Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.07.2010 15:35 - Христо Явашев не ще да чуе за родния си град Габрово
Автор: bgsever Категория: Новини   
Прочетен: 8640 Коментари: 11 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

КАРИЕРА


  Христо Явашев не ще и да чуе за родния си град Габрово

 

Съдебен спор с общината за наследствен имот прокужда известния авангардист

    image

Мариана ДИМИТРОВА

Известният по цял свят като Кристо художник-авангардист Христо Явашев е роден в Габрово. Дядо му е академикът Анани Явашев, открил руините на древния римски град Абритос. Леля му, Дора Явашева, е жена на видния български политик Иван Багрянов. Брат му е известният актьор Анани Явашев.

От 1953 г. Христо Явашев учи в Художествената академия, след това в Прага и после във Виена. През 1957 емигрира и е лишен от българско гражданство. През 1958 г. отива в Париж. Там среща бъдещата си съпруга Жан-Клод. И двамата са родени на една и съща дата - 13 юни 1935 година. Първият им съвместен проект е "Забулени обекти".

Няколко години по-късно, в Париж Кристо задръства една улица с празни варели на "Шел". Идеята му е да докаже, че желязна завеса твърде лесно се издига, но изключително трудно се отстранява.

Опакова пристанище Колони

на река Сена,

за да покаже, че найлонът като материя на бъдещето е достатъчно подходящ за творческа изява.

Христо Явашев - Кристо става достатъчно известен. Конкуренцията веднага му прикачва прозвището Пакета.

Сред най-мащабните му проекти са "Завеса в долината", "Чадърите", опаковането на Райхстага. Проектът му "Бягаща ограда", реализиран през периода 1972 - 1976 г., докарва на твореца куп неприятности. Оградата премина северно от Сан Франциско в Калифорния, през земи на 59 ранчери, за да следва профила на хълмовете в продължение на приблизително 50 километра, докато достигне брега на Тихия океан при залива Бодега, където да навлезе в морето и... да докосне неговото дъно. Проектът е строго забранен от американското законодателство, тъй като "Оградата" прекосява опазвана брегова зона.

"Аз мисля, че пълната сила на изкуството идва от реалния живот, че творбата трябва да бъде много повече част от всекидневния живот, че те не могат до бъдат отделени. Защото моята "Бягаща ограда" е вкоренена в ежедневния живот, ето защо в нея гнезди твърде голяма сила. Нейното пространство не е физическо. То е интелектуално. Някои хора твърдят, че аз правя театрално изкуство. Но това не е театър, защото няма нито един елемент на измислица никъде. Всичко е реално. Всичко наистина се случва", споделя огорченият габровец Кристо.

"Обкръжените острови" е следващото значимо начинание на авангардиста. Проектът бе осъществен през 1980 - 1983 г. в басейна на плитководието на Маями, Флорида. 11 острова с изкуствен произход са обградени едновременно с плаващи платна от розов полипропилен.

Проектът поглъща image

3,5 млн. долара.

Най-дръзкото начинание на знаменития габровец обаче е проектът "Портите", завършен окончателно през миналата година. 7 503 парчета оранжев плат бяха монтирани на 23 мили по алеите на Сентръл парк в Ню Йорк. Посетителите на "Портите" в Сентръл парк са донесли приходи от 254 млн. долара. Средствата за проекта са набрани от продажби на картини и други художествени произведения на Кристо и съпругата му Жан-Клод. Хилядите тонове стомана, плат и пластмаса, от които са направени "Портите", в последствие са рециклирани.

Първата в България изложба на знаменития авангарден художник Христо Явашев бе открита в София в края на миналата година. В галерията на Националната художествена академия бяха изложени 62 постера, собственоръчно подписани от художника, който от близо 50 години "опакова" и изгражда странни конструкции. По идея на Кристо и съпругата му в плаката за изложбата е включена и скица за най-новия им проект - инсталация от платна, които ще покрият река Арканзас в щата Колорадо.

Името на Явашев освен със световноизвестните му инсталации, в Габрово се свързва и с два скандала, макар че от десетилетия кракът му не е стъпвал в България, камо ли в Габрово. Става въпрос за сградата на действащото в града на Рачо Ковача училище "Никола Войновски", която е наследствен имот на фамилията Явашеви. Сагата с имота на Явашеви продължава от 15 години. Местната община заведе иск срещу фамилия Явашеви заimage

получени от

семейството

наеми за

151 207 лв.,

платени от общината за периода 15 октомври 1997 до юни 2001 г. Спорът за собствеността на имота в Габрово между фамилия Явашеви и по-точно наследниците Анани, Стефан и Христо и община Габрово не може да се реши окончателно вече 15 години. Някогашната национализирана фабрика на фамилия Явашеви през 1964 г. по решение на тогавашния общински народен съвет е надстроена с един етаж и се превръща в училище "Никола Войновски". От 1992 г. със заповед на тогавашния кмет на Габрово Иван Ненов въз основа на закона "Лучников" се възстановява собствеността на въпросния имот на наследниците на семейство Явашеви. За да не се лиши от училището, общината сключва договор с известната фамилия за плащане на наем. И така до 2001 г., когато общината преустановява плащането на наем с мотива, че имотът е публична общинска собственост, там има училище и той не може да се реституира. Явашеви заведоха дело за неплатения от общината наем.

