Тогава вече се преоблича, обядва и започва да играе. А то нейната игра - пак с книжките. Вика съученичката си Моника от фондацията и сядат да си пишат и оцветяват", разказва майката. И добавя: Щастлива съм, че просто й се отдава да се учи. Личи и, че може. Но много

зависи от

родителите дали

ще дадат рамо

на едно такова дете, което има желание да се развива. Винаги се занимаваме с нея, колкото и да сме изморени. А тя показва старание и паметливост още от детската градина. Госпожата им дава да научат едно стихотворение, а тя се прибира вкъщи и вече го знае".

Данчо мечтае дъщеря му да стане студентка. "Дали ще пребивам човек, както се казва, но ще я поддържам. Земята ще разтворя, но работа ще намеря. Тя на мен ми е гордостта, тя ми е сърцето", категоричен е той. Цеца иска просто Касандра да върви нагоре. А Тинчо да тръгне по нейния път.

За разлика от много ромски семейства Цеца и Данчо са решили да нямат повече деца. Щастливи са с двете си - съдбата ги е дарила и с момче, и с момиче. Вярват, че тяхно задължение е да осигурят на отрочетата си стабилен живот, а не в един момент да се окаже, че няма с какво да ги издържат. "Тези деца не трябва да се оставят на произвола на съдбата. Трябва в бъдеще да им се осигурят домове, коли", разкриват плановете си родителите.

Историята на това семейство е интересна най-вече с това, че са роми. И се различават коренно от масата цигани. Цеца и Данчо вярват, че все повече ще стават тези като тях - които да живеят съвестно и да се грижат истински за децата си, а не да чакат помощ от държавата.

 

Материалът е от архива на BG Север

 



Гласувай:
13



1. анонимен - ИМА ДОСТА ДЕЦА КАТО КАСАНДРА, НА ...
14.08.2010 21:03
ИМА ДОСТА ДЕЦА КАТО КАСАНДРА,НА КОИТО ИМ СЕ ОТДАВА УЧЕНИЕТО,НО СТАНАТ ЛИ В 5-6 КЛАС,ЗАТРЕСЕ ЛИ ГИ ПУБЕРТЕТА И РОДИТЕЛИТЕ ГИ СПИРАТ ,ЗА ДА ГИ ЖЕНЯТ.ПОВЕЧЕТО РОДИТЕЛИ ГОВОРЯТ КАТО ТЕЗИ ,ДОКАТО ДЕЦАТА СА МАЛКИ,НО ПОСЛЕ СЕ ИЗМЯТАТ НА 360 ГРАДУСА И ГИ ЖЕНЯТ.кАЗВАМ ТОВА ОТ ГОЛЕМИЯ СИ ОПИТ НА РАБОТА В ТАЗИ ОБЩНОСТ.ИНАЧЕ ИМА ВСЯКАКВИ ДЕЦА,И УЧЕЩИ И НЕУЧЕЩИ,УМНИ ИЛИ МЪРЗЕЛИВИ.
цитирай
2. cefulesteven - ИМА ДОСТА ДЕЦА КАТО КАСАНДРА, НА ...
14.08.2010 21:13
анонимен написа:
ИМА ДОСТА ДЕЦА КАТО КАСАНДРА,НА КОИТО ИМ СЕ ОТДАВА УЧЕНИЕТО,НО СТАНАТ ЛИ В 5-6 КЛАС,ЗАТРЕСЕ ЛИ ГИ ПУБЕРТЕТА И РОДИТЕЛИТЕ ГИ СПИРАТ ,ЗА ДА ГИ ЖЕНЯТ.ПОВЕЧЕТО РОДИТЕЛИ ГОВОРЯТ КАТО ТЕЗИ ,ДОКАТО ДЕЦАТА СА МАЛКИ,НО ПОСЛЕ СЕ ИЗМЯТАТ НА 360 ГРАДУСА И ГИ ЖЕНЯТ.кАЗВАМ ТОВА ОТ ГОЛЕМИЯ СИ ОПИТ НА РАБОТА В ТАЗИ ОБЩНОСТ.ИНАЧЕ ИМА ВСЯКАКВИ ДЕЦА,И УЧЕЩИ И НЕУЧЕЩИ,УМНИ ИЛИ МЪРЗЕЛИВИ.



