Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.08.2010 11:01 - Габровски учен предлага стратегия за борба с катаклизмите
Автор: bgsever Категория: Новини   
Прочетен: 9767 Коментари: 16 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

ИДЕИ


  Габровски изобретател предлага стратегия за борба с катаклизмите

 

От 26 години Валентин Джуров прави нестандартни разработки в различни области

 

image

Мариана ДИМИТРОВА

От 26 години габровецът Валентин Джуров предлага нестандартни идеи и разработки в различни области, като в основата им стоят природните закони. Описал ги е на 1 500 страници. Някои са предложени в патентното бюро за одобрение, други остават само на книга. По професия е машинен инженер.

Габровският изобретател е измислил универсална стратегия за борба с природните бедствия. Това не е първата му нестандартна идея за спасение от природните стихии. Миналото лято той предложи математически модел за предвиждане на наводненията. Изобретението му обаче останало в нечий прашен ъгъл на съответното министерство. А наводненията продължават в пълна сила и тази година.

Предлаганите от Валентин Джуров идеи изискват минимални средства и обещават голяма ефективност, за разлика от сега използваните неефикасни и скъпи средства. Надявал се поне на съдействие от министерството на Емел Етем за един експеримент, но и това му отказали.

Пред "BG Север" той разкри част от идеите си: "На база на природните закони съм изработил стратегията за коригиране анормалните състояния на природата. Стратегията се състои от две части. Първо, универсална формула за предсказване на природните бедствия, и второ - формула за противодействието им".

Джуров е измислил нов начин за бързо и евтино изграждане на диги.

Сега те се правят с пръст, камъни, пясък. Нужна е много техника, време и труд. Габровецът предлага да се използва енергията на природата срещу самата нея. С енергията на водата да се укроти самата вода, това е същността на неговата идея. Вместо камъни и чували пясък дигите да се изградят с леки, примерно надуваеми, еластични материали, колкото и абсурдно наглед да звучи. Специалното в случая е във формата и размерите им. Най-добре е те да са изработени от здрав армиран найлон. Това би било много евтино и ефективно, смята изобретателят. Намеренията му са да патентова изобретението си. Инженерът уточнява, че става въпрос за изграждането на временна дига. Според него нейното построяване става с пет километра в час, а цената й ще е около десет лева за линеен метър. Ако се наложи изграждането на предпазна дига от порядъка на 3 километра, това ще стане за три часа и ще струва около 30 хил. лв., дава пример Джуров. Самото съоръжение ще представлява дълъг ръкав, изработен от армиран найлон, и докато в единия му край го размотават, от другия ще го пълнят с вода. Така според учения енергията на водата ще се укроти със самата вода.

Другата идея на габровския инженер е метод за ускорено запушване на пробойните на дигите - пак с помощта на такива надуваеми елементи под налягане.image image

Според Джуров има начин и за понижаване нивото на водата в реките. "От теоретична гледна точка това е възможно.

Нивото на водата може да се смъкне с 15 - 20 на сто.

Представяте ли си какво би значело в момента да се смъкне с един метър нивото на р. Дунав. Наводненията от реките се предизвикват от дебита им. Той е равен на скоростта по сечението на реката. Увеличава се скоростта на водата и нивото й пада. Това става посредством ускоряващи дюзи. Те се използват в електроцентралите", пояснява Джуров.

Последната простичка, но може би гениална идея на Джуров, е метод за превенция на природните бедствия. "Заедно с професор от габровския технически университет още миналата година изобретихме специален математически модел за предсказване на наводненията. Но липса на средства ни спират да го реализираме на практика. Всичко е тук в папката", уточнява Джуров. Според него, за да бъде успешна битката с природните бедствия, са нужни две неща. Да се знае предварително каква ще бъде заплахата и да се създаде ефикасно противодействие срещу тази заплаха. Инженерът смята, че една от успешните формули в борбата с природните стихии е тази на Нютон - на всяко действие има равно по големина и обратно по посока противодействие. Тръгвайки от тази формула, колкото една заплаха е по-голяма, толкова по-голямо противодействие трябва да се създаде, за да може да се компенсира. Подходяща според учения е и формулата на източните бойни изкуства - използвай силата на противника срещу самия него. Точно по тази логика Джуров е създал методите за противодействие на природните бедствия.

