Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.07.2010 16:43 - Еротиката става на 5000 години
Автор: bgsever Категория: Новини   
Прочетен: 4103 Коментари: 1 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

традиции


 

Еротиката стана на 5 000 години

 

Любовна амброзия "Еньова омая" забъркаха на Етъра край Габрово

 

imageМариана ДИМИТРОВА

Еротични елементи
присъстваха в целия празник на билките, слънцето и водата - Еньовден, който по традиция от 17 години насам се отбелязва в Архитектурно-етнографския комплекс "Етъра" край Габрово. Приготвянето на любовна амброзия "Еньова омая", конкурс за любовни билкови питиета, еротични талисмани от прилеп, косми на мечка и кожа от лъв, бяха сред най-големите атракции. Празникът на билките, слънцето и водата тази година беше посветен на еротиката. Затова освен направата на традиционните еньовденски венци, се проведе и конкурс за билкови питиета-афродизиаци с любовни наздравици.

Именно част от тази атракция бе и приготвянето на любовната амброзия "Еньова омая", съставена от десетте афродизиаци на света - ванилия, канела, кардамом, мускатово орехче, портокал, шафран, ветрогон, трабузан, карамфил. Десетият афродизиак се оказа червеното вино. То бе подбрано специално - мезек и карнобатско, тъй като действало върху приповдигането на душевността и физиката. Пред стотиците гости, стекли се на поляната на Етъра, главното действащо лице - председателят на Съюза на билкарите Емил Елмазов, разкри тайната на любовния елексир. В огромна колба виното наля първа нарочената за орисница на всяка билка Михаела Филева, която с невероятните си изпълнения на любовни песни омайваше гостите на Еньовден. "В един портокал, който е символ на ритмичността в природата, са вградени три от другите прочути афродизиаци на света - канелена кора, карамфилени пъпки и мускатово орехче. Това тупкащо плодово сърце ще гради уханието и приповдигната душевност на еньовите омаи. Когато сътрудникът ни налива в колбата виното, част от него се разля навън. И тогава видях, че

дори умрелите

са изгорели

за любов",image

каза Емил Елмазов. Той призна, че още преди дни любовният елексир бил тестван и опитан от журналистка от местна медия. Резултатът, който видяхме, беше много окуражаващ", обясни Емил Елмазов. Смята се, че голяма част от билките, които влизат в състава на еньовденските капки за обич, имат отпускащ и сгряващ ефект, освобождават физическото напрежение и психическите задръжки. Именно тези качества били предпоставка за еротичното им въздействие.

Например ванилията тонизира нежно, придава топла енергия.

Канелата успокоява, привнася хармонизираща енергия, кардамонът пък силно тонизира и извежда смущаващи енергии. Мускатовото орехче успокоява, именно то пък привнася горещата енергия. Смята се, че портокалът успокоява и изкарва несвоите енергии. Шафранът, който е най-скъпата подправка на света и килограм от него струва около 4 хил. лева, тонизира умерено, но енергизира доста мощно. Ветрогонът премахва хладните енергии, а трабузанът, чието най-разпространено име е "бабини зъби", привнася пък гореща енергия. За всеки желаещ, който искаше да се увери как действат еротичните билки, се правеше специална фотография на излъчванията на ръката преди приемането на любовния елексир. Десет минути след изпиването на еротичното питие се прави нова фотография, наречена "кирианова" и се вижда как действа то. Впрочем еньовденското любовно вино се пие по една супена лъжица три пъти на ден. В тези времена, когато всичко е яд и злъч, омраза, ние търсим възможност да увеличим духовното и физично привличане между хората, обясни още Емил Елмазов. Всеки мераклия имаше възможност да получи в писмен вид иimage

рецептата

за мощния

афродизиак.

Елмазов окачестви цялата демонстрация по приготвянето му като една бяла магия за увеличаване на плодорието на българския народ. "Когато нещо се оподобява по силата на човешката воля, която го прави, то се случва. Затова много хора по различни краища на света се събират в определен момент и отпращат молитва по определен повод, тогава нещата се сбъдват", уточни билкарят.