Според специалисти още през 1992 г. Явашеви е трябвало да решат дали искат равностоен имот или да ги обезщетят с компенсаторки. Срокът за това обаче е изтекъл. Според общината те имат право на обезщетение, но не и чрез имота, където е общинското училище. Братът на Кристо -

актьорът Анани imageЯвашев, споделя огорчението си

от този факт и разказва историята на бащиния си имот: "След като завършва висше образование във Виена, баща ми се завръща у нас да работи в известната текстилна фабрика "Принц Кирил". Година по-късно се жени за майка ми. По това време в България най-добрите инженер-химици били двама и той е единият от тях. През 1941 г. баща ми, след като въвеждаше за пръв път у нас разни нови химически продукти, имаше и малка работилница за тяхното производство. След това родителите ми купиха друго място и направиха нова сграда. Така се осъществи и мечтата им да си имат най-сетне своя къща, защото дотогава живеехме все под наем. След национализацията той остана да работи във фабриката "Принц Кирил" като главен инженер. Една вечер един пиян работник изгаря 100 000 м плат в един автоклав за избелване и кой е виновен - индустриалецът, който не си гледа работата. Обявиха, че е саботаж, и вкараха баща ми в затвора. Беше през декември 1947 г. Това обърна живота на семейството ни и ние останахме отново без собствено жилище. През 1992 г. по Закона за връщане на индустриалните предприятия ни върнаха сградата, но преди няколко години един кмет реши, че може да си я вземе обратно, и отново искат да ни я отнемат. Спечелихме делото в градския и окръжния съд, но във Върховния го загубихме. Сега се мъчим да обжалваме. Това не е материално нещо, разбирате ли, а една страхотна несправедливост, от която се чувствам много обиден. Толкова хора получиха неща, които изобщо не са били техни. А това е единственото, което имам от родителите си".

Преди 6 години в града на Рачо Ковача гръмна още един скандал, свързан с името на известния авангардист. Тогава

полицията "арестува" 50 постера

на Христо Явашев

заради претенции кой да гimageи съхранява. След тригодишна обиколка по стъпалата на правосъдната ни система постерите през 2003 г. най-сетне бяха "на свобода" и за втори път стартира проектът "Кристо". Негов инициатор бе габровският художник Симеон Абанос. Той разказва, че целта, която си е поставил, е да събере богат хронологически материал, с помощта на който да се проследи целият жизнен и творчески път на Кристо, както и да представи философските и творческите виждания, идеи и внушения. За целта преди повече от 6 години чрез братята на Кристо - Анани и Стефан Явашеви, Симеон Абанос получил оригиналния семеен архив и пак чрез тях запознал световноизвестния творец с проекта си. След одобрение Кристо чрез мениджъра си в Швейцария изпраща в колетна пратка 50 постери-плакати с най-значимите си проекти, адресирани до Абанос. Тогава започнали обвиненията срещу него от страна на директора на художествената галерия в Габрово, че е обсебил и присвоил постерите, изпратени от Кристо. Икономическа полиция иззе 50-те плаката. За да се разреши казусът, през май 2002 г. Кристо и съпругата му Жан-Клод изпратили писмо. "Декларираме, че изпратените до Симеон Абанос постери, заради които делото е заведено, са негово притежание и по негово усмотрение той може да прави с тях всичко, което пожелае", пише в писмото. Естествено, след това приключиха съдебните претенции за това кой да съхранява постерите на Кристо.

Макар че никой не е пророк в собствената си страна, през 1997 г. Габрово най-сетне

призна Кристо и

го обяви за почетен гражданин.

Това стана преди 9 г. по време на тържествено заседание на местния общински съвет за Деня на Габрово в присъствието на двамата братя на Кристо - Анани и Стефан Явашеви. Самият авангардист тогава не дойде и не даде знак дали е получил писмо покана, изпратено спешно по куриерска служба на нюйоркския му адрес. Роднините на Кристо също нямаха информация как е посрещнал вестта, но увериха тогава, че документът с решението и почетния знак на Габрово ще бъдат връчени лично на Христо Явашев.

