Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.08.2010 14:59 - Известни личности откриват себе си в астрошколата на д-р Калоян Петров
Автор: bgsever Категория: Новини   
Прочетен: 10050 Коментари: 17 Гласове:
10


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

ЕЗОТЕРИКА


 

  Известни личности откриват себе си в астрошколата на д-р Калоян Петров

 

Духът обикаля Слънчевата система преди да се прероди, твърди плевенчанинът

 

image"Ако не познаеш себе си, няма как да познаеш някой друг. Ако не познаеш другия, няма как да го обикнеш. Ако не можеш да обикнеш... Астрологията е един от пътищата на личното познание."

Д-р Калоян Петров

 

 

Даниела ДОЧЕВА

Със Сергей Илиев като деца бяхме съседи. Аз се упражнявах да свиря на неговото пиано. През годините не знаехме нищо един за друг. Докато не открих случайно, че зад името д-р Калоян Петров - създател на известната едноименна школа по психологическа астрология, стои същото лице. Новата му самоличност съответства на истинската му същност, обясни ми при разговора ни той. Пътят, който извървява плевенчанинът до създаването на школата, намираща се в кв. "Лозенец" в София, е дълъг и интересен.

Първата му

среща

с астрологията

imageНа 15 години Сергей Илиев се среща за пръв път с астрологията. Вуйчо му Тодор бил емигрант в Париж. Завръща се в родния Плевен на преклонна възраст и донася със себе си едни обикновени зодиакални знаци на нивото на примитивния психологизъм, които обаче станали причина тийнейджърът да му обръща повече внимание от всички роднини. Това е първият му опит да проникне по-дълбоко в човешката природа. Като студент в историческия факултет на СУ "Св. Климент Охридски" през 1986 г. започват сериозните му занимания по астрология с доц. Асен Георгиев, които продължават две години. Паралелно той се самообучава като чете философия от Платон, Унамуно, Борхес, Соловьов и др., както и психологическите трудове най-вече на К. Г. Юнг и на негови последователи. Дипломира се като историк и защитава докторат през 1998 г. Занимава се с наука, докато в него назрява убеждението, че хората се нуждаят от мъдрост. Формализмът, липсата на вдъхновение и истинска вяра сред "учените" го провокирали да търси отговорите на въпросите си другаде.

Постепенно психологическата астрология се превръща във второ посвещение. Запознава се също с трудовете на д-р Рудолф Щайнер и установява близки контакти с Антропософското общество в България. Това е основната база на езотеричната философия, към която се добавят беседите на Петър Дънов и Емануел Сведенборг. В своето израстване д-р Петров стига до осъзнаването на нуждата от системно астрологическо образование и полага големи усилия да бъде приет в един от най-старите и авторитетни колежи по астрология в Европа Faculty of Astrological Studies - London. Обучението е 6-годишно, но той е приет направо за 4-годишния диплома-курс, защото покрива изискванията за първите две години с изпит. Мой tutor беше Jeane Elliot, с която често имахме сблъсъци и различни гледни точки, но в крайна сметка съм й благодарен за общата ни работа, спомня си той.

Школата по

психологическа

астрология "Д-р

Калоян Петров"

"През 1997 г., когато Уран пресичаше Асцендента, а Плутон МС в хороскопа ми, напуснах работа като историк и главен уредник в музей и създадох Школа по психологическа астрология. Стремя се тя да бъде едно място за човекознание, за душевно и духовно общуване, където да се ражда мъдрост, а не формалната наука, от която се бях отказал. Историята за мен продължава да бъде част от пътя на сърцето, но сега вече много по-проникновено, много по-човешки. В Школата не се преподава формална астрология, а по-скоро астрологията се използва като инструмент за изследване на човека като Дух, Душа и Тяло. Астрологическите фактори са живи и имат това чудесно свойство да описват и съдържат един жизнен път на човека, както във физическия свят, в неговата психика (Душа) и в неговото Аз-ово съзнание (Дух)", разказва д-р Петров. Той пояснява, че тази основна концепция на обучението се представя приблизително така: Духът на човека не е нещо мистериозно и абстрактно, което само да обърква представите ни - той е неговото самосъзнание, неговият Аз и в този смисъл духовното в човека е мисленето. Всяка една мисъл е с духовен произход - не душевен и със сигурност не материален. Според него е пълен абсурд да се говори, че мозъкът отделя мисли, както стомахът стомашни сокове. Фактът, че човек е мислещо същество (разумно) именно се определя като духовност, т. е. това произхожда от Духовния свят, където няма нищо друго, освен самостоятелни мисли, твърди той.

