Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.07.2010 12:17 - Цветан Цветанов отново в Опанец, временно кражбите спрели, но...
Автор: bgsever Категория: Новини   
Прочетен: 4363 Коментари: 6 Гласове:
8

Последна промяна: 17.07.2010 12:19

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Засиленото полицейско присъствие спряло кражбите в Опанец, засега

   

 

   

Вътрешният министър Цветан Цветанов пак се срещна с местните хора

 

imageimageПоля ТОМОВА

Точно както обеща на 14 юни, министър Цветан Цветанов отново посети село Опанец. Този път, за да разбере дали има полза от засиленото полицейско присъствие, което трябваше да спре кражбите в селото. Опанец стана най-посещаваното от вътрешния министър село, след като жителите му пропищяха от кражби в началото на юни. Сега се оказа, че кражби в селото няма. Хората обаче се оплакаха, че няма и задържани апаши. Както и че никой не може да им гарантира, че ще получат обратно задигнатите си вещи. "През последния месец тука имаше по пет патрулки, обикаляха и денем, и нощем. Сега, когато си отидат, какво ще става, сигурно пак ще се краде", опасяват се опанчани. Местни мъже дори предложиха на вътрешния министър да им позволи да носят оръжие и вечер да патрулират. Цеца Кирова пък, която се изказа при първото посещение на министъра, заяви, че след това е била заплашвана от роми. Жената дори влязла в болницата от страх и притеснение. Питайте колко акта на шофьори са съставени в Опанец през последния месец, ще се окаже, че са повече, отколкото в Плевен, коментираха други засиленото полицейско присъствие. И докато все пак в селото признават, че заради униформените кражби тук за последните 30 дни няма, в салона влязоха двама души, които живеят в местността "Табакова чешма" край Плевен. При нас набезите са ежедневие, искаме да чуе министърът, разпалено обясниха хората. Оказа се, че те също са жертва на грабеж, като мъжът дори е бил бит. Разпознали са нападателите си, но така и няма арестувани. Директорът на плевенската полиция Светозар Илиев обясни, че е запознат със случая и той ще търпи развитие.

Битовата престъпност е най-големият проблем в страната, призна министър Цветанов. Той заяви също, че голям процент от тази престъпност се извършва от ромски групи. В Опанец ще има "достатъчно" полицейско присъствие, обяви още Цветанов. Как обаче полицията ще се справи с домашните кражби в другите населени места, не стана ясно. Вътрешният министър препоръча на подчинените си по места шефове на областни дирекции да излязат от кабинетите и да се срещат с хората. Същото той препоръча и на съдебната система, която бе подложена на критика както от него, така и от жителите на Опанец.

 

По ирония на съдбата, по същото време се случи недалече двойното убийство. 

Материалът е от новия брой на BG Север


Тагове:   Отново,   опанес,


Гласувай:
8



1. анонимен - Нека ,
17.07.2010 19:33
Цецко Физкултурника да остане да живее в Опанец!
цитирай
2. анонимен - ДОТ
18.07.2010 00:17
Доброволн иотряди на трудещите се или Шериф и помощник Шериф с оръжие и право на ползуване.Това мож да е временно решение , но е решение.Полицаите са мърляви, тлъсти чиновници.Някой да е ведял полицай който да изглежда като Цветанов? Защо не ги гонят тези тлъсти плъхове, корумпирани до немай къде не разбирам?
цитирай
3. анонимен - Само присъствие?
18.07.2010 00:30
Маймуно - твоите ушеви защо получават заплата - само да висят в партулките и да си барат макарите, или да арестуват престъпниците?

Защо няма арестувани, а, "министре"?
цитирай
4. анонимен - Отностно почистването на къщичката!
18.07.2010 01:18
Защо не дойдеш в Сливен бе Цецо ? Сигурно не знаеш какъв 'АД' е и какви ги вършът ''твоите висши търикати'' или Бойко не разрешава???
цитирай
5. анонимен - Въртенето на куц крак трябва да спре.
18.07.2010 08:29
Силно се надявам, че министърът ще прояви достатъчно воля за овладяване на процес от десетилетия.Лошото е, че все още се надява на кадри подбрани по стари критерии.Тук трябва да има сърцати хора, с убеденост,с достойно заплащане, но и с държавна подкрепа.За да не се получава резултатът:"Ние ги хващаме, те ги пускат".
На нощният бандитизъм вече трябва да се гледа като на противожържавна дейност.Кражбата на кабели от работещи линии,, обезлюдяване на региони, пропадане на комуникации, единични, но повсеместни убийства и т.н.
Да се престане с провряната от не знам къде интеграция.В САЩ индианците не са интегрирани. В ЕС ромите не са интегрирани.Ако има такива то е по тяхно собствено желание и действие.С култура, с учене, с работа, взаимоотношения.
Всеки човек иска вътрешно в себе си да има всички плодове на цивилизацията, но когато няма възможност, само мечтае без да посяга да ги придобие насилствено.А тук имаме едно непрекъснато обновяващо се поради прекомерния прираст поколение, което поради числеността си расте в недостиг от средства, в мизерия със силни дразнители като, коли телефони,попфолк.Никога не мислят за приближаване на културата си на живот до тази на местното население. Просто за тях понятието местно население няма, защото непрекъснато мигрират към зони с потенциал за кражби.А кражбите са основният им поминък.
Намираме се в порочен кръг от проблеми, в който попадат за съжаление и все повече българи. Дълбоко разслоение.Липса на трудова заетост, слаби защитни възможности на населението.Липса на средства и мотивация в изпълнителния състав на МВР,липса на ефективни решения на национално ниво за трайно овладяване на проблемите.В резултат-обезлюдяване, липса на доверие в институциите.Така се намираме на ръба на възникване на междуетнически конфликт с непредсказуеми последици.
Предлага в програмите за развитие на селските региони като задължителен елемент да влиза и трудовата заетост на ромите населяващи региона.
цитирай
6. анонимен - swetozar iliew e izklucitelen p...
19.07.2010 14:17
swetozar iliew e izklucitelen profesinalist
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bgsever
Категория: Новини
Прочетен: 3483768
Постинги: 710
Коментари: 2533
Гласове: 7847
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930