Други любовни питиета също мериха сили в конкурс. Журито обаче не присъди първа и трета награда. Второто място спечели габровката Стоянка Петкова. Оценяващата комисия реши да присъди още една награда - на детска градина "Младост" в града на Рачо Ковача за декоративна композиция от билки и цветя.

Оказва се, че еротиката е на повече от 5 000 години, вероятно и на повече, откакто свят светува. Спациалисти са й посветили национална научна конференция "Еротичното в историята" - първа на тази тема, която се проведе на Етъра като част от празнуването на Еньовден. Интересът бе голям, а постъпилите над 40 доклада ще бъдат издадени в специален сборник.

"Три са най-важните неща в живота на човека - еротиката, храната и съня. Без тези три неща животът е немислим. Докато науката философия от хилядолетия се мъчи да обясни смисъла на живота, народната мъдрост го е определила много просто и точно: "Смисълът на живота е в живеенето!" Това означава да се възпроизведе животът по три начина. Чрез общуването между мъжкото и женскто начало, обобщено като термин еротичното, за да се възпроизведе човекът.

Да се възпроизве-

дат животните

и растенията

и да бъдат изядени от човека, защото без храна живот не може да има. И накрая да се осигури почивката, възстановяване на физическите сили. Тези три неща в народните вярвания са сакрализирани на най-високо ниво", обясни интересът към темата докторът по история Ангел Гоев, който отскоро вече е и директор на Архитектурно-етнографския комплекс "Етър".image

Еротиката е в основата на цялата обредност. Идеята за плодовитостта е заложена в най-широк аспект във всеки обред, включително и сватбената обредност е имала еротично съдържание. Сватбата възпроизвежда това, което ще стане след нея. А то е само едно - мъжът и жената да народят много деца, да продължат живота, каза още Ангел Гоев. Еротика дори имало в коледарския обичай, когато на коледарската гега, традицията повелявала да се наниже геврек. Това действие било идентично на сексуалния акт.

Проблематиката на научната конференция е разнообразна, еротиката е погледната от археологична гледна точка, от етнографска, от историческа, от фолклорна, за да се дискутира отвсякъде този изключително важен феномен в народните вярвания, допълни той.

Засегната е и още една гледна точка - проституцията в България и Габрово през XIX и първата половина на XX век.

"Проституцията е социалното измерение на еротичното. Знае се, че това е най-древната професия. За нея не се говори и пише от вчера или от днес. Още през 1932 година в сп. "Философски преглед" има много публикации на тази тема", уточни още Гоев. Доста любопитни теми бяха засегнати по време на еротичната конференция. Сред тях например бе и тази за традицията и

предизвикателството

в дамското

облекло

като се започне от кюлотите и се стигне до съвременните прашки. Специалисти от различни краища на България нищиха доста интересни разработки като "Колко е голям грехът да родиш без мъж", "Любовната магия като оръжие", "Еротични моменти в предбрачното общуване и в сватбените обичаи", "Особености при обезчестяването на бургуджийската булка", "Ракия, чест и секс" и още много интересни теми.

На доста обилно посещение на Еньовден се радваше и гостуващата изложба в Етъра на Регионалния исторически музей в Русе и Музея на история на медицината във Варна - "Селото - девица, градът - блудница". С чувство за хумор организаторите бяха поставили надпис, че експозицията не се препоръчва за лица под 14 години, но може да я разгледат само, ако са с придружител. Текст от изложбата под името "фолклорен еротикон" пък будеше усмивки в посетителите: "Един мъж бил побелял, присмели му се, че е като дядо: "Той и щъркелът е бял, ама клюнът му е червен", бил отговорът".

