Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.07.2010 12:40 - Десетки ромчета намериха смъртта си заради нехайство на родителите
Автор: bgsever Категория: Новини   
Прочетен: 7066 Коментари: 15 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Темата от архива:

Жертви на насилие през годините

 

 

Десетки ромчета намериха смъртта си заради нехайство на родителите

 

image

Момчил ИВАНОВ

Десетки циганчета от Монтанско загинаха през последните години заради нехайство или тормоз от страна на родителите. Две деца на по 3 и 4 години бяха прегазени от влак в ромските махали на Монтана и Медковец. Оказа се, че децата са пуснати навън с уговорката да се приберат като се стъмни. Друг малчуган на 14 години загина при разрушаване на стара къща в с. Горни Цибър, където бил заведен от баща си да работи като част от ромската бригада. Върху момчето паднала бетонна плоча, от която по-възрастните извадили арматурата. Три деца загинаха в с. Буковец - майката излязла да пие кафе в барчето и ги заключила в къщата с горяща печка на дърва. Когато се върнала от кафето децата били овъглени от пожар. Три други ромчета загинаха по същия начин в с. Сумер, където гръмнал телевизор и пламнал пожар, а децата били заключени сами в къщата. Дете на няколко месеца от циганско семейство от с. Замфирово бе докарано в тежко състояние в болницата в Монтана и почина от външни рани. Месеци по-рано същото се случи и с дете от с. Долно Церовене. Според аутопсията над двете бебета е било упражнено домашно насилие - били целите в синини, но родителите и до сега не са осъдени - оправдават се, че децата паднали неволно от балкон или по стъпала. Само преди седмица циганче на две години, което било отглеждано в яхър за животни в с. Боровци, изчезна от "дома си" и бе намерено на другия ден в гората край селото от полицаи със следови кучета. За щастие детето бе живо и здраво, но се оказа, че редовно е оставяно без надзор и само скитало из Боровци.

За насилие над дете бе обвинен 40-годишният Йордан И. от с. Георги Дамяново, който завързал 7-годишния си син Илиян със синджир за диван в дома си и излязъл. Детето надавало жални викове и съседи повикали полицията. Ченгетата освободили малкия от оковите, а на бащата щракнали белезници и го отвели в районното. Той обяснил, че момчето не иска да учи уроците си, а постоянно играе и заради това го вързал. В момента срещу Йордан И. тече дело по член 187 от НК - за изтезаване на малолетно лице. Той работи по програма за заетост в селото като охранител. По социална програма е назначена и жена му Петрана. Двамата имат две деца - Галя, която е ученичка в трети клас на училището в селото, и 7-годишния Илиян, който е в I клас.

ловеч

 

Изследват насилието с анкета в училищата

 

Мира ГАНЧЕВА

Кампания "Превенция на насилието" с мото "Детство без насилие" стартира в Ловеч по проект "Инициатива за реформа в грижата за децата", който се реализира от сдружение "Знание" в партньорство с общината и Международната социална служба - България.

Кампанията се провежда от Центъра за обществена подкрепа и обхваща осем учебни заведения в града. Това са СОУ "Тодор Кирков", СОУ "Панайот Пипков", СОУ "Св. Климент Охридски", ОУ "Димитър Димов", ОУ "Христо Никифоров" и Гимназията за чужди езици "Екзарх Йосиф I".

Целта на кампанията е да запознае децата с видовете насилие, как да го разпознават и към кого могат да се обърнат за помощ, ако това се случи на някой от тях. В училищата се провежда анонимна анкета, от която ще бъдат обобщени резултатите и ще бъде информирана обществеността.


