Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.07.2010 15:06 - Цигани гастрольори тарашат плевенските села
Автор: bgsever Категория: Новини   
Прочетен: 3214 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Темата от архива:

Уличната и циганска престъпност през годините
  Цигани гастрольори тарашат плевенските села

 

Засилено полицейско присъствие стряска ромите в проблемните населени места

 

Поля ТОМОВА

Цигани гастрольори шетат напоследък из Плевенските села, информират от областната дирекция на полицията. Те обикновено се придвижват с каруца или с руско возило, най-често лада. Отначало правят "опознавателна" обиколка из селото. После спират колата си някъде и тръгват пеша. Ходят денем, и то в часовете следобед, когато възрастните хора подремват. Крадците опитват и влизат там, където вратите са отворени. Съвсем безшумно те отмъкват каквото им попадне пред погледа и още по-бързо изчезват, докато в същото време хората в къщата спокойно си спят. Ако някой се събуди, крадците излизат с номера, че искат само да пият вода. Криминалисти твърдят, че тези обирджии не са агресивни и могат да бъдат сплашени.

Зачестяват случаите с измамени лековерни хорица, на които циганки разиграват номера с магията. Крадлите се ориентират по некролозите. Когато попаднат на къща, в която скоро е починал по-млад човек, те атакуват. Влизат и казват, че на дома и на неговите обитатели е направена магия. За да бъде развалена, трябват златен пръстен и 30 - 40 лв. Връзват ги в кърпа и карат собственика да стои неподвижно няколко минути и да се моли. Когато той получи обратно кърпата, тя се оказва празна.

От полицията отчитат намаляване на циганските набези по селата след провеждане на няколко специализирани акции и увеличаване на полицейското присъствие. В началото на годината са проведени масирани акции съвместно с плевенската прокуратура. Те са обхванали всички малки населени места, печално известни с масовите цигански кражби. В Мечка, Пелишат, Търнене, Бъркач, Бръшляница и др. са претърсвани къщи, обискирани са криминално известни лица. При акциите са открити голямо количество крадени вещи, както и желязо. Намерени са и кубици дърва, изсечени незаконно или откраднати.

Специализираните полицейски акции обаче са прекратени поради липса на гориво, споделиха от полицията. Засиленото полицейско присъствие също респектира крадците. В села като Мечка, Пелишат, Бръшляница освен районния инспектор от началото на летния сезон дежурства дава още един полицай. Освен това по разпореждане на началниците на РПУ-та патрулните коли присъстват по-често в селата. Всички районни инспектори притежават и списъци на самотно живеещи хора, които се посещават редовно. И други списъци помагат за предотвратяване на кражбите - когато къщите остават без стопани, обикновено през зимния сезон, се предупреждават най-близките комшии да наглеждат имота, а ако няма съседи, полицаите обхождат обезлюдените домове.

 

 

Перманентен страх тресе Коиловци

 

Нагли крадци тормозят местните жители, обирите стават все по-брутални

 

image image 

Ралица ПЕТРОВА

Страх, ужас и паника са обзели жителите на с. Коиловци, Плевенско. Почти всяка сутрин селото се оглася от писъци, след като през нощта е претарашена от циганите поредната къща. Сега косите си скубе 54-годишната Спаска Маринова, чиято крава е задигната през нощта - единственото й препитание. За пръв път от доста време насам наглостта на крадците стига толкова далеч - да извеждат големи животни, коментират хората. Те твърдят, че в последните няколко години животът им се е превърнал в ад и няма някой, който да не е бил обект на посегателство.

Само преди дни 84-годишният бай Стамен отново става жертва на ромските набези. Циганите "нахлуват в живота му" още през 1999 г. И от тогава до днес - крава, телета, агнета, магаре, овце, гъски, кокошки. Прасето го изнесли, след като първо го заклали. Вече пет години се точи делото за задигнатите десет овце на дядото. С треперещи ръце той разгръща листчето, на което си е записал всичко, което му е откраднато - с датите и годините. Чете, сричайки, и току каже: "Още ли? Има много... Ама кого го е еня за пет кокошчици и два петела? А те са животът ми!".