Не е тайна, че допреди 15 - 16 години Кристо не искаше и да чуе за България. Когато светът започна да шуми за проектите на българина и съпругата му Жан-Клод, в Габрово беше немислимо да се говори за избягалия на запад студент от художествената академия, камо ли да му се дават награди. Когато Габрово най-после призна и награди своя известен съгражданин, бе направена и символична подписка върху покана до Христо Явашев и съпругата му. Възпитаникът на Априловската гимназия и до ден днешен не е отликнал на нея.

Материалът е от архива на BG Север

 


Тагове:   град,


Гласувай:
6



1. анонимен - Христо Явашев е един
29.07.2010 18:18
снобар и ексцентрик,който се срамува от произхода си.

Това не му прави чест,обаче.
цитирай
2. sestra - 1. ,
29.07.2010 20:20
непремерено и обидно казано за човек, който достига уникална кариера като артист, следвайки собствения си инстинкт. За много хора е трудно да си дадат сметка точно какво означава да успееш да сбъднеш приказката в сърцето си, както смело бих се изразила за тандема Кристо - Жан-Клод. А за поканата от общината - нека го почакат и нека имат предвид, че Жан-Клод, най-близкото му същество и наричана от самия него астрален близнак напусна този свят преди по-малко от година... http://www.monitor.bg/article?id=223158
цитирай
3. анонимен - Лицемер
30.07.2010 00:56
Как да имам положително мнение за човек, отрекъл се от родината? От престъпните режими да, но от родината?
И нека спрем да се сваляме на такива снобари. Внучката на Джон Атанасов е много по-българка от него, въпреки, че не знае български.
цитирай
4. анонимен - А ТРЯБВА ЛИ ДА СЕ ГОРДЕЕ ???
30.07.2010 08:46
анонимен написа:
снобар и ексцентрик,който се срамува от произхода си.

Това не му прави чест,обаче.

-----------
с робски произход никой нормален НЕ СЕ гордее ..само такива като теб
тъжно е,че 95 % сте с промити мозъци 1
цитирай
5. анонимен - ЧОВЕКА ЯВНО НЕ Е ЛИЦЕМЕР И НЯМА ДА СТАНЕ......
30.07.2010 09:36
Не му знаете съдбата и живота и не го укорявайте.Мислете с тиквите си ако поне мъничко можете да се поставите на негово място..... но чрез неговия изживян живот,а не с вашия мироглед.И тогава многозначително ще замълчите ,както и той.
цитирай
6. анонимен - Нагушил се е, изживява се като част ...
30.07.2010 09:58
Нагушил се е, изживява се като част от световния хай-лайф и изведнъж да признае, че се е родил в землянка в обрулен от мизерия град, в още по-обрулена държава... Няма да стане. Снобарът отдавна не иска да си спомня, че някога осилът му е стърчал от гъза...
цитирай
7. анонимен - Не му знаете съдбата и живота и не го ...
30.07.2010 10:54
анонимен написа:
Не му знаете съдбата и живота и не го укорявайте.Мислете с тиквите си ако поне мъничко можете да се поставите на негово място..... но чрез неговия изживян живот,а не с вашия мироглед.И тогава многозначително ще замълчите ,както и той.

цитирай
8. анонимен - Извинявай,виж следващия кометар
30.07.2010 10:56
анонимен написа:
анонимен написа:
Не му знаете съдбата и живота и не го укорявайте.Мислете с тиквите си ако поне мъничко можете да се поставите на негово място..... но чрез неговия изживян живот,а не с вашия мироглед.И тогава многозначително ще замълчите ,както и той.

Аз съм от Габрово и толкова ме е срам в момента,че това става точно там-в града на най-предприемчивите хора.Жалко!
цитирай
9. анонимен - снобар и ексцентрик, който се ср...
30.07.2010 11:26
анонимен написа:
снобар и ексцентрик,който се срамува от произхода си.

Това не му прави чест,обаче.

цитирай
10. анонимен - Христо Явашев не ще и да чуе за родния....
30.07.2010 11:33
Всеки знае себе си .Никой никого не може да съди - от човеците. Господ ще ни съди всичките .И ще изравни всички резултати! Още едно подтвърждение на вица за АДА и Българския казан! Все пак се гордея с този преуспял българин ! Въпреки , че не му е бил лек пътя на живота. Можем много да вземем за себе си от неговото упорство и утвърждаване!!!! по цял свят!....
цитирай
11. cefulesteven - снобар и ексцентрик, който се ср...
30.07.2010 12:08
анонимен написа:
снобар и ексцентрик,който се срамува от произхода си.

Това не му прави чест,обаче.



Малко се поизхвърли. Човек, който е достатъчно способен за да изяви дареното му от Бог, да избере пред това да бъде мачкан от дребни хора ли? Любов към корена - от всеки, животинска преданост - към нищо.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bgsever
Категория: Новини
Прочетен: 3480922
Постинги: 710
Коментари: 2533
Гласове: 7847
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930