Трагична истина. За жалост.
цитирай
3. анонимен - Кавалия Вувузелова
14.08.2010 21:59
Сега остава и една вувузела да им извъртиш на циганетата !
цитирай
4. анонимен - Малък кон
14.08.2010 22:54
Да стане певица като Преслава? Това ли е показател за желание за голямо развитие? Ужас.. Защо не иска да стане хирург? Или инженер? Защо всички роми искат да са или музиканти или строителни работници...

Тя може да стане певица като Преслава и без абсолютно никакво формално образование...
цитирай
5. pin777 - Писал съм го и пак ще го напиша
14.08.2010 23:31
И при тях /циганите/ има свестни, макар да съм също съгласен и с горенаписаните неща. Говорят, говорят и по някое време му изпускат края. Циганска работа. Уж искат нещо и имат някакви стремежи а по някое време вече не знаят какво искат.
цитирай
6. анонимен - ghj
14.08.2010 23:50
tezi koito naistina iskat da se integrirat,go pravjt.ima mnogo takiva.izpojenjt se za balgari,izme6at se ne moje6 kaza 4e sa romi.no kato n4e pove4eto sa marzelivitr,kradlivite i mrasnite.
цитирай
7. bgsever - colobur,
14.08.2010 23:53
не с този език в този блог, моля.
цитирай
8. анонимен - не с този език в този блог, моля. Айде ...
15.08.2010 00:13
bgsever написа:
не с този език в този блог, моля.

Айде развивай се както можеш, щом ти плащат за това... не държа да пиша за миризливите мангусти... ТУК!
цитирай
9. анонимен - "Малката Касандра предпо...
15.08.2010 00:44
"Малката Касандра предпочита учебниците пред куклите и игрите"