Той обяснява подробно каква е логиката на предвиждането на наводненията: "Да вземем като конкретен пример река Дунав. Като стане наводнение в района на извора на реката, докато дойде до устието й минава една седмица. След като гледахме преди десетина дни по телевизията, че има наводнения в Германия, Чехия, Унгария, е логично да знаем какво ще ни сполети. Тъй като тази вода няма къде да отиде - така или иначе ще мине и през България. В момента, в който падне първата капка дъжд, вече с математически модел и с компютърната му обработка веднага може да се каже какви ще бъдат пораженията. Такова нещо по света още не е създадено. Наводненията по принцип се предизвикват от дебита на водата и от профила на речното корито. Това са двата фактора, които оказват влияние върху нивото на водата. Досега никой не се е мъчил да определи с каква скорост пада водата от небето. Ако тя се измери, а също и скоростта, с която я поема земята, разликата между тях ще покаже каква струя вода ще потече към коритото на реката. Не е проблем да се разбере докъде ще се повиши нивото на реката, ако всички тези данни се заложат в компютър. За него е въпрос на минути да определи кои райони ще залее реката, кои язовири стават опасни, дори може да се изчисли до минути през кои райони ще премине приливната вълна", обяснява съвсем просто своя теоретичен модел Валентин Джуров.

През 1993 г. габровецът е номиниран за инженер на годината за създаване на машина за нарязване на тръбни резби. Над 300 броя от изобретената от него машина функционират в различни предприятия в цялата страна. Хобито му е математиката. Занимава се с различни проекти в областта на екологията и природните закони.

Изобретението на Джуров за удължаване живота на ядрените реактори чака ред в патентното бюро. Според него животът на ядрения реактор, който обикновено е 30 години, се удължава с още 200. Джуров е изчислил, че икономическият ефект от изобретението му ще е от порядъка на 1 трилион долара. Идеята е следната. Най-слабото място на реактора е корпусът. Върху него действат огромни сили от вътрешното налягане на водата в реактора. Ядреното излъчване действа разрушително върху структурата на метала. Тези два фактора скъсяват срока на годност на ядрения реактор. Габровецът създава външно противоналягане и корпусът остава с минимално натоварване. Заедно с преподавател от габровския технически университет са изработили математически модел, който теоретично доказва, че корпусът може да издържи 200 години. Джуров е наясно колко много пречки има пред внедряване на изобретението му. Създателите на ядрените реактори трябва да дадат разрешение за това, защото с ядрен реактор трябва да се борави много внимателно. Конюнктурата в момента у нас е такава, че никой не смее да се нагърби с подобно нещо.

Ученият създава и теория на оптималното общество и политическата система. Той е измислил идея как трябва да се управлява обществото на ХХI век съобразно природните закони.

Наречена е "Теория на оптималното общество".

Според него съвършено нещо в материалния свят няма, но оптимално има. Математиците знаят формулата как се намира оптималната точка. Ако в нея се заложат най-важните параметри - състоянието на обществото и външният натиск върху него, задачата може лесно да се реши. Така оптималната политическа система може да се сведе до едно математическо уравнение, което е възможно да се реши и от деветокласник.

На парламента е предложил своята теория за оптималното общество, изградена върху математическия модел. Чрез него обществото би станало стабилно и устойчиво, а политическата система оптимална. Моделът бил много подходящ при създаване на Конституцията. Но му благодарили с писмо и моделът така си останал в някоя папка. А обществената система остава все така несъвършена.

Пионерският дух на габровския учен е стигнал дотам, че той оборва Нютон, Архимед и Айнщайн. И всичко е логично. Той счита, че законите на Нютон, Архимед и Айнщайн вече не са актуални. Предлага вместо тях в живота и науката да се използва така нареченият Нов универсален физичен закон, който трябва да бъде въведен. Той се характеризира с това, че познатите ни физични закони са частни случаи на универсалния физичен закон. Според Джуров става дума за ново фундаментално откритие, което позволява да се вземе най-доброто от познатото ни досега и на неговата база да се сътворява нещо още по-добро. Това откритие, смята той, може да издигне на качествено ново ниво човешкото познание, както и да измени из основи представите за заобикалящия ни свят.

Джуров илюстрира своя Нов универсален закон с т. нар. "притча за вълшебното кантарче", в която става дума за теглото на килограм желязо и килограм слама. Според законите на Нютон двете тегла са равни, тъй като съгласно Закона за всемирното привличане телата с еднакви маси се привличат от Земята еднакво и поради тази причина имат еднакви тегла. Според Закона на Архимед всяко тяло, потопено в подвижна материална среда, олеква с теглото на изместения от него обем. И тъй като сламата и желязото са измерени във въздушна среда, а сламата има по-голям обем от желязото, значи тя е олекнала повече от него, обяснява ученият. И допълва, че, ако въздухът изчезне, то сламата ще бъде по-тежка. Според Айнщайн пък всичко в материалния свят е относително, припомня Джуров. Така че всяко едно от твърденията, взето поотделно, е вярно, но събрани всички заедно си противоречат. "Именно за да се избегне това, съм създал Новия универсален закон, според който всички тези твърдения се подреждат в определена логическа последователност и се обвързват с математическа зависимост", казва Валентин Джуров.

