Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.06.2010 12:34 - Възмутително: Нощен терор в градовете
Автор: bgsever Категория: Новини   
Прочетен: 9948 Коментари: 7 Гласове:
9

Последна промяна: 30.06.2010 12:41

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Темата от архива:

Пияници купонджии

  


 

  Нощен терор в градовете

 

image

Среднощни купонджии тровят живота на "мирните" граждани в градовете, установява репортерска проверка на "BG Север". Масово яка музика в малките часове на денонощието кънти почти на всяка крачка в областните ситита. Рядко веселяците се съобразяват с деня на седмицата. CD-то е на max дори и в работно време. За уикендните нощни маратони има негласно споразумение между жителите в някои от кооперациите - никой да не се оплаква. Защото днес се случи на един, утре - на друг...

Не по-малко травмиращи за желаещите спокоен сън са циганските джамбурета. В крайните квартали, населени предимно с ромско население, пирове се правят всяка нощ. Крещящата от касетофоните чалга обикновено идва само да повдигне градуса на емоцията (най-често отрицателната) и е последвана от вадене на ножове и брадви, предшестващи не дай си боже всеобщо клане. Най-потърпевши от тези ежедневни ситуации са близките къщи, в които обикновени хорица желят да прекарат тихо и кротко нощта.

Смразяващ писък от спирачки след полунощ е също често срещано явление, нарушаващо спокойствието в тъмната част на деня. На по-крайните градски пътни артерии мотоциклетни "състезатели" изпробват точно по това време качествата на машината, показвайки пределите на собствената си глупост. Малките часове са удобни за състезания, тъй като почти няма коли, а често надпреварите се правят и със залагания.

Въпреки че във всички градове са налице наредби за спазване на обществения ред, много рядко те са ефективни на сто процента, показват наблюденията. В голяма част от случаите препоръките, задълженията и забраните към гражданите остават само на книга, глобите - също.

Лятото се оказва и най-подходящият сезон за друг вид нощен вандализъм. Често на път за вкъщи, прибирайки се от купон или от поредния бар, почерпени веселяци се облекчават на възможно най-централните места. За да е хубаво и ароматно на тези, които ще минат от там на другия ден...

 

 

Плевен

 

Граждани роптаят срещу шумните купони

 

През лятото нарушенията на обществения ред се увеличават

 

image

Поля ТОМОВА

През лятото нарушенията на обществения ред, свързани с шума след 22,00 часа, се увеличават, съобщиха от сектор “Охранителна полиция” при плевенската дирекция. Почти всяка нощ патрулите трябва да усмиряват пиянски компании, за които се оказва, че тишината не е приоритет. Униформените винаги реагират след сигнал, уточниха от полицията. Сигналите се записват и на всеки трябва да се отговори. Обикновено към органите на реда се обръщат изнервени от силната музика съседи. Практиката е, когато ченгетата отидат на място, при първото посещение учтиво молят собственика да спре шума. Не рядко обаче се налага буйната компания да бъде посетена втори, че и трети път, казва Стоян Стоянов от сектор "Охранителна полиция”. След първото посещение на собственика се пише полицейско разпореждане да спре музиката. След като униформените са вече за трети път на същото място, те могат да съставят акт съгласно Наредба №1 на община Плевен за опазване на обществения ред. В точка 2 от документа се казва, че се забранява: "Вдигането на шум, нарушаващ спокойствието на живеещите в жилищните сгради от 14 до 16 часа и от 22 до 06 часа. Нарушителите се глобяват от 100 до 200 лв. За повторно нарушение глобата е от 200 до 400 лв". Точка 3 забранява: "Вдигането на шум, надвишаващ санитарните норми, освен в разрешените случаи. Нарушенията се констатират от органите на ХЕИ - Плевен. Нарушителите се глобяват от 100 до 200 лв. При повторно нарушение глобата е от 250 до 500 лв."

Полицаите срещат трудности при посещенията си след сигнали за силна музика, коментират те. Обикновено компанията е доста пийнала, нерядко се стига да обиди и заплахи към униформените. Само здравите нерви и професионализма на ченгетата предотвратяват по-сериозни инциденти, каза Стоян Стоянов. За щастие, в Плевен за последните месеци няма случай на нападнати и бити полицаи по време на тези проверки, съобщи той. Хората трябва да разберат, че ние просто си вършим работата, отиваме по сигнал и има наредба и закони, които трябва да се спазват, твърди Стоянов. Освен частните домове, униформените могат да проверяват и дискотеки и заведения, които също не спазват нормативните документи по отношение на шума. Полицията в тези случаи е само проверяващ орган, а наказанията са право на община Плевен. Точка 4 от наредбата забранява: "Озвучаването с музика на помещения и прилежащата им открита или закрита площ, ползвани за ресторанти, барове, локали, клубове, кафенета и други подобни заведения, по смисъла на Наредбата за търговската дейност на територията на община Плевен, от техните ползватeли след 22,00 часа, ако звукът извън тях нарушава спокойствието на живеещите в жилищните сгради. Нарушителите се глобяват от 350 до 450 лв.

При повторно нарушение, глобата е в размер на 500 лв."

 
Материалът е от архива на BG Север


Тагове:   Нощен,   терор,


Гласувай:
9



1. анонимен - Само на хартия са тия наредби. Ние ...
30.06.2010 13:59
Само на хартия са тия наредби. Ние колко ядове имаме със съседи-малоумници и полицията вдига рамене и казват, че нищо не могат да направят :)
цитирай
2. анонимен - тишина
30.06.2010 14:20
Елате в Поморие, няма да спите 2 месеца.
цитирай
3. анонимен - Разбирам от какво се възмуштаваш, ...
30.06.2010 14:35
Разбирам от какво се възмуштаваш, обаче си неграмотен/ неграмотна...
цитирай
4. анонимен - Авторчето, тъмната част на деня, за ...
30.06.2010 15:38
Авторчето,тъмната част на деня,за по-кратко и лесно,се нарича НОЩ !!!!!
цитирай
5. анонимен - .............
30.06.2010 17:40
тва .... да не е саит на пенсионера,а...
цитирай
6. анонимен - До тук ли стига интереса ?
30.06.2010 19:11
Интересува ви как е с работата и заплащането в другите държави ?Тогава да ви кажа и как е с шума.Ако подгряваш било и автомобил ,с който ще работиш ,прошка няма.Глобата си е 100 евро /в Гърция /.Има закони.Ще има поводи ,за които ще сте доволни ,че и тук има такива.
цитирай
7. анонимен - Разбирам от какво се възмуштаваш, ...
30.06.2010 23:23
анонимен написа:
Разбирам от какво се възмуштаваш, обаче си неграмотен/ неграмотна...



Ало, грамотният, така ли се пише: възмуШТаваш;P
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bgsever
Категория: Новини
Прочетен: 3473285
Постинги: 710
Коментари: 2533
Гласове: 7846
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031