Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.07.2010 11:48 - Баща държи дъщеря си като пленница
Автор: bgsever Категория: Новини   
Прочетен: 1616 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Темата от архива:

Жертви на насилие през годините

ВЕЛИКО ТЪРНОВО

 

Баща държи дъщеря си като пленница

 

Кремена КРУМОВА

Нов случай на домашно насилие потресе обществеността във Великотърновско преди седмици. Драмата се разиграла с 6-годишно момиче от Златарица. Малката Ваня живеела само с баща си Иван Панов. Но не при нормални условия, а в изключителна мизерия - в обор, който бащата превърнал в къща на семейсвото. Там били всички дрешки на малката, посудата и оборски предмети. Според съседи при семейството живеела и майката на Иван. Тримата делели 10-те квадратни метра в нечовешките условия, заедно с три котки и куче.

На всичкото отгоре 40-годишният мъж от Златарица затварял дъщеря си в обора и я държал като пленница. Хранил я със салам, който връзвал на вратата, за да може да яде. Носел й още боб и хляб. Иван често биел детето си, твърдят хора от Златарица. Те разказват, че момиченцето всеки ден е подложено на тормоз в семейството и е ставало много пъти свидетел на пиянство и побоища. Вместо да ходи на детска градина, момиченцето пасе крави. Съседи разказват още, че синът често биел и майка си. Ами много пъти ме е пребивал, как живея все още - не знам, признава бабата, която показва синини по ръцете. Иван обаче отрича да е посягал на дъщеря си и майка си. Признава само, че често посяга към алкохола, дори в комбинация с опиати. Не крие, че е агресивен.

Майката на Ваня също живее в Златарица, но не при тях. За нея животът тръгва в друга посока още след раждането на малката. Тя разказва, че била открадната от турчин. Той я отвел в Белгия, после я продал на друг да проституира. Майката Анка вижда детето си рядко, а и няма желание за това.

Бащата Иван Панов е лежал 3 години в затвора за побой. Всички в градчето настръхват, щом стане дума за него. Занапред социалните служби ще се грижат за 6-годишното дете, което тръгна вече на градина. Там редовно го къпели и перяли, защото миризмата била непоносима.

 

 

ГАБРОВО

 

Увеличава се агресията, малтретираните - повече

 

Мариана ДИМИТРОВА

През последните три години са регистрирани 54 случая на деца, жертви на насилие и експлоатация и 12 случая на деца на улицата, сочат данните на дирекция "Социално подпомагане". Тревожен е фактът, че има регистрирани просещи деца в общината, има и родители, които подтикват отрочетата си към просия. Това стана ясно от приетата от общинския съвет Стратегия за закрила на детето за следващите 5 години. Нараства агресията между децата, рязко се е увеличил броят на малтретираните деца от приятели и съученици. 27 са те през миналата година, две от тях са тормозени от родителите, а останалите - от съученици. От пострадалите 18 са малолетни, а 9 непълнолетни.

29 са децата, от които 18 момичета, жертви на престъпления през 2008 г., предишната година са били 44. Данните са предоставени от местната комисия за борба с противообществените прояви. Според комисията през тригодишния период 409 деца, от които 206 момичета, са извършили противообществени прояви. На отчет в детската педагогическа стая са 286 малчугани, а броят на осъдените непълнолетни е 72. През периода 2005 до 2008 г. в отдел "Закрила на детето" са регистрирани 810 деца в риск.

Основната цел на новата стратегия е осъществяване на реална закрила, равен достъп и възможности за развитие на децата, както и осигуряване на условия за гарантиране спазване правата на децата на територията на общината с оглед повишаване качеството им на живот. Нейното изпълнение ще създаде условия и ще допринесе за изграждането на минимален гарантиран брой и вид услуги в областта на закрилата на детето, предимно с превантивен характер. В крайна сметка стремежът е за отглеждане на децата в семейна среда или, ако не е възможно, в среда, близка до семейната, зачитане личността на детето и запазване на правата му.

Част от изпълнение на стратегията за закрила на детето е подобряване дейността на социалните услуги за деца и семейства. Става дума за приюта за безнадзорни деца, който може да побере до 20 малчугана от 3 до 18-годишна възраст, изпаднали в трайна безнадзорност. Основната цел е приютът да социализира тези деца, да им създаде битови и хигиенни навици, речеви етикет и продължаване на обучението. Дейността на двата центъра за обществена подкрепа е насочена за предоставяне на социална превантивна и корекционна услуга на родителите, а също и правно и психологическо консултиране на родители и деца, социално-възпитателни услуги, социална рехабилитация на малолетни и непълнолетни с асоциални прояви. Освен това дейността на центровете е насочена към ученици с поведенчески и училищни проблеми и техните семейства, а също така и към деца, освободени от възпитателни училища и интернати, условно осъдени непълнолетни.

Материалът е от архива на BG Север

 

 


Тагове:   дъщеря,   баща,


Гласувай:
4



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bgsever
Категория: Новини
Прочетен: 3482693
Постинги: 710
Коментари: 2533
Гласове: 7847
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930