Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.06.2010 18:51 - Таксиджии на прицел
Автор: bgsever Категория: Новини   
Прочетен: 5400 Коментари: 5 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Таксиджии на прицел

 

Нападенията над шофьори зачестяват, от бранша искат адекватна защита

 

 

image image

 

Страницата подготви екип на "BG Север"

През последните години в България зачестяват нападенията над таксиметрови шофьори. Нерядко те са убивани по най-жесток начин. Смъртните случаи и посегателствата предизвикват сензации в медиите, след което се забравят. До следващия трагичен инцидент. За таксиметровите шофьори се говори какво ли не - включително и това, че нощем карат проститутки по адреси или пък че участват активно в наркоразпространение. Наричат ги "бакшиши", "левчета". Малцина обаче си дават сметка, че те се сблъскват непрекъснато както с агресията в обществото като цяло, така и с истинската, жестока престъпност.

Черната хроника на убити, нападнати и ограбени таксиметрови шофьори е достатъчно красноречива.

 

imageПлевен

Градът влиза в мрачната статистика на убитите таксиджии с два случая. През далечната 1992 г. е убит по изключително жесток начин Божидар Тодоров. Тялото му е открито от възрастен жител на село Тученица. Обвиняеми за жестокото убийство са Мариян Петров от Плевен и Георги Делов от Кричим. Според обвинителния акт те са набелязали предварително жертвата си. За срам на българската съдебна система 12 години след убийството все още делото продължава. То отново е върнато в прокуратурата, а майката на убития и неговата съпруга се явяват в залата без адвокат, защото нямат средства.

На 29 януари 2004 г., на пътя за Къшин, е намерено тялото на таксиметровия шофьор Антон Маринов. 31-годишният мъж е прободен с нож повече от 25 пъти, убийството е извършено садистично, по особено мъчителен за жертвата начин. Последно Антон е качил клиенти от квартал "Мара Денчева". Негов колега и приятел разказва спомените си от мразовитата вечер.

"Беше страшна поледица. Вечерта и двамата бяхме нощна смяна, пихме кафе в "Добриков", поседяхме там може би около два часа. Излязохме да работим, бяхме на центъра, стояхме даже в неговата кола. Централата му подаде заявка от "Мара Денчева", момчето замина да вземе поръчката, мина покрай мен с една жена. Пътувал е до гарата и оттам вече нищо не се знаеше за него", спомня си днес колегата на убития мъж.

Дни по-късно убиецът на Антон Маринов бе заловен. Оказа се, че това е 21-годишният Илиан А. Преди садистично да заколи Антон, той е умъртвил и клошарката Красимира Димитрова. И досега не са известни мотивите на серийния убиец. Той е осъден на доживотен затвор.

Много от таксиметровите шофьори твърдят, че са били нападани по време на работа. През 1999 г. Светлин също е преживял нападение. Късно вечерта качва двама мъже от Дом на книгата, единият сяда до него, другият - отзад. Кара ги до ЛВТ. "Нямаше никакви проблеми. Цената на апарата беше два лева. Платиха ми. Аз бях спрял на спирката, те ми казаха да мръдна по-напред. После разбрах, че са искали да спра на неосветено място", спомня си шофьорът. Нападението става бързо - единият хваща таксиджията за гушата и го лепва за седалката. Другият вади нож. С последни сили шофьорът се откопчва и успява да избяга. Нападателите тръгват с колата, която по-късно е намерена забита в пряспа. Не са взети парите от оборота, а причината за нападението не е ясна и до днес.

Заради нападенията и убийствата над таксиметрови шофьори те искат по-солидна защита. Говори се за паник-бутони, за защитни прегради между предните и задните седалки. Това обаче е свързано с пари, които собствениците на фирми трябва да отделят, ако искат хората им да не стават обект на престъпления. Тъй като не вярват, че нещата ще се променят скоро, част от шофьорите са взели сами мерки. Едни държат до седалките си метални пръти или дървени бухалки, други се въоръжават с газови пистолети. Защото никога не се знае какъв клиент се качва в жълтата кола.