Няма нормално дете, което да предпочита учебниците пред игрите. Лъете и от цигани повече.
цитирай
10. анонимен - Дано....
15.08.2010 01:12
те са изключение, много ми се иска да вярвам - но циганското, рано или късно ще надделее ....има много примери за това , искат да постигнат нещо повече и в един момент се отказват ....
цитирай
11. анонимен - Не забравяйте наследствения фактор, бъдещето е формирано в нашите гени
15.08.2010 07:31
Не отричайте наследствения фактор, моля. Той е 70 процентов, а само 30 процента се придобива по времеживота на Земята. Така както много болести са наследствени, така и придобитите познания, изградените Невронни връзки са наследствени. Циганите имат наследствена склонност към музиката, но не и към сериозните науки. През шестдесетте години, във Великобритания доказаха че склонноста към кражби е наследствена. Има много организации, които под формата на защита от дискриминация на циганите, несъобразявайки се с наследствения геннен фактор, се опитват да маниполират обществото. Мога да се съглася с известно право на физическо съществуване, но никога с психическия фактор на наследственост. А той е определящ за социализацията в това общество. Вината, че не само Европейците, но и хората от другите интелектуално високоразвити общества немогат да приемат циганите, като нормална обществена група. Само заинтересовани политици и журналисти се опитват да изкривят да изкривят утвърденото познание за циганите. Да, има единици много издигнати от тяхното общество, но забележете, те са музиканти. Това е тяхната сила. В други области на познанието не ги търсете. Просто не стават. Съжалявам, че представената от мене реалност е жестока, някои може да я считат за расистка, но какво да се прави, така е. Всяко общество се е формирало в продължение на хиляди години и неможе с магическа пръчка за няколко десетки години да се промени. Просто не става.
цитирай
12. анонимен - Без циганите няма класове
15.08.2010 07:43
Прозрачно ясно е защо се пише за едно умно циганче. В СОУ "П. Яворов" в Плевен не биха взели цигани, ако имаха българчета за ученици. Затова пишат рекламни статии. От Фондация "Амала - Р" децата съсипаха ОУ" Васил Левски" Плевен. Доведоха го до расипия. Има цигани, няма българи. И прости директори.
цитирай
13. анонимен - Защо се учудвате?
15.08.2010 08:06
Българите и те са цигани!
цитирай
14. анонимен - цигани
15.08.2010 08:40
Ей анонимен мангалин българите-НЕ СА ЦИГАНИ И НЕ МОГАТ ДА БЪДАТ ЦИГАНИ.!!!!
цитирай
15. анонимен - оляхте се
15.08.2010 08:51
Без почивки, без обяд сяда да пише домашните....чудо неземно! по-малко лъжи, че направо миришете
цитирай
16. анонимен - Те певиците ни станаха като цига...
15.08.2010 08:52
Те певиците ни станаха като циганки, ясно е че циганките ще искат да стават певици ...
Малко дете няма още компания от която да се влияе ...
цитирай
17. анонимен - Има много голяма логика в коментара ...
15.08.2010 09:10
