Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.07.2010 20:06 - Мошеници крадат фирми
Автор: bgsever Категория: Новини   
Прочетен: 2897 Коментари: 1 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Темата от архива:

Далавери

   

Мошеници крадат фирми

   

 

   

В далаверите са замесени адвокати, нотариуси и дори магистрати

   

 

imageЕмилия КАРАБУЛЕВА

Сред разпространените измами с имоти, с фалшива документация, както и злоупотреба с лични данни, напоследък се вписва и кражбата на фирми. Данните показват, че само за миналата година в цялата страна има десетки регистрирани случаи на кражби на юридически лица. "Никой не е застрахован срещу подобно посегателство. Мошениците са добре организирани, имат предварителна информация, измамите стават не без съдействието на адвокати, нотариуси, дори магистрати", коментира Илия Григоров, собственик на мебелна фирма. Човекът е плевенчанин, но от години живее и работи в София.

През ноември м. г. Григоров поискал да си извади документ за актуално състояние на фирмата, за да продаде част от имуществото на дружеството. "Кризата вече се усещаше, поисках да се свия малко, че после и загубите ми да бъдат по-малки. И точно тогава да се случи това безобразие", казва предприемачът. Когато погледнал документа, Григоров не можал да повярва на очите си. Там било записано, че той вече е сменен като управител на дружеството, а на негово място бил вписан някой си Мартин Павлов. Променен бил дори адресът на юридическото лице. Като разгледал документите Григоров с ужас установил, че близо три месеца от решението на съда, някой друг е взимал решения и се е разпореждал със собствената му фирма.

"Във времето докато реагирам, да задействам съдебната процедура и да докажа, че съм измамен, се случиха куп безобразия, които направо ме изправиха на нокти. Започнах да получавам записи на заповеди за милиони от различни градове на страната", разказва Илия Григоров. Пострадалият започнал да издирва измамниците, но се оказало, че имената, както и адресите, са фалшиви. Григоров написал куп жалби до полиция, прокуратура и съд, молел за съдействие да спаси бизнеса си. Но веднъж задействан, механизмът на измамата нанася сериозни поражения, които се точат във времето и държат пострадалия в постоянно напрежение. Това се случва, защото процедурата по връщането на собствеността и управителите е доста бавен процес, поне по нашето законодателство.

"Последният ми стрес дойде през юни т. г., когато разбрах, че съм осъден да платя 1,2 млн. лева на някаква хасковска фирма. След като на мое място бе вписано въпросното несъществуващо лице като управител, той правеше каквото си поиска - извършваше продажба на имущество, ставаше длъжник по записи на заповеди. Направени бяха промени във фирменото дело на дружеството, а фалшивият собственик започна да се разпорежда с документацията", описва измамната схема Григоров. На всичкото отгоре документацията била нотариално заверена, а мнимият управител приложил и образец на подписа си, също нотариално заверен.

"Целият проблем е в липсата на защита на личните данни, всеки може да открадне дори фирмените регистри. В Търговския регистър, в Интернет е пълно с всякакви данни, които не са защитени и разпалват фантазиите на мошениците. Лошото е, че и съдебната ни система реагира бавно. Това, което се случи на мен, може да достигне всеки", коментира Илия Григоров.

Чрез пълномощно пък преди година в Плевен беше продадена фирма, докато собственикът й бил в чужбина. Такъв тип измами се множат и поради факта, че произволно се издават пълномощни на роднини на граждани, заминали за чужбина. Обикновено хората не четат внимателно договорите, нито пък обръщат внимание какво е написано в пълномощното. Така те стават лесна плячка на мошеници, които са в състояние да разпродадат имуществата, включително фирмите на хора в странство.


Материалът е от архива на BG Север

 


Тагове:   мошеници,


Гласувай:
4



1. анонимен - а за продажбите на фирми със задъ...
03.07.2010 22:10
а за продажбите на фирми със задължения кой ще разрови, А ?
за какво са въобще НАП, МВР и т.н. или да се търсят други трибуквени формирования за помощ
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bgsever
Категория: Новини
Прочетен: 3481352
Постинги: 710
Коментари: 2533
Гласове: 7847
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930