Според водачите JPS-системата е най-добрият гарант за безопасната работа на таксиметровия шофьор. За поставянето й се заговорило още преди години, когато станало първото убийство в Ямбол. Но след отшумяването на случая тази идея останала нереализирана. Вече сме в Европа и може би добре се знае с какво е оборудвано едно европейско такси - има JPS-система, която във всеки момент дава информация на диспечерския пункт къде се намира автомобилът, каза плевенски водач. Такситата са и една подвижна каса за пари, което ги прави и обект за мародерите. Кой да се погрижи за тази каса, ако не собственикът й. Но когато опасността е далеч, никой не мисли за нея, разсъждават на глас платените водачи. Според тях JPS-системата е много полезна и за клиентите. От нея те могат да получават необходимата информация. На екран се виждало мястото, за където си тръгнал, и разстоянието до него.

Представители на таксиметровите шофьори казаха, че вече започвало да става масова практика да се искат трите имена и ЕГН-то на клиентите, които пътуват извън града. Това се правело също с цел по-голяма сигурност за водача.

Те признаха, че докато са на работа, се страхуват за живота си. "Най-тежки са нощните смени. Тогава возим пияни, дрогирани, всякакви. Не знаеш в кой момент може да те нападне някой. А нямаме избор, това ни е професията. Често не ни плащат сметките, заплашват ни с побой, скачали са върху колите, на какво ли не сме се нагледали. Преди няколко дни колега оставил клиент на адрес. От къщата излезли четирима души, наобиколили колата, а единият от тях се качил върху нея. Друг колега пък наскоро закарал на посочения адрес свой клиент. Той му подал банкнота от 20 лв. и колегата му върнал рестото. В момента, в който го взел, клиентът грабнал и банкнотата от 20 лв. и избягал. По празниците пък клиент казал, че ще плати, след като го закарат на адреса. Шофьорът чакал 45 минути, но никой не се появил. Започнал да свири с клаксона, тогава излязъл съсед и му обяснил, че в тази къща имало шумна компания и едва ли някой ще се върне да плати. Таксиджията решил да не рискува да влезе в къщата и се обадил в централата на фирмата си. От там се обадили в полицията, но, както винаги в подобни случаи, посъветвали шофьора да подаде жалба. Срещу кого да ги подаваме тези жалби? Срещу неизвестни извършители явно. Но дори и да ги открият, след това ще ни мотаят по съдилищата с години. Ние многократно сме помагали на полицията, а сме на прицела й постоянно - глобяват ни непрекъснато, че спираме на забранени места, а в същото време дори не смеят да спрат лъскавите коли, които нарушават правилата, възмущават се шофьорите.

В заключение таксиметровите шофьори изразиха надежда възможно по-бързо и у нас да се въведе JPS-системата. А ние се питаме при тази силна таксиметрова конкуренция в Плевен дали фирмата, която първа въведе подобна техника, няма да е най-търсена от гражданите? А и от самите шофьори, които искат да работят спокойно и да са сигурни, че ще се приберат в късна доба живи и здрави при семействата си.

 

imageВраца

За седем години откакто е шофьор на такси във Враца, на 29-годишния Красимир Тошев Кръстев не се е случвало особено произшествие. Не знае и не е чул да е имало инциденти и с негови колеги от града и района. Преди години един по-възрастен шофьор пострадал от циганска банда, която го вързала за дърво и му взела колата, но това било отдавна. "Возя всякакви хора и денем, и нощем. Някои колеги си подбират клиентите, но аз не. Вземам пияни, наркомани, цигани, влюбени, весели компании. Нито един обаче не ми е посягал. Някога се скарат помежду си, дори започват да се бият. Тогава спирам таксито и ги свалям. Веднъж положението между трима пияни мъже се беше толкова напекло, че ги свалих набързо и без да чакам да ми платят, дадох газ. Когато возя на по-дълги разстояния дори се сприятелявам с хората и така научавам много съдби. Някои дори ме ползват като изповедник", споделя Кръстев.

