Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.08.2010 09:30 - Ваканция - "ура" за децата, главоболия за родителите
Автор: bgsever Категория: Новини   
Прочетен: 1921 Коментари: 0 Гласове:
1



ТЕМА


 

Ваканцията - “ура” за децата, главоболия за родителите

 

Дали родителите могат безпроблемно да ходят на работа през летните месеци, когато децата им са във ваканция и има ли адекватни забавления за малчуганите през този сезон, се опита да установи репортерска проверка на "BG Север" в градовете, в които излиза вестникът. Оказа се, че ако едно семейство няма баба и дядо на село, е много трудно нещата да се организират. Повечето образователни и занимателни мероприятия в града са почасови и работещият родител няма как да смогне. Частните забавачки пък не са по джоба на повечето. Летните лагери са "спасение" за по десетина дни. А после?

 

ПЛЕВЕН

 

Лагерите - спасение за десетина дни

 

Майки и татковци се чудят къде да дянат 8-годишните си отрочета

 

image

Мая ПАСКОВА
Веселина ИЛИЕВА

Ваканция, ваканция, ура! Но, оказва се, само за децата. Защото в главите на родителите започват да се въртят какви ли не варианти за запълване на свободното време на малчуганите през летните месеци далеч преди ваканционната вълна да е обзела отрочетата им. При по-малките нещата се нареждат горе-долу поносимо. Детските градини дори и да затворят месец и половина за ремонт, има вариант детето да се премести временно в друга забавачница. Колкото и да е голям стресът, като се планират и годишните отпуски на родителите, някак си се избутва до септември. Най-големите също не са чак такъв проблем, поне що се отнася до това да могат да се грижат сами за себе си през деня. Мисълта за запълване на твърде свободното им време с "образователни" предавания по телевизията, сърфиране в нета или мотаене с неподходящи приятели по опасните улици, се тушира с досадни телефонни проверки. Няколко часа могат да прекарат в някои от басейните, да спортуват или да се запишат в клубове по интереси - например скално катерене. Но какво да правят малчуганите в междинната възраст 8 - 12 години, се питат работещите родители. "Дъщеря ми завърши първи клас. След две седмици подмятане между мене, мъжа ми, свекърва ми по работните ни места, се измъчихме максимално и ние, и детето. Абсурдно е да я оставя сама вкъщи. Апартаментът ни е на толкова оживена улица, че до магазина не смея да я пусна сама. Няма дори една пързалка наоколо да поиграе. Ако има някакви занимания в града, те са за няколко часа - кой да я води и да я прибира? Има частни занимални, но трябва да давам половината си заплата за тях", жалва се майка от Плевен. Тя е решила въпроса кардинално - изпратила е детето на село при другата баба, която е пенсионерка. По време на отпуските ще си я върне за няколко дни и така до 15 септември. Но какво да правят другите родители, които си нямат баба на село?

Остават няколко варианта, които при всички случаи изискват компромиси. Частните занимални, каквито вече има и в Плевен, предлагат 8-часова сигурност на малките палавници, като изпълват времето им с полезни и образователни занимания, че дори изучаване на английски. Но какъв тогава е смисълът от ваканцията, щом така или иначе децата сменят училищната стая с друга, в която правят същото? Да не говорим за финансовия ресурс, който възлиза на над 200 лв. Ако се наеме жена, която да прави компания на отрочето ви, цената пак е толкова, че и отгоре.

В Центъра за работа с деца има много, при това безплатни забавления за малчуганите - рисуване, керамика и грънчарство, конструктор, компютърни игри, участие в музикалните и танцови състави. Традиционният летен ваканционен отдих ще започне на 16 юни и ще продължи три седмици. Лошото е, че заниманията започват в 10 часа с игри на открито, които преливат в клубовете по интереси и приключват в 12,30. Така че един възрастен, който да води и прибира детето, пак ще бъде ангажиран.

По-търпеливите родители и тези, на които служебните ангажименти позволяват, водят децата си с тях на работа. Скучно за малките, изнервящо за големите, но са под око. Какво да правят обаче онези, на които работодателите не са съгласни с подобно съвместителство или са по 10 часа над шевната машина, зад тезгяха в някой магазин и още много професии, които изискват съсредоточаване на вниманието? Или излизат в неплатен отпуск, или напускат работа. Разбира се, че може да оставите детето и само вкъщи, но това май е най-лошият от изброените варианти.

Летните лагери са другата възможност децата хем да си изкарат приятно десетина дни, хем през това време родителите да не са ангажирани със създаването на организация и забавления.