"Преди няколко години трима американци, които бяха наградени с Нобеловата награда за физика, заявиха, че най-голямата им мечта е да създадат универсален физичен закон. Смятам, че съм успял да го открия. Но навсякъде в инстанции ми се присмиват, че съм тръгнал да се меря със светилата на науката. По същата логика, ако Джон Атанасов беше в България, също щяха да му се изсмеят и той никога нямаше да създаде изкуствения интелект", потвърждава габровският учен поговорката, че никой не е пророк в собствената си страна.

Наскоро ученият имал възможността пред високопоставена американка да сподели теорията си за универсалния физичен закон и

да докаже, че законите на Нютон, Архимед и Айнщайн са частни,

а не универсално приложими закони, както ги възприема като фундаменд съвременната наука. Американката се съгласила с него, но го изгледала учудено и му казала: "Смятате ли, че някой ще се съгласи да пренапише наново всички учебници на планетата?!" С което доказала, че най-големият закон, от който се ръководи съвременното общество, е инертността.

Може би грешката на габровския инженер Валентин Джуров е тази, че се е родил 300 години по-късно от Нютон. Иначе сега щяхме да учим не законите на Нютон, а законите на Нютон - Джуров.

 

Материалът е от архива на BG Север



Гласувай:
8



1. анонимен - Браво - дано да си прав и успех!
11.08.2010 13:47
Да! Всичко за което говори е вярно! Ако е стигнал сам до този извод, значи е гений, но и да се е интересувал от най-новите теории на физици от цял свят пак заслужава внимание, щом твърди, че е открил "универсалния физичен закон". Всъщност всички физици от световна величина се занимават точно с това! За съжаление "закона за инертността" важи с пълна сила. На някои физици са им трябвали 30+ години за да докажат своята теория, други посмъртно са ги оценили - "Да бяха прави". Доказателството на закона е и екстравагантния физик Стивън Хокинг. Каквото и да каже всички го гледат с зяпнала уста и се правят, че разбират. Представя някакви теории - всички му ръкопляскат, минава време - сам се отрича от теориите си - пак всички му ръкопляскат и казват колко бил велик!? Така е - като набедят някого, та до гроб, че и след това...
цитирай
2. анонимен - Какво значи или значение има пре...
11.08.2010 14:23
Какво значи или значение има пренаписването на всички или на един учебник,ако човечеството иска да узнае за всемирното движение на вселената и причините пораждащи го,в обобщен вид.Такова нещо не може да се роди в главите на всички изследващи,а само в една имаща способноста да забележи макар и за момент такава връзка и способна да обобщи и анализира.Ако е прав защо да не му се даде възможност да го докаже.Преди време математик от Русия разреши неразрешима задача,но не пожела премия,незнайно защо само изпрати материала,а е бил водещ на катедра.
цитирай
3. анонимен - Като във фантастичен роман!
11.08.2010 14:29
Много приятна статия, развлекателна, но нищо повече. Първо споменати са много неистини. По отношение предвиждане на природните бедствия и в частност разливите на реките и в момента се използва математически модел. Има разработени и се прилагат редица системи за оценка и ранно предупреждение, основаващи се именно на логиката която се споменава по горе. У нас има закупен такъв софтуер и хардуер, проведени са курсове за обучение на личен състав за работа с него, но истината е че нямаше политическа воля за използването на тази система, а сега няма вече подготвени ръководители, които да знаят защо и как да я използват. Трагично е.
По отношение на защитата на реакторите. Това са постановки разисквани от всички ученици и студенти по ядрена енергетика. Такива напрегнати конструкции съществуват и те имат своите предимства и недостатъци, а и в края на краищата защо да не го патентова г-н Джуров?
От друга страна при такава плодотворна научна мисъл, защо нищо не е публикувано в научни списания с импакт фактор.
Съжалявам за езика, но не въвеждайте в заблуждение хората по този евтин начин.
цитирай
4. анонимен - dano ne si vqrva
11.08.2010 15:04
taq pensiq e maloumen. trugnal da mi pishe novi fizichni zakoni a ne poznava starite. Prosto e maloumen ili kreten da vqrva che drugite sa maloumni da mu se vurjat. Ako imashe kapka istina v dumite mu - to az shtqh da moga da letq kato se hvana za kosata i se vdigna...
цитирай
5. demonwind - Имаше едно време
11.08.2010 16:55
на Кравай една личност, наречена Бог Асен... Три висши, морфинист и почти тотално изперкал. Та този екземпляр предлагаше "светли бъднини" на България по много начини. Запомнил съм два:
1. Да се построи тръбопровод (двупосочен) от и за Близкия Изток. Тъй като там имат нефт, а нямат вода, пък в България вода бол, пък нефт няма, по едната тръба от Арабията се пуска нефт, а по другата - натам, се пуска вода. Литър за литър.
2. Цялата територия на България, включително земеделските земи, да се залесят. След двайсетина години с продадената дървесина България изплаща външния си дълг и излиза напред. Само дето не се знае какво ще ядат българите дотогава - най-вероятно корени и троскот ;)
Дали човекът от статията е гений или последовател на Бог Асен, не се знае, но едно е сигурно - алкохолът и висшето образование не прощават никому ;)
цитирай
6. анонимен - Само
11.08.2010 17:12
Само като се прочете това:
"...ако Джон Атанасов беше в България, също щяха да му се изсмеят и той никога нямаше да създаде изкуствения интелект..." и е ясно. Колкото Дж.Атанасов е създал "изкуствен интелект", толкова и този приятел "Нов универсален закон".
Между другото математическия модел на теорията на всичко е вече създаден - това е М-теорията (струнната теория) - просто човечеството още не го е смляло. Факт е обаче математическото обобщение на квантовата механика и теорията на относителността.
цитирай
7. анонимен - Статията започна обещаващо и я ч...
11.08.2010 19:14
Статията започна обещаващо и я четох с интерес, докато не започнах да чета глупостите за купищата сено, универсалните закони и прочие. Поредния палячо.
цитирай
8. razkazvachka - Че законите на Нютон, Айнщайн и Архимед не работят универсално е факт, но ние ги използваме за удобство спрямо техните полета на валидност...
11.08.2010 22:48
както и Менделеевата таблица, както и Евклидовата геометрия, както и Марксизма...