В Школата по психологическа астрология

има студенти от

цялата страна. image

Редовната форма, свързана с посещаване на лекциите и практикумите, позволява обучение на 50 до 70 души, разпределени в 5 групи. Астрологът умишлено не споменава имена на популярни свои ученици, защото не иска школата да се превръща в атракция. Някои от тях обаче разказват интригуващо и искрено в публичното пространство за вълнуващите си срещи с д-р Петров. Сред докосналите се до вътрешното си Аз с негова помощ са и актьорът Иван Балсамаджиев и съпругата му. Те споделят, че обучението им в школата е било преломен момент във възгледите им; началото на едно пътуване към вечната им духовна същност. "Астрологията за мен е начин да търся отговор на извечните въпроси за Живота, Смъртта и Любовта. Една мъдрост за човека, която свързва в заедност физическите форми, свойства и явления - човешката душевност и нашето Себепознание и Себеразвитие. Мостовете на астрологическото познание свързват цялата Слънчева система (това надскача значително съвременната наука) като физическо проявление, нейното влияние (всъщност отражение) върху нашата психика, върху мисловния процес и упражняването на воля. Затова има три коренови (основополагащи) пътя: психологическа астрология на личността, медицинска астрология и холистична (цялостна) астрология. Съответно можем да ги наречем астрология на Душата, на Тялото и на Съзнанието. В консултативната си практика отдавна съм се убедил доколко е ефективна подкрепата, която човек може да получи чрез едно съчетание на психология и астрология", разказва д-р Петров.

Астрологията му помага да постига радост в душата си, вдъхновение от откритите по-същностни цели на живота, да осъзнава причините за проблемите, да бъде много по-толерантен и да се учи да приема различното. Общува с много хора чрез астрологическото познание и повечето от тях стават по-свободни, с по-малко страхове и терзания.

В школата си д-р Петров преподава астрология, психология и някои аспекти на академичната и езотерична философия, организирани в цялостно познание за човека. Обучението е редовно, но който няма възможност, може да запише задочен, кореспондентски курс. Основното ниво включва няколко модула със срок на обучение 32 месеца - психологическа астрология на личността (фундаментално познание, имащо малко общо с обикновената представа за зодиакални знаци, планети, аспекти и домове), партньорска (човешките отношения са най-важното нещо в нашето съвремие - последните открития в астрологията, психологията и философията, както и тяхното творческо приложение), прогностична (възможност да осъзнаем онова, което идва срещу нас като БЪДЕЩЕ, развитие на далновидност и проницателност), хорарна (астрология на всяко едно събитие от живота, а не на отделен човек), холистична (разглежда човека като духовно същество, максимално задълбочаване на познанието, базирано върху астрологическата и езотеричната мъдрост), медицинска астрология (човешкото тяло никога не е било просто физически предмет). След основното ниво има и майсторски клас, обучението в който трае една година. Тук астрологията придобива други измерения и се превръща от обикновено обучение в нещо, което води до посвещение.