Любопитен фрагмент от изложбата представя развитието на предпазните средства от миналото до наши дни. А направо смях предизвикваше експонатът, който представляваше кукла-поп. Посетителите с удоволствие натиската главата й, от което изпод расото

се подаваше

попското мъжко

достойнство.image

Това напомняше, че въпреки че е божи наместник, попът все пак е и човек и нищо човешко не му е чуждо.

Още една атракция привличаше гости и туристи на уникалния еньовденски празник на Етъра.

Позната от години наред с участията си в празника на билките в Етъра Розмари Казасова, тази година предлагаше оригинални талисмани. "Предлагам няколко нови талисмана - от кожа от лъв, косми от мечка. Те рядко се намират, но са много мощни талисмани за привличане на късмет, на богатство, на успех, на трудноизпълними желания. Още един специфичен талисман е този за сексуално привличане и проблеми в секса при мъжете. Става въпрос за мощен талисман за любовно привличане, увеличаващ желанието, страстта, предизвиква влюбване, но само ако съдбата дава дадения партньор. Не насила, защото това не е магия. Подходящ е за мъже и жени с проблеми с потентността. В него има седем билки и аромати. За първи път предлагам такъв талисман, тъй като тази година еротиката е в основата на Еньовденския празник на Етъра", обясни Розмари Казасова. Огромен интерес сред гостите на празника предизвикаха и няколко талисмана от прилеп, който също е доста рядко срещан. "Приготвя се по специфичен начин, прилепът се изсушава също по специфичен начин. Талисманът е направен много силен и докато човек го има, винаги му помага, тъй като прилепът привлича всичко най-добро", уточни още Казасова.

Прилепският

талисман

се слагал

в портфейл,

за да привлича парите, а на търговците в касата, за да им се множи богатството.

По традиция на масата с талисмани на Розмари е поставено и менче с натопени в него билки и цветя. Розите в него са брани по пълнолуние, за да носят любов, щастие и късмет. По пълнолуние са брани и останалите билки в менчето. Водата в него заедно с растенията са престояли през нощта под храст от роза. Всеки желаещ можеше да си измие лицето с водата от менчето за здраве, късмет и красота, а също да си тръгне със стрък от магическите билки.

Празникът на билките започна с обряда "опушване". Това е действие срещу тъй нар. повлачища, което е старото име на болестите. Опушването се е правело в миналото рано сутринта при изгрева на слънцето на Еньовден и винаги се е избирала подветрената страна на дадено населено място. Отваряли са се всички врати и прозорци, запалвал се е огън с билки като босилек, мащерка, риган, полски хвощ, мъжка папрат. Разчитало се е на силната антибактериална роля, за да се махнат болестите. За целта на къщите широко отваряни са оставяни вратите и прозорците, за да може пушекът свободно да минава.

Още една традиция бе спазена на Еньовден на Етъра. Всеки желаещ можеше да премине и през еньовденския венец, направен по традиция от 77 и половина билки с пожелание за здраве. От години наред Лилия Драгиева нарича за здраве всеки гост и посетител на Етъра, пожелал да премине през венеца й. Поверието гласи, че на Еньовден се прави издирването на 77-ата и половина билка. За Лилия тази билка се наричаше "беленджик". "Това е билка, която цери една много трудно поддаваща се на лечение болест - червен вятър. Никой не успя да каже какво е латинското наименование на тази билка, но според мен това е някакъв вид крайречно великденче", разказа майсторката на еньовския венец.

Материалът е от архава на BG Север

 


Тагове:   еротиката,


Гласувай:
5



1. bayhuy - Каква еротика в тая скапана държ...
29.07.2010 08:47
Каква еротика в тая скапана държава, бе? "Розовата серия" по времето на Агов като шеф на телевизията с по една гола цица за 30 мин. беше зайклеймена като рушаща устоите на младото ни демократичното общество, вие за еротика ми говорите.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bgsever
Категория: Новини
Прочетен: 3481512
Постинги: 710
Коментари: 2533
Гласове: 7847
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930