Но в работата на нашия човек от Габрово има практичност, мисъл и стремеж за минимизиране на енергията - непродаваема наука за неплатежоспособни общества... чудя се...

Но ние сме направени така, че ако някой дойде и ти каже "Добър ден" да му отговориш "Нема да стане!"
цитирай
9. анонимен - hlyc
11.08.2010 23:41
tova s armirania nailon,me dovar6i.
цитирай
10. анонимен - Смях!
12.08.2010 00:01
ДА се смееш ли, да плачеш ли?!
Той човека и теоремата на Ферма бил доказал!
http://www.100vesti.info/index.php?p=anfas&id=82
цитирай
11. анонимен - Тъй като горкия "учен" ...
12.08.2010 02:10
Тъй като горкия "учен" (според мен бих казал неграмотен палячо) не намира разбиране в институциите и академичните среди (защо ли) си търси балами да му се възхищават на малоумщините. Даже виждам, че номер 8 му се е вързал но след по подробно заглеждане установих, че е жена. Предлагам да освидетелстваме пенсията в някое лечебно заведение или да му платим таксата в някой старчески дом. Със сигурност там пенсионерките ще му се възищават и ще му вярват а и той ще е щастлив, че има публика която да го подкрепя.
цитирай
12. анонимен - От Живко
12.08.2010 05:31
Чиста проба параноя. Доказателство: животът на атомния реактор не зависи от физически параметри. Най-много зависи от: Техническия прогрес, политически далавери и общественото мнение. Премер - АЕЦ Козлодуй 1, 2, 3, и 4 блок
цитирай
13. анонимен - За предпочитане е търсещия, полудял Ум, отколкото перфектния чакащ такъв
12.08.2010 07:27
Има два вида хора - едните приемат създаденото буквално, както е формулирано от други; втората група хора имат познания от най-различни области и са много любопитни. Тези от втората група във физиологичен план, винаги ще надживеят хората от първата група. Защо ли? Защото техния мозък постоянно създава Невронни връзки в Главния си мозък, оросява го. Може формулировките да са противоречащи на основните физични закони, да са остарели, но похвалното е, че Духът му е постоянно търсещ. Що се отнася за защитата от природни бедствия, Габровецът трябва да знае, че параметрите на причините за бедствията непрекъснато нарастват своята физична величина. И това зависи най-вече от изменението на Кинетичната енергия вътре в Земята, която постоянно нараства до Глобална катастрофа, когато избликът на тази Енергия ще донесе огромни поражения на флората и фауната на Земята, ще промени нейния релеф. Независимо от всичко, възхищавам му се, че е търсещ Ум, дори да е наричан с какви ли не обидни епитети. Що се отнася за неговите критикари, те може да достигнат свръхученост, но нищо повече. Единственото добро нещо, което ще дават на обществото, е че ще подготвят добри ученици, студенти, учени. Но те са обречени никога да не създадат нещо оригинално, па макар и глупаво.
цитирай
14. penchoan - Всяка идея трябва да се доказва
12.08.2010 08:27
Всяка идея трябва да се разглежда отделно сама за себе си, да се доказва и оборва. Така например при изграждане на водни диги има рационална идея за бързо реагиране при наводнение. Недостатъци са теглото на дигата - равно на теглото на водата, поради което дигата ще плава и ще бъде отнесена, а също голямо якостно натоварване на опън. При скъване или пробиване от плаващи клони и остри тела следва катастрофа.