Тухла по тухла сваляли циганите от стената на курника на Елена Николова. Така пробили дупка, голяма колкото да могат да изкарат 30 пилета, готови за клане, и 20 кокошки. Сега мястото е циментирано, но жената е категорична, че вече няма да гледа птици. "Оцениха ги на 150 лв. Представяте ли си? А аз ако ида да си купя от магазина колко пари ще дам. Живеем във Варна и само през лятото идваме да си отгледаме за зимата. Но стана страшно. Хората говорят за мафия. Ужасно се страхувам не само да не ме окрадат, а и за живота си. Цяла нощ не спя спокойно, все съм нащрек", оплаква се тя.

Никола Стаменов (71 г.) чул шум в 3 без 15 през нощта. Докато стане от леглото обаче, крадците отрязали с арматурна ножица железобетонната решетка на прозореца и задигнали ракетата и електрожена. Само няколко дни преди това необезпокоявани си тръгнали с медено-бакърената му пръскачка. "Какво е спасението ли? Да има пушки и да ги избият до един, да ги няма въобще. Вече никой не може да ги спре. Ето, виждате ги. Минават, оглеждат през деня, а работят нощем. В събота е пазарен ден, преди това трябва да си понасъберат стока", кърши ръце старецът.

В последно време кражбите в с. Коиловци стават все повече и все по-брутални. Никога посегателствата върху частната собственост в това село не са били по-малко, отколкото в Мечка, например, е категоричен кметът Красимир Иванов. "Село Мечка се лансира заради ромското население и заради това, че Найден Зеленогорски и местният кмет са от една политическа сила, но положението в Коиловци е много по-сериозно. Хората са в паника", допълва той.

След като етническото напрежение през миналата година в Плевенска област ескалира и се стигна почти до гражданска война, много от селата с по-значително ромско население получиха помощ. Станалото вече нарицателно за цигански набези село Мечка се сдоби с изнесен полицейски пункт, за охрана на обществения ред следят четирима инспектори, които разполагат с високопроходим автомобил. На съседното село Бръшляница беше отпусната още една бройка инспектор по обществения ред. Благодарение на община Плевен с. Върбица вече се охранява от специална фирма. В затварящия кръга на тези населени места гр. Славяново има полицейски участък, предоставя се безвъзмездно високопроходима техника под формата на дарения от побратимения на Плевен град Кайзерслаутерн.

В центъра на тези населени места е Коиловци. Тук няма местно ромско население, но затова пък циганите от съседните села (и след взетите мерки) се стичат тук. По черния път с конска или магарешка каруца се стига за 10 минути. Талиги се виждат навсякъде.

"Коиловци не е циганско село и тук все още хората имат "наглостта" да гледат животни. Говорят за спад на кражбите в с. Мечка, но се оказа, че констатациите не са поради по-добрата ефективност, а заради това, че там вече няма какво да се краде. Останалите малко българи не смеят да завъдят нищо. А в Коиловци дори има няколко смъртни случая след кражби. Стари хора получават инфаркти или инсулти след обир в дома им", обяснява Красимир Иванов.

Жителите на с. Коиловци са травмирани. Те се страхуват, когато замръкват. Всеки шум нощно време ги буди, наглостта на крадците да изнасят животни дори под запалена улична лампа ги стресира. Засега надеждата е да бъде отпуснат и за това село поне един високопроходим автомобил, за да могат апашите да бъдат залавяни. Уверенията от кмета на община Плевен Найден Зеленогорски били такива. Резултатите се чакат.

Материалът е от архива на BG Север

 



Гласувай:
4



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bgsever
Категория: Новини
Прочетен: 3481540
Постинги: 710
Коментари: 2533
Гласове: 7847
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930