Материалът е от архива на BG Север


 



Гласувай:
7



1. анонимен - Ама вие очудвате ли се? Айше е &qu...
14.07.2010 19:02
Ама вие очудвате ли се? Айше е "майка" само когато трябва да се вземат детски. А иначе дали децата и са нахранени, дали не са...пука й. И да загине някое тя си има още 10, а и Манго винаги може да и направи още 1.
цитирай
2. анонимен - Така си е. А половината от нашите ...
14.07.2010 19:33
Така си е.А половината от нашите данъци отиват да нахраним Айше и тайфа, да има къде да спят, че все пак хора били, а ние плащаме квартири.Множат се като гъби, даже имената си не знаят за 20 лв на месец.Само бой за тия...
цитирай
3. анонимен - koi kazva 4e ciganite ne bili dobri roditeli?
14.07.2010 20:07
Bravo na roditelite-da prodylzavat, stimulirasto im naleite anasonliika i im razdaite nojove, te ste se izkoliat , a posledniat ostnal-zastrelaite zastoto e mnogo opasen.

scenarii ot Osvietim
цитирай
4. анонимен - За начало - добре.
14.07.2010 20:30
Дай боже повече.
цитирай
5. анонимен - Десетки ромчета намериха смъртта си...
14.07.2010 20:46
Малко са. Чакам новината:

"Стотици хиляди ромчета намериха смъртта си ЗАЕДНО С РОДИТЕЛИТЕ, БАБИТЕ, ДЯДОВЦИТЕ, ВУЙЧОВЦИТЕ И ВСИЧКИ ДО ДЕВЕТО КОЛЯНО."
цитирай
6. анонимен - :)
14.07.2010 20:48
Ето това е добра новина :)
цитирай
7. анонимен - Дай, Боже, по десет на час да ни ос...
14.07.2010 20:52
Дай, Боже, по десет на час да ни освобождават от отровата си!
цитирай
8. анонимен - ?!?!
14.07.2010 20:56
"малчуган"?! "деца"? е защо това лицемерие? не знаете ли кво излиза от тия деца и малчугани? пълни боклуци и престъпници - и нищо друго. циганите са си цигани - без значение на каква възраст са. както паразитите и вирусите.
цитирай
9. анонимен - Цигани, а не роми!
14.07.2010 21:35
Алоооооу! Пишете на български!! Думата "роми" и "ромчета" не са от българския език, а от индийския. Българските думи са циганин и мангал, може също и печка, брикет, мангуста. Абе все едно да викате на германците - "дойчета" или на англичаните "инглишмени". Осъзнайте се малко и стига с тоя гъзодав!
цитирай
10. анонимен - Голяма работа
14.07.2010 21:44
Малко е. Все още тенденцията е след 50 години циганите да са повече от нас. Още трябва да се работи, за да ги изтрием.
цитирай
11. semtomovi - Имам си дори звукозапис с расистката
14.07.2010 23:19
Аз прибрах моят син от детска градина в Швеция, защото директорката й (най-вероятно по поръчка на местната соц. служба) се изказа по телефона (никога не сме се виждали), че цитирам "Вие всички родители си връзвате децата за кухненската маса и ги биете в България". Госпожата никога не беше идвала в България но "знаеше тия неща за всичките българи какви сме". Е, не ми остана нищо друго освен да си прибера детето, което се оказа суперщастливо, защото там не го хранеха и ходеше по 10 часа абсолютно гладно без да му пука на персонала.
Та мисълта ми е, че тези слухове за какви са българите може все пак и да имат някакъв медиален корен, поне като за пръв път прочитам за нещо подобно на българска територия станало тука.
Разбира се я съобщих на Дискриминериингсомбюдсманнен в Стокхолм, но ми смънкаха, че законът не им давал право, разминали се на 7 дни със закона и т н и ми препоръчаха да я съобщя на местното Дискриминериингс бюро в гр. Троллеттан. От там никаква помощ. И се примиряваш. Ако такива неща се изрекат в България срещу роми, сигурно да е осъдена България в Страсбург, но в Швеция на мен ми се сервират за закуска и за вечеря. С дискриминацията там се свиква.
цитирай
12. semtomovi - Тука в Швеция също така информат...
14.07.2010 23:59
Все пак жалко е за децата. Не е тяхна вината.

