Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.07.2010 13:34 - Мечка нападна дете в ловешки зоопарк /архивно/
Автор: bgsever Категория: Новини   
Прочетен: 3473 Коментари: 0 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Темата от архива:
Ъндърграунд

Мечка нападна момче в ловешкия зоопарк

 

Само два дни преди това елен лопатар бе застрелян в клетката си

 

Поля ТОМОВА
Мира ГАНЧЕВА

Мечка нападна дете в ловешкия зоопарк. За щастие 11-годишният Влади се отърва само с разкъсано яке. Инцидентът стана заради пролука в клетката на животните. Влади и негов връстник решили да посетят зоопарка сами, без родители. Влезли необезпокоявани, тъй като през зимния сезон билети за вход не се продават. Няма и кой да пропуска децата без придружител. Влади и приятелят му първо се спрели пред клетката на мечките. Докато им пускали семки, забелязали пролука в бетонната стена - около 60 см. Решили да подават лакомства оттам. Докато пъхали семките през пролуката, едната мечка си подала лапата и сграбчила якето на Влади, което било завързано около кръстта му. "Хвана якето, дойде и другата мечка и започнаха да го дърпат, ние също дърпахме, но те надделяха и го изтеглиха. После отидохме горе и видяхме как го разкъсват", разказва преживяното Влади.

Мечките сами са издълбали дупката. Тя е достатъчно голяма, за да извадят лапа и да докопат каквото могат. Родителите на Влади недоволстват от факта, че зоопаркът е без надзор и никой не контролира малките посетители. От своя страна шефът на зоопарка Феодор Вацов пък попита дали родителите на Влади са знаели къде е синът им. В момента в парка касата не работи, тъй като повечето животни били затворени в клетките си заради студа, обясни директорът. Той добави, че се чувства отговорен за инцидента, но нищо не може да направи до пролетта, когато времето ще позволи ремонт на бетонната стена. Самият Влади заяви, че не се страхува от мечките. Неговите родители обаче обявиха, че са му ляли куршум заради стреса.

Само два дни преди този инцидент женски елен лопатар бе застрелян в клетката си, като бе установено, че куршум е заседнал в левия му хълбок. Охраната не е чула изстрелите, а от полицията предполагат, че е стреляно с малокалибрено оръжие със заглушител.

След двата инцидента се засилват мерките за охрана на зоопарка в Ловеч. В него има денонощна невъоръжена охрана, каза директорът д-р Феодор Вацов. Тя непрекъснато обикаля градината, която е на площ от 110 дка. Според него обаче трябва да се помисли и за сигурността на животните. Понякога желанието да се нахрани или пипне животното може да доведе до неприятни инциденти. Навсякъде са поставени двойни огради и мрежи, които осигуряват безопасността на посетителите. Има и предупредителни табели да не се пипат животните.

След влизането на България в ЕС към зоопарковете у нас са въведени редица изисквания към размера на клетките, броя на животните в тях, както и общите условия в парковете. Най-големи са изискванията към клетките на хищниците. Освен абсолютно безопасни, те трябва да осигуряват на животните достъп до храна и вода, повече пространство за движение. Например двойка лъвове с малки могат да живеят в клетка с размери - площ 25 кв. м и височина 3 метра. Лицензиите на парковете ще се дават след като комисия от МОСВ направи оглед и проверка на място. Лицензът е за срок до пет години. Ако зоологическите градини не отговорят на условията, ще бъдат изцяло или частично затворени за посетители.

В момента плевенският зоопарк е в ремонт именно заради предстояща проверка за лиценз. Отпуснати са 250 хиляди лева, с които ще се изградят нови клетки за лъва и маймуните.

Финансирането на зоопарка в Ловеч се прави от общината. През последните 3 години са дадени около 120 хил. лв. само за ремонти, каза кметът на Ловеч Минчо Казанджиев, който пък, от своя страна, е частен осиновител на леопардчето Алонсо. Ремонтирани са всички клетки, реконструиран е водопроводът, който свързва ловешката зоологическа градина с язовира в местността Липака. Годишната издръжка на зоопарка е близо 168 хил. лв., които се отделят от общинския бюджет.

Ловешкият зоопарк е втори по големина в страната. В него се отглеждат 420 животни и птици от 78 вида. През миналата година 36 хиляди души от цялата страна и чужбина са посетили зоологическата градина.

 

Материалът е от архива на BG Север


Тагове:   мечка,   дете,   зоопарк,   нападна,


Гласувай:
5



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bgsever
Категория: Новини
Прочетен: 3473758
Постинги: 710
Коментари: 2533
Гласове: 7846
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031