И тази година най-привлекателни за лятната почивка на малчуганите се оказват ученическите лагери, каза за "BG Север" шефката на "Бюро ученически отдих - Плевен" към Ученически отдих и спорт - ЕАД (УОС- БУО) Поля Борисова. "Първият избор, който стои пред учениците, е планина или море. Щом си изяснят какво точно искат, ние сме готови с офертите. Ако предпочитат Стара планина, могат да избират между Шипково, Черни Вит, Видима, Бузлуджа, Карандила или Сливенски минерални бани. Предлагаме и бази в Рила и Пирин. Те са Шумнатица, Рилски манастир, Сандански, Памука и Трещеник. Базите в Родопите са Нановица, Панорама, Марково, Цигов чарк и Бойково.

Морските предложения са разделение на два раздела: Северно и Южно Черноморие. Сред дестинациите се открояват Обзор, Кранево, Златен връх, Галата, Аспарухово, Св. Константин и Елена, Албена, Шкорпиловци, Балчик, Крайморие, Равда и Атия. Уеб сайтът, на който може да се разгледат всички оферти, както и снимки на базите, е www.uos-ead.eu. Предложенията са същите, но и цените не са се променили в сравнение с миналата година", информира Борисова. "Въпреки кризата нямаме намаления. Разлика в цената има между ниския и високия сезон, допълни тя. За нисък сезон се смята периодът от началото на лятото до 10 юли, а високият е от 10 юли до края на август. Заплащането зависи и от това дали избраната станция е със собствен или с етажен санитарен възел. В първия случай цената на пълния пансион варира между 16 и 18 лв., а във втория - 14 и 16 лева.

Организираният отдих при учениците е десет дни. На всеки 15 ученици или 7 деца, организирани в група, разходите за един ръководител - храна и нощувка, се поемат от УОС-БУО Плевен. На всеки ръководител се заплаща възнаграждение от 20 лв. на ден.

Има училища, които всяка година предпочитат едни и същи бази и курорти, но има и такива, като Математическата гимназия, които искат всеки път да почиват на различно място. Най-търсените смени са от 20 юли до 20 август, каза Борисова. В този период всички бази се пукат по шевовете. Най-малко пък вървели почивките в началото на юли, защото тогава всички деца имат някакви изпити - било то матури, кандидатгимназиални, кандидатстудентски, за външно оценяване и т. н.

Групите ученици обикновено пътуват с влак, за да се възползват от намаленията за групи на БДЖ. За сигурността и безопасността на летуващите се грижи медицински персонал, който взема участие и в подбора на менюто на децата. Отделно всяка база си има и спасител, който е неотлъчно до учениците при всеки престой на плажа. Когато са на лагер, децата са по-обгрижвани отколкото когато са си в Плевен, убедена е Поля Борисова.

 

 

ГАБРОВО

 

Откриха картинг писта за малчугани

 

image

Мариана ДИМИТРОВА

Най-новата атракция за габровските малчугани през летните месеци е откриването на картинг писта в града на Рачо Ковача. Заградена е с над 1 300 автомобилни гуми с цел безопасност. Засега е единствената покрита картинг писта у нас. Четири карта от няколко дни са вече на старт. Пистата се намира в цех "Едно" на някогашната фирма "Финтекс". Отворена е в 11 часа преди обяд и работи докато е светло навън.

Де на шега, де наистина, собственикът на идеята и съответно на картовете Иван Иванов е убеден, че няма невъзможни неща. Той не изключва някой ден да открие в ранна възраст пилот от ранга на Шумахер. Този спорт възпитава съобразителност и точни реакции, техника и поведение на пътя. Картингът, счита той, е съчетание на образователното и развлекателното. Ако се появи момчето с качества на добър пилот, ще му търся треньор, стига то да поиска, каза Иван Иванов. Още докато е млад, той се занимава с мотори, води отбори като механик и като треньор.

Александър, който е ученик в Математическата гимназия, и неговият по-малък брат Денислав смятат, че картинг пистата ще се радва на голям интерес от страна на връстниците им. През последните дни двамата непрекъснато помагат за нейното изграждане и се надяват картингът да бъде още една от възможностите за летните занимания на децата.

 

 

ВЕЛИКО ТЪРНОВО

 

Ксилифор е любимо място за отдих, туризъм и игри

 

image

Кремена КРУМОВА

Няма великотърновец, който да не знае къде се намира Ксилифор, да не е запечатал момент от красиво преживяване или просто да не е изпил едно хубаво кафе или студена бира на лятната тераса. Няма и гостенин на местността, който да не е поискал да се върне отново. Няма и дете, което да не се е покатерило на пързалките, да не е ходило по въжения мост или просто да не е хвърляло камъче, за да подгони жабка в изкуственото езеро. Това е Ксилифор. Добро място за отдих, туризъм, игри, забавления и спортуване за малки и големи. Благоприятният климат, наличието на растителност и вода са превърнали Ксилифор в чудесно място за туризъм. Заради многото си качества и особености местността се оформя и като център на екологичен туризъм с много екопътеки и пешеходни туристически маршрути, място и за учебно-тренировъчен процес.

