Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.07.2010 14:14 - Чести кражби на кабели и пенсии тормозят жителите на Ореховица
Автор: bgsever Категория: Новини   
Прочетен: 2588 Коментари: 3 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Чести кражби на кабели и пенсии тормозят жителите на Ореховица

   

 

   

Голямата ромска популация ще задълбочава проблема, смята кметът

   

 

imageЛилия ДИМИТРОВА

Жителите на село Ореховица са свидетели на постоянни кражби на кабели, собственост на БТК, в селото и около него. Последният случай е от миналата седмица. Апаши се опитали посред бял ден да откраднат кабел, намиращ се под земята, но за щастие престъплението е било предотвратено от полицията. Извършителите са ясни, а колата, с която са били на местопрестъплението, е прибрана от органите на реда, разказа пред репортер на "BG Север" кметът на селото Красимир Костов. Освен кабели примамливи за крадците, които са главно от ромски произход, се оказват и пенсиите. Обект на престъпление са възрастни хора, живеещи в отдалечени къщи, от които лесно може да се вземе месечната сума пари, дадена от държавата за труда им през годините. Тези изнемощели хорица се чудят как да оцелеят със "солидната" сума от порядъка на 150 - 160 лева, а за капак се появява и братът ром да им я отнеме. Металите са поредното изкушение за крадците. Най-често те се задигат от пустеещи или уединени дворове, но те намаляват, тъй като интересът към имотите в селото е голям. С къщи там са се сдобили освен много софиянци и чужденци - англичани и испанци. По този начин броят на необитаемите къщи намалява, а респективно и кражбите. В момента трима роми от селото са в затвора. Към днешна дата продължават ромските набези, но по думите на кмета те не са в големите размери от 2007 - 2008 г., от миналата година се забелязва спад в престъпленията, извършвани от цигани. Според Костов сериозни проблеми с кражбите се очаква да има през зимата, тъй като през този сезон мургавите жители на селото не могат да изкарват пари чрез обичайните си занимания - бране на билки например, и търсят друга, престъпна алтернатива. В Ореховица живеят около 90 цигани и броят им постоянно се увеличава. Проблемът с тях ще се задълбочава във времето, тъй като популацията им е голяма и нищо чудно след време на моето място да седне един от тях, е мнението на кмета.

Това, разбира се, не е единственото село, което се сблъсква с мързеливи роми, които вместо да работят като нормални граждани насилствено взимат пенсията на някой стар и прегърбен от работа дядо, който няма физическата сила да се защити. В селото живеят много стари хора, които, за да се преборят с немотията, бъхтят непрестанно на полето, а след отнемането и на малкото средства за лекарства и хляб им остава да се справят с изхранването си само с градинката от няколкото реда домати и краставици.

Материалът е от новия брой на BG Север

 


Тагове:   кабели,   ореховица,


Гласувай:
6



1. анонимен - кражби
31.07.2010 08:30
тъй като популацията им е голяма и нищо чудно след време на моето място да седне един от тях-това за жалост ни чака навсякаде ако не се вземат мерки
цитирай
2. анонимен - СМЯХ
31.07.2010 12:19
Извинете...Ореховица е 1500 човека...90 цигани..1/3,от които деца и половината жени..Тоест 30-40 цигани тормозят 1500 човека...Това вече е смешно!!!Ми съберете се един ден селото и ги потрошете,както правят навсякъде,толкова ли е трудно ебаси..С подобно "гражданско общество" няма как да се оправи България!
цитирай
3. анонимен - НЕтолерантен
01.08.2010 10:13
Да изкарат ловната дружинка или да викат наемници и тая сган да я избият.Хора , разберете че тая сган трябва да бъде избивана с всички възможни сили и средства.Това не са хора , тва са изроди.За да се оправи държавата трябва да изчистим тая сган.Ако днес е трудно , утре ще бъде невъзможно.Всяка проява на толерантност е пагубна и равносилна на самоубииство.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bgsever
Категория: Новини
Прочетен: 3481128
Постинги: 710
Коментари: 2533
Гласове: 7847
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930