Има много голяма логика в коментара за наследствеността.Наистина,като се замисли човек циганите живеят от 1000 години заедно с нас и как нищо хубаво не са взели.В едно село,което преди години е било чисто българско,сега живеят няколко такива семейства и само цигани,но от копанарите,дето говорят румънски,ама пак са си цигани.Да ти е жал ,сградата която е била читалище навремето ,на два етажа,просторна сграда,днес е разчанчена,само скелето стои.Абе ние от робството имаме уч-ща и читалища,а те сега са го разколачили.Как нямат потребност да се събират,да общуват,възрастните да си направят пенс.клуб като нашите българи,децата да изнасят програми.Ама как да стане това,като няма нито един със средно образование дори.Как ще оцеляваме с тези безпросветни хора просто не ми идва на ума.А представяте ли си каква карма са натрупали за поколения напред и няма изчистване-кражби,измами,лъжи ,изнасилвания,и най-абсурдното мъж или брат да ти бъдат сводници,а ти да проституираш.И тези хора ще възпитават следващо поколение-как ще стане това-кажете ми ,моля.Единствените хора в държавата,които се мъчат и правят нещо и то от сърце за този етнос са Учителите.Само те ги познават що годе добре,защото са по къщите,но за жалост могат да влияят до 4-5 клас,оттам насетне родителите спират децата от училище и става един затворен кръг.
цитирай
18. анонимен - ха ха ха
15.08.2010 09:11
е,не спирайте полета на мечтите на касандра-все пак не мечтае да е софи маринова,а да е преслава-има някакво развитие...поне,докато не и се народят братчета и сестричета:исус,лоренцо,изаура...
цитирай
19. анонимен - ИМА ДОСТА ДЕЦА КАТО КАСАНДРА,
15.08.2010 09:14
мангала сие мангал товае
цитирай
20. анонимен - Манипулацио пропагандис
15.08.2010 09:21
Тази "шурналистическа" статия се опитва да ни шурка , ама нещо хич не е докарана дори и до елементарна манипулация на читателите, а камо ли за пропаганда по темата. Не съм от вчера, та добре ми е известно , че "еничарството" по тези географски ширини е стара професия - видоизменяща се по форма и средства, но по философия и подбуди, тя си е жива и до ден днешен и се развива, и се развива.Сори, ама на какво да се възхищавам на родителите на малкото циганче т.е. на циганското семейство? За това , че детето се прибирало след училище и дори нито се преобличало, нито обядвало, нието дори ръцете си миело , а веднага започвало да пише домашни!? Че това нормално ли е! Такова отношение на едни що-годе нормални родители биха ли възприели към 7-годишното си дете. Един растящ човешки организъм в такава креха възраст се нуждае от здрава и навременна храна, особено след физическо и психическо натоварване половин ден в училище. За хигиенните навици и да не говорим - "не се преобличала, не си миела и ръцете, докато..."Друг е въпросът, че това не е истина, а цигански тлъсти лъжи, на които им е придадена литературно-шурналистическа обработка. Истината е такава и никакви манипулативни текстчета не може да изкриви реалността до такава степен, че тя да стане неразпознаваема от интелигентните читатели. Ай , со здравье!
цитирай
21. анонимен - Похвално..
15.08.2010 10:19
Похвално но.. 99.9% от нециганите слагат 99.9% от циганите в малкият си джоб!
цитирай
22. анонимен - изключения...
15.08.2010 12:39
ГЛАВНАТА ЗАДАЧА НА ИЗКЛЮЧЕНИЯТА Е ДА ПОТВЪРЖДАВАТ ПРАВИЛОТО....ЗА СЪЖАЛЕНИЕ!
цитирай
23. bgsever - Ние знаем какво правим. А вие?
15.08.2010 13:24
Който търси под вола теле, няма да го намери, естествено. Това дете съществува и е такова, каквото го описваме. Статията не е "докарана", защото не е такава целта й. Според нас си заслужава да се пише за това, на когото не му харесва, насила не го държим тук :-)
И моля, като коментирате, да се замислите дали с думите си отговаряте на това, за което претендирате. Ако не ви е много трудно. :-) Или заливате всичко с помия просто по липса на друга възможност.
цитирай
24. анонимен - az viarvam
15.08.2010 14:07