Произходът

на Вселената

Д-р Петров се пита ако в "началото" на времето е имало "Голям взрив" и от него се е появила материята, откъде се е взел този взрив, какво се е взривявало? Как се е появило първото микронче или квантче (може елементарна частичка и т. н.) - да не би да се е взело от Нищото? Когато не е имало материя във Вселената, какво е имало - нищо ли? И от това Нищо се е получило Нещото, т. е. първата частичка? Астрологът смята, че чисто материалистически нещо куца в това обяснение. Затова предполага, че има Душевен свят и Духовен свят, които изобщо не са материални (по никакъв начин и с никакви извънредно "фини" енергии), но които са една психическа и мисловна реалност и именно от тях, по-точно от Духовния свят се създава първата материална частичка. "Това в Езотериката е отдавна известно. А също така водещите учени в световен мащаб са наясно с този факт. Затова казват, че Нулата е бременна с целия свят. Духовният свят не може да бъде открит чрез физическите възприемателни органи, каквито притежава в доста добро състояние всеки човек. За целта са необходими духовни възприемателни органи, които също притежава всеки човек, но засега в ембрионална форма и е необходимо да бъдат развити. Тяхното развиване се нарича "път на посвещение" и оттук се ражда понятието "посветен човек" и "Велик посветен" - второто означава не само човек, който вече може да вижда и чува в Духовния свят, който е реален също толкова, колкото материалния, но и да се движи уверено в него, разбирайки какво прави, с кого общува и т. н.", обяснява д-р Петров. Според него е ценно да се знае, че ако от чисто материална гледна точка духовният свят не съществува, т. е. той е една абстракция (все едно, че е измислица, защото няма никакви материални доказателства за неговото съществуване), от духовна гледна точка положението е същото - т. е. материята не съществува. В духовното пространство там, където има материя, все едно, че е Вакуум (няма нищо - нула). Духът вижда само това, в което има дух, защото той има само духовни възприемателни органи, но не и физически. Същото се отнася и до междинния Душевен свят. За уверено навлизане в него са необходими добре развити душевни възприемателни органи. Хората ги притежават, но обикновено не особено развити. Затова от една страна са наясно за наличието на чувства и емоции (главни компоненти на всяка психика), а от друга много трудно ги контролират и често страдат по тази причина. Казаното до тук дава отговор на въпроса защо човек е троично същество - Дух, Душа и Тяло.

Духът

оживява тялото

Тялото се оживява от Духовния свят и това е причината то да бъде живо. В момента, когато Духът и Душата го напуснат, то се превръща в едно чисто материално тяло и умира, скоро след което се разлага, т. е. връща се обратно там, откъдето е дошло - в материалния свят, продължава астрологът. Не било трудно да си отговорим на въпроса дали някой човек има заслугата да притежава свое тяло и дали от него зависи то да расте и да функционира - сърцето или белите дробове не ни питат дали може да работят или да си почиват. Нормално здравият човек няма никакво усещане за функционирането на своите вътрешни органи, т. е. за жизненоважните си функции тялото работи автономно, без да е нужно Аз да се намесвам и да управлявам процесите, привежда доказателства д-р Петров. "Благодаря на когото трябва, че е така. Във всеки случай като всичко материално и тялото има срок на годност и след като се амортизира, се връща там, откъдето е дошло. А аз си мисля понякога, че го ползвам под аренда, защото процесът на неговото появяване, растеж и умиране изобщо не зависи от мен. Имам усещането, че тялото го получавам наготово за стопанисване и мога както да се погрижа за него подобаващо (като за храм на моята Душа), така и да го съсипя като лош наемател", споделя той. Тялото и процесите, протичащи в него, са изключително силно въздействащи върху Душата (психиката) и оттам върху Духа (самосъзнанието - мисленето). Ако човек е преуморен или изгладнял, психиката му хич не се чувствала добре - става раздразнителен и разсеян. Ако е в кондиция, е обратното. Всеки решава дали ще тормози тялото си енергично или ще поддържа един здравословен баланс. От това до голяма степен зависело доброто му настроение, радостта и здравата му психика. Последното пък позволява в мисленето му да се раждат хубави неща и ценни идеи.

Духът обикаля

планетите

от Слънчевата

система,

преди да се въплъти във физическо тяло.

"В Школата използваме връзката между Слънчевата система и човека във всякакъв план, включително духовен. Когато дойде време човек да се роди в земния свят, той тръгва като Дух (зародиш-идея) от Слънцето. На Меркурий се организира мисълта, на Венера се появява чувството, прескачат се Луната и Земята и се попада на Марс, където се организира енергията за действие (във всяко отношение - мисловно, психическо и физическо), после на Юпитер за поява на копнежа по нещо повече, да се разширявам отново във всяко отношение - мисловно (познание), душевно (чрез Любовта) и физически (финансови възможности)", разказва астрологът. После Духът минавал през Сатурн за структуриране на всичко до тук и подготовка за изливане във формата на бъдещото физическо тяло (тук се подготвя нещо като матрица или калъп за тялото). След това на Луната се извършвало последно адаптиране към условията на бъдещото раждане (въплъщаване) и тук се "сглобявал" зародишът на бъдещата земна психика (особено важни са инстинктите, които иначе абсолютно липсват в духовния свят). После в земния свят един сперматозоид се обединява с една яйцеклетка и започват характерните процеси за всяко живо нещо - размножаване и растеж; към третия месец в плода се вливат духът и душата на човека. Това е, обобщава астрологът.

