Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.07.2010 11:29 - Неразкрити убийства
Автор: bgsever Категория: Новини   
Прочетен: 3739 Коментари: 0 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Темата от архива:

Неразкрити убийства

КОНФЛИКТИ


   Неразкритите убийства

 

image

плевен

 

По някои случаи може да се работи и 30 години

 

Според криминалисти шансът за намиране на извършителя не изчезва

 

Поля ТОМОВА

На година остават едно или две неразкрити тежки престъпления, предимно убийства. Така за последните десетина години в Плевен има около 10 неразкрити убийства. Няколко от тях предизвикват и досега голям обществен интерес.

Седем дни преди изборите през 1999 г. в с. Ставерци зверски е убит един от кандидатите за кмет - Янко Кожухаров. Той е застрелян от упор в спалнята си. Кучето не е залаяло, а майката на убития спи на метри от стаята му. Говори се, че физическият извършител на убийството е бил задържан в ареста за кратко. Поръчителят на престъплението обаче е неизвестен, както и мотивите за убийството.

През юни 2004 г. е убит д-р Людмил Конов, един от собствениците на хотел "Интерростов", сега "Ростов". Конов е застрелян докато отключва входната врата на жилищната кооперация, в която живее. Убиецът е дебнел жертвата си часове в храстите отсреща. Преди да бъде убит, името на Конов бе замесено и в друга престрелка. Простреляният пред дома си месеци по-рано съдия Валери Цветанов каза, че докторът е поръчител на атентата срещу него. Според слуховете физическия извършител на убийството е хърватин, професионалист.

През януари 2005 г. са убити двама души в Бохотската гора. 37-годишният Д. С. и 40-годишната М. П. са открити мъртви на задната седалка на "Форд Ескорд". Жената е простреляна в гърба и главата, мъжът - в гърба. Двамата са убити, докато правели секс на задната седалка на автомобила. Жертвите са имали интимни отношения, но всеки от тях има семейство. Въпреки първоначалните сигнали, че това убийство ще бъде разкрито бързо, то не е. Най-вероятният мотив за престъплението е ревност. На местопроизшествието обаче няма намерени никакви веществени доказателства, които биха доказали вината на убиеца.

През ноември 2007 г. Плевен изтръпна от ужасяващо престъпление. Трупът на 4-годишната Михаела Баракова изпада от контейнер на сметището в с. Буковлък. Детето е зверски изнасилено и убито. Като заподозрян бе арестуван 44-годишният Мартин Цаков - съсед на детето, шизофреник и епилептик. В двора на дома си лудият Мартин има колекция от голи кукли, част от които са в сексуални пози, други - приковани с пирони и обезглавени. От дома на заподозрения бяха иззети юрган, чаршаф, дюшек, пропити с кръв. Кръвната група на жертвата и нейният вероятен убиец обаче съвпадат. Сега се очаква резултатът от друга ДНК експертиза. Междувременно Мартин Цаков умира в психиатрията, в която е въдворен. Така не му бе повдигнато обвинение въпреки самопризнанията му. Смъртта на основния заподозрян хвърля в паника част от хората, които живеят в близост до мястото на убийството. На метри от къщата на ужасите, както стана популярна къщата на Мартин, се намира детска градина. И друг слух вцепенява Плевен - че е възможно роднините на момиченцето да са я предоставили на педофила срещу заплащане, но нещата са излезли извън контрол. Смъртта на Мартин Цаков предопределя почти на 100% и бъдещето на случая - да влезе в графа "неразкрити".

Криминалистите споделят, че по всички неразкрити тежки престъпления работата продължава. Провеждат се съответните оперативно-следствени действия, разпитват се свидетели...

За нас шансът за разкриване на престъплението не изчезва, каза инспектор Кою Коев. Той уточни, че в процеса на работата отпадат версии, появяват се нови. По всички неразкрити случаи се работи по поне две версии. Понякога, макар и рядко, криминалистите разкриват убийства отпреди пет, десет години. Заради битов скандал през януари 2005 г. в полицейското управление в Асеновград е задържан Костадин Горчев. При разпитите обаче става ясно, че Горчев е убил собствената си жена преди 10 години.Той обяснил, че е убил Цветанка Калинова от ревност, тъй като тя искала да се разведе. След като я удушил, той оставил тялото й във фризер във фирма, с която са имали бизнес отношения. По-късно Костадин извадил тялото и го хвърлил в "Кайлъка". Друго убийство е разкрито след 3 години - след като убиецът извършва ново престъпление. Заловен за убийството на Васил Антонов е Мариан Стоянов. Когато го задържат, един от криминалистите си спомня, че Стоянов е бил разпитван през 2004 г. заради безследно изчезналия Добромир Ичев. При разпитите Мариан Стоянов признава, че е убил и него, след което завежда полицаите до мястото, където е заровил първата си жертва. През 2005 г. в района на Червен бряг е намерен убит Борис Николов. Убиецът му е разкрит през 2007 г. и му е повигнато обвинение. Той е човек от близкото обкръжение на жертвата, а мотивът за престъплението е личен.

Давността за тежките престъпления се пресмята по максималното наказание, което би получил извършителят. Така че по едно убийство може да се работи и 30 години, твърдят криминалисти.


Материалът е от архива на BG Север

 


Тагове:   убийства,   неразкрити,


Гласувай:
5



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bgsever
Категория: Новини
Прочетен: 3481418
Постинги: 710
Коментари: 2533
Гласове: 7847
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930