Az sim edin ot tozi etnos,imam sredno obr.,zavyrshih go s uspeh 5,60 ,i zashtoto tova se sluthi prez onezi god.na tatovoto vreme,ne mojah da sledvam .Sega sym vizrasten ,dovolen ot jivota si thovek.Dyshteria mi e advokatka[nikoi ne znae 4e e ot romite],a sinyt mi ima firma[taksim.uslugi]s niakolko koli ,dovolen ot rabotata si 4ozek.Az se uvliakoh malko... ta iskam da kaja4e romite sa razli4ni ,kakto pri bylg.,ima shopi maked,i mn.dr. taka i pri romite.Ogledaite se dobre i shte videte kolko mn.muzikanti,pevtsi,u4iteli sydii,lekari....itn.vsi4ki tezi hora se krijat ot etnosa si,no po vynshnia im vidpofizion.si li4i .Vsi4ki vie koito pishete tuk niamate poznania nikakvi za tozi etnos.Vie ste naslednitsi na neuspeli v jivota,mrazeshti sebe si i vsithko okolo sebe si roditeli.Gledate telev.prekaleno mn.Otvorete si o4ite igledaite s tiah ,a ne niakoi da vi kazva kakvo da vijdate i da lomotite.Interesno kak mrazish neshto koeto ne poznavash a samo 4uvash 4e to e losho.Bulgaria i vsi4ki strani ot bivsh.sots.srani se opravdavat 4e imat narod beden i negramoten po vina na maltsinstvata koeto ne e viarno.Vostanalia svijat ima matsinstva no nikoi ne gi obijda i deli ot drugite,zashtoto niamat nujda ot pomoshti otdr.dyrjavi.[kazano na prost ezik].Ne znaete kolko zamojni hora bulgari se vizpolzvat ot tezi pomoshti prednazna4eni za naistina zaslujavashtite,niamate predstava kolko mnogo se krade v tazi moja RODINA,i kato niama kakvo da se krade idva prestypnosta ,izbivat se ednidrugi za kokala.I nai vajnoto 4e ne se sydiat zashtoto vsepak sa si kolegi ,prijateli i rodnini.Taka jivejat v BULGARIA,i obviniavat maltsinstvata za da se opravdavat pred Evropa i tselia svijat.Zatova mladi bulgarino[ne znam dali znaesh lat.bukvi] ne mrazi sebe si i ostanalite okolo teb zashtoto ne poznavash realnostta.Viarvai kato men..shte doide den v koito tazi omraza niama da ja ima
цитирай
25. анонимен - Не говорим измислици, господине. ...
15.08.2010 15:32
Не говорим измислици,господине.Както по-горе се изразих познавам вашият етнос от 23 год.защото работя с него.Едва от випуск средно завършват 3-4 и то момчета,момичетата бързат да ги женят.Защо?Как деца ще гледат деца?Учителите насила ги караме да идват на училище,понякога ги "пробутваме"в по-горен клас само и само да не са на улицата,защото стават криминогенен фактор.Единици са тези като вас.Нищо против вас,но направо сте като "полезни изкопаеми"сред събратята си.Иначе мен от цигани не ме е страх,разбирам се с тях уважаваме се взаимно,говоря като манталитет техен,че вървят против себе си.
цитирай
26. bogolubie - И аз имам приятелка от този етнос,
15.08.2010 15:36
която е много скромна и добре възпита момчетата си. Едното завърши висше образование и сега работи като журналист, а другото не е така ученолюбиво, но пак е много възпитано. Когато нямахме и стотинка със съпруга ми, тази жена ми даде два хляба, защото тя имала още два месеца да взема обезщетения. Беше някъде през 1993 година. Никоя българка не направи това. Ние не получавахме никакви помощи - пари или кашони по простата причина, че за нашата къщичка имаме нотариален акт. Беше страшно, но Бог изпита много самопровъзгласили се вярващи. Тя не се тупа в гърдите, но с много дела показа вярност и честност. Благодаря на Бог за нея. Когато правехме сватба на дъщеря ни, нейните момченца/тогава бяха малки/ оставихме да пазят дома ни.
Но наистина такива са малко.