Универсалното

Съзнание

има образ на

съвършения теб

Истинският смисъл на обучението по астрология в Школата е да даде мощен импулс за развитие на душевни и духовни възприемателни органи. Това всъщност е активно отношение към вътрешния свят на човека. Този импулс е възможен чрез силата на идеите и усещането за тяхната истинност, като всичко това преминава през душевното преживяване и така става наше притежание. Защото човек притежава само това, което от главата е преминало през сърцето му, пояснява д-р Петров. Така астрологията се превръщала в нещо повече от повърхностно изживяване. Илюзията, че можеш да бъдеш полезен на хората като "предсказваш" бъдещето или им правиш елементарен психологически профил, но не си в състояние да обясниш защо се случва някакво събитие и кое е истински важното за живота на човека, изчезвала. "Има план за твоя живот и характер, един образ на съвършения теб, който съществува в Универсалното Съзнание, Космическия интелект, или както и да го наричаш. Твоето щастие, твоят успех, здравето, прогресът, цялото ти бъдеще зависят от това колко близо до този план ще се придържаш", вярва той.

 

Материалът е от архива на BG Север


Тагове:   Калоян,   откриват,   д-р,


Гласувай:
10



1. анонимен - астролоЖка
11.08.2010 21:07
Здравейте! Не съм буквояд, но се дразня от елементарни правописни грешки. Какво ли би си помислил сериозният читател на вашето четиво, като прочете още в заглавието, че става дума за "астролоШка"? Или в случая не търсите сериозна публика, а просто доверчиви души, за които и една "астролоШка" ше свържи работа? Аз също работя в медия и зная как понякога стават изключително неприятни грешки, заради които олеква тежестта на всичко казано или написано. Но в случая става дума за онази професионална хигиена, която държи летвата високо и която е несъвместима с всеядността на читателя.
цитирай
2. анонимен - Ама това не се ли
11.08.2010 21:19
брои за реклама- мани правописните грешки :))
цитирай
3. анонимен - Няма правописна грешка!
11.08.2010 22:16
Става въпрос за АСТРОШКОЛА,а не за АСТРОЛОЖКА.
цитирай
4. анонимен - бубу
11.08.2010 22:19
1, къде в текста пише астролоШка? Пише астроШКОЛА :) (впрочем, и аз отначало го прочетох астролоШка, но като се загледах по-добре видях, че си е 'школа').
цитирай
5. анонимен - Vyrnete se v 1 klas i se nauchete da ...
11.08.2010 23:47
Vyrnete se v 1 klas i se nauchete da chetete,pyk posle pishete. Vse nqkoy budala shte ti razvali chetivoto
цитирай
6. divna8 - Познавам лично д-р Калоян Петров - ...
12.08.2010 00:53
Познавам лично д-р Калоян Петров - от Конференция по чигун на Академия "ХАНЛИН"...
Иначе отдавна следя изявите му като астролог в печата и от издадени книги.
Наистина е един от малкото астролози в България, които умеят леко, забавно и с великолепен стил да предадат на публика и ученици взаимодействието на планетите, въздействието им върху хората, държавите, света като цяло...

Поздравления за чудесния избор на тема за статията :):):)
цитирай
7. анонимен - Истината
12.08.2010 09:27
"10 Да не се намира между тебе някой, който да прекара сина си или дъщеря си през огън, никой чародей, астролог, гадател, или омаятел,
11 никой баяч, запитвач на зли духове, врач, или запитвач на мъртвите;
12 защото всеки, който прави тия дела, е омразен на Господа, и поради тия мерзости Господ твоят Бог изгонва тия народи от пред тебе.
13 Съвършен да бъдеш пред Господа твоя Бог."