Там има изградени много съоръжения за спорт и занимания за всеки. Има четири пешеходни туристически маршрута с различна дължина и степен на трудност. Маршрутите са много атрактивни - през горски и открити местности с характерните извивки, изкачвания и спускания, преминаващи покрай и над водни препятствия, попадайки и на красиви панорамни места с живописни гледки. Игрището за плажен волейбол и баскетболен кош са за любителите на спорта. На Ксилифор има и няколко препятсвия за жадните за адреналин младежи. Това са малка катерачна стена с площ 16 квадратни метра, всички направления за трасета за планинско колоездене, както и оформено трасе за крос-кънтри. Двете големи детски площадки за игра, съоръженията за развитие на физическите умения и волевите качества и местата за отдих с огнища и барбекюта, обособяват местността Ксилифор като любимо място на великотърновци и ученици за почивка през уикенда.

Скоро за децата туристическо дружество "Трапезица 1902" организира на Ксилифор един своеобразен Сървайвър. С игри и забавления в първите дни на ваканцията малчуганите премериха сили в различни изпитания. Те се спускаха по моста на Тарзан и се катериха по изкуствената стена. Проведоха състезания по ориентиране и маркировка. Организираха се походи по туристическа маркировка като опасности в природата, ориентиране по местни предмети, полезни билки, екология, оказване на помощ - пренасяне на пострадал на столче и гръб, игра "Пощальон”, построиха си бивак и други. Децата разучиха и "Химна на туристчетата". Всички получиха дипломи "Горско джудже". На най-сръчните и бързите бяха раздадени и награди за най-атрактивен Тарзан, най-добър катерач, най-добър билкар и най-добър ориентировач. Така спортът започва да осмисля свободното и ваканционното време на учениците, коментираха родители.

 

 

ЛОВЕЧ

 

“На село” е отживелица, басейн няма, т. е. - скука

 

Мира ГАНЧЕВА

Отдавна отмина времето, когато със завършването на учебната година родителите пращаха децата на село, където малчуганите с удоволствие прекарваха кажи-речи цялата си лятна ваканция. Сега те не знаят какво е "на село", защото, първо, бабите и дядовците им в повечето случаи живеят в града и, второ, в ерата на интернет на едно дете умът му не може да побере какво толкова забавно има в това да тичаш бос по поляните, да гониш кокошките и да ходиш козар...

Като че ли най-голямото забавление през лятото в Ловеч е компютърът. Защото басейн няма, най-близките са на около 30 км - в Плевен, Шипково и Чифлик, и там трябва да се отиде с родителите, които пък, ако имат време, най-често нямат финансова възможност. (Все пак глобална икономическа криза е, обясняват те на малчуганите).

Светъл лъч в сивата жежка скука са двете седмици безплатен спорт, които по традиция общината предлага на учениците. Обикновено това става през юли. И тази година се предвиждат подобни занимания, но графикът все още не е уточнен. Малчуганите с опит обаче знаят, че ще могат да поиграят хандбал, бадминтон, тенис на корт, баскетбол и, разбира се, футбол. Почитателите на спортното ориентиране, което е с традиции в Ловеч, ще могат да тренират из парка "Стратеш". Предвиждат се и часове по шахмат.

Иначе за най-малките детски площадки не липсват. Във всеки жилищен комплекс и квартал има по една поне, по-предприемчивите собственици на заведения също са сложили примамливи за децата съоръжения, докато майките им си пият кафето. Безспорно за малчуганите най-голямата атракция си остава зоопаркът, където, всъщност, също има детска площадка.

 

 

ВИДИН

 

Лято в библиотеката

 

Тина ИЛОВА

"Лято в библиотеката" - така се нарича последната инициатива на видинската регионална библиотека "Михалаки Георгиев", насочена към децата. С нея на малчуганите, които през ваканцията остават в града, се предлагат забавни и пълноценни занимания. За децата вече е изграден чуждоезиков клуб, на който те сами избират име и пишат правилник. Броят му достига 30 деца, но те няма да участват постоянно. Едни ще отпадат поради заминаване с родителите си на почивка или на село, но ще се включват нови, които вече са били на море или се връщат от екскурзии. Всеки ден преди обяд членовете на клуба ще посещават библиотеката, където ще им предлагат тематични игри, състезания, рисуване, ще им прожектират филми за любими приказни и анимационни герои. С интерес децата посрещат и документалната поредица "Нова Европа", която ги запознава със забележителностите на останалите страни-членки на ЕС. Успоредно със занимателните и развлекателни игри, децата ще затвърждават наученото през учебната година по английски, немски и френски език.

 

Материалът е от архива на BG Север

 


Тагове:   ваканция,


Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bgsever
Категория: Новини
Прочетен: 3473753
Постинги: 710
Коментари: 2533
Гласове: 7846
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031