цитирай
27. анонимен - ОПОЗНАЙ...ЗА ДА ОБИЧАШ !!!
15.08.2010 15:57
ПРЕДИ 12 ГОДИНИ ПО СТЕЧЕНИЕ НА НОВОТО ВРЕМЕ ИЗГУБИХ ДОМ И СЕМЕЙСТВО,РАБОТА,РЕСУРСИ.ОСТАНАХ БЕЗ СТОТИНКА-ХРАНОДЕН МИ БЕШЕ 3-4 ЛЪЖИЦИ ЗАХАР,ХЛЯБ И ЧАЙ...ЗА 50-60 СТОТИНКИ.БИТИЕТО МИ МЕ ПРАЩАШЕ КЪМ ОСЪЗНАТИ КРИМИ ДЕЙСТВИЯ,ПОДОБНИ НА ТЕЗИ НА БЪЛГАРСКИТЕ РОМИ...ЕДНО ОБСТОЯТЕЛСТВО МЕ СПРЯ И СЪЗНАНИЕТО ОПРЕДЕЛИ ПЪТЯ...ОТВОРИХА ШЕНГЕН НА 31 МАРТ И АЗ НА 17-Я ДЕН СЕ ОЗОВАХ НА ЗАПАД...БЪЛГАРИН,С 2 ХУМАНИТАРНИ ВИСШИ И НЯКОЛКО ПИОНЕРСКИ ЗАВЪРШЕНИ КРЪЖОКА...РАБОТЯ И СЕГА,НАД ДЕСЕТ ГОДИНИ ПРОФЕСИОНАЛЕН СПЕЦИАЛИСТ С БАЗАТА ЗНАНИЯ ОТ КРЪЖОКА В ПИОНЕРСКИЯ ДОМ,КАТО ЕВОЛЮИРАХ ТАМ,А НЕ ТУК...ИЗВОДЪТ МИ Е-ВСЕКИ МОЖЕ ДА ПРОПАДНЕ В ХАОСА НА СКАПАНО-ОРГАНИЗИРАНАТА ДЪРЖАВА НА МАФИОТСКИ ОРГАНИЗИРАНИТЕ ПАРТИИ И ДЪРЖАВНИ УПРАВЛЕНИЯ...ЦЕННОСТНАТА СИСТЕМА НА МАФИОТА-УПРАВЛЕНЕЦ,ШЕФ-СТАВА И ТВОЯ-АГРЕСИЯ,ОМРАЗА,БЕЗСЪРДЕЧНОСТ,ЕГОИЗЪМ,ОСКОТЯВАНЕ НА МОРАЛА...ВСИЧКО ЗАВИСИ ОТ ПОСОКАТА НА ДЪРЖАВНОТО УПРАВЛЕНИЕ...А В НАС,НАРОДА СА ВЪЗМОЖНОСТИТЕ-ПРАВО НАДОЛО ИЛИ ПРАВО НАГОРЕ
цитирай
28. анонимен - Оставете ги само за една седмица ...
15.08.2010 16:05
Оставете ги само за една седмица извън обществото и ще придобият отново истинския си образ на полухора. От мангал човек не става, колкото и да се опитва да навлече човешка кожа. И маймуна може да се научи на много неща, които човек върши. Това прави ли я човек?
цитирай
29. spasunger - Хм,
15.08.2010 16:08
Просто трябва да блокираш анонимниците, струва ми се. Макар и интернет да е относително анонимен, когато се подписваш под дадено име или поне псевдоним, си по-склонен да се държиш прилично, Но ако ти доставя удоволствие да им четеш глупостите - давай.
цитирай
30. анонимен - 29. spasunger
15.08.2010 16:54
Абе, глупако, нищо анонимно няма в този живот. Само мижитурки като тебе могат да "размишляват" и да дават кухи съвети на тема "анонимност"!
цитирай
31. анонимен - TESA VACHI RODNINI GLEDAYTE HUBAVO NAROMITE
15.08.2010 18:36
анонимен написа:
ИМА ДОСТА ДЕЦА КАТО КАСАНДРА,НА КОИТО ИМ СЕ ОТДАВА УЧЕНИЕТО,НО СТАНАТ ЛИ В 5-6 КЛАС,ЗАТРЕСЕ ЛИ ГИ ПУБЕРТЕТА И РОДИТЕЛИТЕ ГИ СПИРАТ ,ЗА ДА ГИ ЖЕНЯТ.ПОВЕЧЕТО РОДИТЕЛИ ГОВОРЯТ КАТО ТЕЗИ ,ДОКАТО ДЕЦАТА СА МАЛКИ,НО ПОСЛЕ СЕ ИЗМЯТАТ НА 360 ГРАДУСА И ГИ ЖЕНЯТ.кАЗВАМ ТОВА ОТ ГОЛЕМИЯ СИ ОПИТ НА РАБОТА В ТАЗИ ОБЩНОСТ.ИНАЧЕ ИМА ВСЯКАКВИ ДЕЦА,И УЧЕЩИ И НЕУЧЕЩИ,УМНИ ИЛИ МЪРЗЕЛИВИ.

цитирай
32. galina1 - Само така!!!
15.08.2010 18:42
Лично на мен ми направи добро впечатление статията. Значи напредък има и се надявам родителите наистина да подадат ръце на децата, както и всеки един друг. Недоверието едва ли е начин да се направи нещо хубаво. Това само би показало неадекватност към обновяването на страната ни, както и мисленето на народа. Касандра има възможност да направи нещо за себе си и се надявам на това. Явно и се гласува доверие от фондация "Амала - Р". Нека не го пропилява. За това пак е необходимо родителска поддръжка.
цитирай
33. анонимен - Пак ли свирки на циганите бе. Стига ...
15.08.2010 18:45
Пак ли свирки на циганите бе .Стига бе.Както е тръгнало ще пренапишете историята на България и ще стане така ,че всичките ни национални герои са били цигани.Пфууууууу-измекяри такива,дупедавци ,лизачи и мазачи в тая шибана държава.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bgsever
Категория: Новини
Прочетен: 3482805
Постинги: 710
Коментари: 2533
Гласове: 7847
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930