Второзаконие 18 глава
цитирай
8. анонимен - човешката глупост
12.08.2010 10:10
Боже, човешката глупост наистина е вечна и безкрайна и тарикатите правят добри пари от нея :-)
цитирай
9. анонимен - ДОКГА?
12.08.2010 13:11
Първо се гърчеехме.
После се турчеехме от тюркски произход.
После се изрусихме и посталинихме.
После са авсро-унгарихме.
А сега се АСТРАЛО- изшарлатанихме.

Последно сме : Австо- кобург- фоби и Астрало-гюпски фили.Демек - баш- брадърси!
цитирай
10. анонимен - Смях!?!
12.08.2010 15:07
Този пък се има и за доктор, абе кога астрологията стана точна наука.Егати анимационните герои се появиха в днешно време.Такива трябва да се преследват като вещиците по времето на инквизицята.
цитирай
11. анонимен - Ограничен!
12.08.2010 15:09
Това, че не може да обясниме нещо с ограничените си разбирания и технологии, не значи че трябва да тръгнем на лов за духове!
цитирай
12. анонимен - неграмотници-астрологията ви...
12.08.2010 16:54
неграмотници-астрологията винаги е била точна наука .и леонардо да винчи е бил астролог
цитирай
13. анонимен - Уффф, поредния лумпен, който имал ...
12.08.2010 17:32
Уффф, поредния лумпен, който имал да ни каже нещо за духа и вселената.
цитирай
14. maranatha - Христос казва: "Аз съм пътят, истината и животът"
12.08.2010 21:56
В Библията чародейството, магьосничеството и астрологията са наречени мерзост. Не мога да разбера как е възможно човек да продаде душата си за паница леща. Докато говорят за космически вибрации, астрални тела, проекции, извисени учители, прераждания и т.н., пропускат най-важното - един личен Бог, който е дошъл и умрял за греховете ни, за да може всеки, който повярва в Него и се покае, да бъде спасен за вечността. А да, щях да забравя, че за ню ейдж няма грях. Всеки сам си е бог и следователно няма нужда нито от личен Бог, нито от покаяние. Толкова е страшно, когато човек чете езотерика, но в края на краищата, всеки сам си избира участта.
цитирай
15. анонимен - Диоген - "Преди да извадиш сламката....."
15.08.2010 08:14
Някои искат да извадят сламка от отчите на другите, но забравят за своята греда - 7. анонимен - Истината и 14. maranatha -! Помислете над някои преди да цитирате така избирателно Библия, Второзаконие и т.н...
1.Библията е била най-преписваната книга до преди Гутенберговата машина. 2.Превеждана и изменяна според интереса тогавашните властници, религиозни фанатици, а и според тогавашното интелектуално ниво на хората....
3.Появява се почти 500г след разпъването на Иисус Христос.
и т.н.
4. Лео Таксил - "Свещеният вертеп" - красотата на католицизма, да не говорим християнските църкви какво става! Обърната се на там!
5. Кирлианова фотография доказателство за съществуването на ЧОВЕШКАТА АУРА!
Всичко което ни заобикаля е вид сгъстена ЕНЕРГИЯ!
"Това че повочето хора нямаме толкова чуствителни сетива и че науката не е нпареднала да докаже съществуването на "нещо", не значи че то не съществува!!" - цитирам по памет Айнщайн, а вие цитирайте големи учени и силно духовно извисени и доказани и доказали се хора....
Желая ви успех 7. анонимен - Истината и 14. , но да не се окаже, че просто сте коне с капаци и не можете и ви е страх да гледате настрани!
"Езически светилища, а връху тях джамии, а върху тях християнски храмове.Какъв е извода, че няма Бог или че Бога е един?!" /Стафан Цанев/
А и до колкото си спомям Христос е Син Божи, а не личен Бог!!! Да дошъл е с определена мисия на Земята, но четете Библията, както някй друг... евангелието
цитирай
16. анонимен - Edin kompleksar
17.11.2010 16:14
<a href="http://cockwoods.blogspot.com/2010/11/i.html" title=";)">Калоян Петров астролог</a>
цитирай
17. анонимен - Istinata za Petrow
17.11.2010 16:16
http://cockwoods.blogspot.com/
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bgsever
Категория: Новини
Прочетен: 3473847
Постинги: 710
Коментари: 2533
Гласове: 7846
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031