Или "Теория на оптималното общество". За да се наложат някакви норми в обществото, първо е необходимо да се създаде съвършено тоталитарно общество, а после да му се наложт норми. Само че това вече го видяхме.
Верно е, че законите на Нютон и Айнщайн са грешни и са невалидни извън Земята. Но не съществува универсален космически закон. Всяка орбитална система има свой собствен закон за движение.
цитирай
15. анонимен - Универсален закон
12.08.2010 15:16
Който чете редовно National Geographic знае, че от години на запад се търси универсален закон, който да обедини и обясни в себе си всички действащи физични закони - да се обяснят с един закон например ядрените сили и гравитацията. По този въпрос е мислил още Айнщайн и не е намерил отговор как да обвърже гравитацията (която е изключително слаба сили, но действаща на огромни разстояния) с ядрените сили, които са чудовищни по размер, но действат на ниво атом. Варианти на тези теории са "Теорията за струните" и т.н. Похвално е, че човекът мисли по тези въпроси, но дали някой вече не е измислил част от решението му. Ако е толкова фундаментално, защо не прати публикация в някое западно издание? В България наука няма и няма кой да го разбере, камо ли да го обори обосновано. Ако е разчитал на БАН да забрави.
цитирай
16. анонимен - stella
03.09.2010 20:40
Radostno e che ima i spravedlivi , umni komentatori po statiata !
Zakonite imat dve strani : fizicheska / vidima / i NEVIDIMA , kakto VSICHKO v Sveta!
Niewton e znael zialostno zakonite , nO e dal na prostosmartnite ucheni SAMO fizicheskata strana ,t.e 1/2 ot istinata ! DRUGATA e SAMO za " spezialnite" ucheni , ILUMINATI ! , koiata se pazi pod STROGA taina ! Zashtoto v tazi
nevidimata chast e SILATA , razionalno izpolzuvana vav voennite tehnologii, vsichki strukturi za KONTROL ! , koeto vijdame vsichki NA IAVE !
Ot fizikata ,matematkata ...tezi zakoni izvestni na iluminatite , prilagat gi vav vsichki sveri na jivota ! Izkliuchitelnata izobretatelnost na silite na zloto vatre v chovechetvoto , tiahnata ogromna prigodnost v jivota , se dalji na visokoorganiziratana im sashnost
Kazanoto po-gore moje da se tarsi iz alternativnite informazionni iztochnizi, ofizialnite sa pod PALNIAT KONTROL na kontrolirashtite pochti zialostno sozialnia jivot !!!!!

Radosten e FAKTAT , kolkoto i da sa organizirani ,uspiavashti silite na mraka !,
po ZAKONITE , na fizichsko nivo ! PROBIJDAT silite na SVETLINATA....te se UMNOJAVAT ..i kolkoto poveche gi zadushavat , tolkova po- iarko izpakva grozotata na zloto ! SLAVA BOGU ! po zakona za RAVNOVESIETO ,VSELENSKATA SPRAVEDLIVOST !
Idva vremeto na KACHESTVENITE promeni , vsledstvie natrupanite kolichestveni zili !
Razumno e da se ZAMOSLIAME ZADALBOCHENO v skritite / nevidimi / prichini za vsiako iavlenie . Vsichki vidimi iavlenia = sabitia sa REZULTAT na NEVIDIMI za mnojestvoto / ili skriti / PRICHINI . Smisalat na nashia jivot e da TARSIM , NAMIRAME imenno TEZI PRICHINI . Vseki idva v tozi mater. Sviat s OPREDELENA misia ,rolia da izigrae , pridobivaiki NOVI lichni kachestva slujeiki na DOBROTO po IZBOR . MISLI
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bgsever
Категория: Новини
Прочетен: 3483263
Постинги: 710
Коментари: 2533
Гласове: 7847
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930