Тука в Швеция също така информаторки следят за деца, играещи навън след 18.00 часа. Съобщават децата на соц. служби. Децата ви могат да изчезнат безследно и после да се окаже че са подложени на принудителна лоботомия на невролептици в затворени психиатрични отделения или в детски домове (без знанието на родителите, социал. служби са всесилни). Все моменти, които тревожат един родител от изтока, защото ако минавате транзит с кола през Източна Европа, ще видите че улиците гъмжат от играещи си навън деца, без родители. Това на изток, което е "менталитет и култура" за нас представлява за шведските социални служби удобен "повод" да попълнят домовете си и да експериментират наркотици върху децата ви. Както виждате единствено сайтове за чов права като www.kmr.nu се притесняват и за новите закони за принуд даване на амфетамини в клас 6 й 9 в шведските училища, без знанието на родителите (принудително) при което починаха две момченца (амфетамина води до разрив на сърцето).

Учителите непрекъснато се мъчат да ви обвинят на родителските срещи че не сте закупили "шведски тип космонавти" за децата, и не сте ги водели на училище по този път, който учителките ви препоръчват от дома до училището и че като чужденец-родител сте "недостоен родител" "лош родител" (приписват ви непознаване на зеленчукови ястия, непознаване що е черен хляб и др. подобни измишльотини).
цитирай
13. thrasher - Поздрав с високо вдигната дясна ...
15.07.2010 05:57
Поздрав с високо вдигната дясна ръка. Радвам се че мангалите умират по тоя начин. Престанете да гледате на тях като на хора, те не са хора а добитък-животни. Ниско стъпало на човешката еволюция.
цитирай
14. liliyanaandreeva - Истина ли е?
15.07.2010 08:26
Ксенофобските писания по темата истински емоции ли са или са на АГЕНТ-провокатори.Описаното се случва и в български семейства и то на хора с визше образование.Проблемът е световен.Нали сме джунгла,в която се преборваме безмилостно за надмощие всеки срещу всеки и печели най-силния (разбирай най-брутално безпардонния садист).
цитирай
15. анонимен - До Лиляна Андреева.
17.07.2010 13:10
Ксенофобските писания, както ти се изрази, са истински емоции. Лично аз не съм АГЕНТ-провокатор. Наясно съм, че този проблем може да се случи на всеки, независимо циганин ли е, българин ли е, чужденец ли е. Но аз имах предвид друго - не виждам никакъв смисъл да защитавам живота и правата на циганите, след като те не изпълняват гражданските си задължения, а бавно, но сигурно ни асимилират - най-вече демографски. Те са заплаха за България. Толкова ли е трудно да го видите??? Стига фалшив морал и изкуствена етика, стига сте се правили на праведни и честни хора. На никой от вас не му пука за циганите, но демонстрирате фалшива загриженост, за да си поддържате съвестта чиста, понеже мама и татко са ви възпитали да сте добри, честни и да уважавате живота. И аз съм възпитан така - не бих наранил живо същество, винаги се стремя да помагам, когато около мен има нуждаещи се. Но не за сметка на здравия разум, който съвсем ясно показва, че след 100 години бълграска нация може и да няма. И да права си - най-силния печели. Колкото и неприятно да ти е да го чуеш и невъзможно да го приемеш заради примитивното ти мислене ограничаващо се до това как всеки на този свят имал право да живее. Да, всеки има право да живее, но и всеки има право да защитава интересите си. Тази планета не е предвидена за 8-10-12-15 милиарда алчни консуматори и неуважаващи природата възгордели се същества. Тази планета е единствената до момента, на която може да има живот и ние вместо да я пазим и ценим се множим като хлебарки, унищожаваме природата, хабим ресурсите и позволяваме на толкова низши в еволюционно ниво етнически групи да тормозят останалите. Трябва да има ред - прекалената демокрация и преувеличените човешки права съвсем скоро ще доведат до анархия, в която всеки ще прави каквото си иска. Над 280 държави, всяка със своите алчни интереси, без капка мисъл за бъдещето - половината население на планетата не заслужава да живее. Жалко, че когато Бог реши да накаже виновните, добрите също ще пострадат.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bgsever
Категория: Новини
Прочетен: 3482605
Постинги: 710
Коментари: 2533
Гласове: 7847
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930