Въпреки че е млад, Красимир не се страхува от пътниците си. Не носи никакво оръжие, смята, че няма да му се наложи да се отбранява. Ако пък някой мераклия реши да му отнеме таксито, ще слезе и ще му го даде.

Не така разсъждава обаче таксиметровият шофьор Марин В. от Мездра, който на 13 септември миналата година пострадал жестоко от непознат пътник. В 23,45 часа той го взел от центъра на града със заявка да го закара до с. Люти брод. Преди селото непознатият го нападнал, пребил го, откраднал от джобовете на якето му наличните 24 лева и мобилния телефон, след което отнел и таксиметровия автомобил "Сузуки". Полицията е намерила автомобила изоставен в с. Люти брод.

 

Велико Търново

Въпреки че наскоро таксиметров шофьор от Сливен намери смъртта си при изпълнение на служебния си дълг, а водач от Велико Търново се раздели с оборота и мобилния си телефон при нощен екшън, колегите им от старата столица не са притеснени. Някои от тях обаче са въвели мерки за безопасност - заключват задните врати, за да може пътникът да седне отпред. Така шофьорите успяват да огледат добре желаещия да ползва услугите им преди да го пуснат в колата. Други носят черно флаконче със сълзотворен спрей като вид застраховка. Трети категорично не се страхуват за живота си по пътищата, защото са "гърмяни пушки”, по израз на местен таксиджия с дългогодишен опит. Със сигурност обаче всеки жълт водач внимателно оглежда какъв пътник ще седне до него или зад него и ако му се стори съмнителен, не го качва.

Таксиджиите от Велико Търново се оплакаха и от студентите, които понякога били доста агресивни. Затова често отказвали и много поръчки за университетските общежития.

"BG Север" припомня случая на посегателство върху таксиметровия шофьор от старата столица в началото на годината. Тогава 44-годишният Румен Нейков пострада при служебен курс до село в съседна община. Задържаните нападатели - двама младежи на 23 и 24 години, са от село Козаревец. Те са откраднали от Нейков целия оборот от близо 80 лева и GSM.

 

Монтана

Освен да кара добре колата, да познава улиците и да е учтив, в днешно време шофьорът на таксито трябва и да е психолог. Той трябва да познае престъпника още при качването в колата. Без това чувство занаятът ни е много опасен, разказва млад водач от монтанска фирма, който се представя само с името Иван. Според него да познаеш кой какъв е по външния му вид и изражението на лицето е много трудно. На някои им личало, на други - не. Имало такива, които изглеждат добре, мили и учтиви са, но щом останеш насаме с тях, по пътя ставали агресивни и нагли. "Не веднъж са отказвали да ми платят, псували са ме и са ме заплашвали. Наскоро карах група роми от Монтана до село Громшин, не само не платиха дължимите 15 лева, но и счупиха табелата на таксито. Преди това карах други цигани до София - казаха, че слизат да вземат пари от свои близки в някакъв блок, но се оказа, че входът му има и заден изход и веднага са излезли през него. От тогава при дълги курсове искам предварително заплащане. Същото е и при нощни дежурства. Това разбира се важи само за клиенти, които ми се сторят съмнителни. На хора с интелигентни физиономии не мога да поискам предплащане на услугата", обяснява Иван.

Таксиджията си спомня как преди две години пострадала негова колежка от друга фирма. Клиент я наел да го закара от Монтана до Берковица и не само, че не й платил, но и я ударил зле, вързал я за дърво и прибрал дневния оборот. Дълго време жената била в шок. Иван си спомня и няколко саморазправи между таксиметрови шофьори и роми от квартал "Кошарник", станали заради неплащане на курсове.

 

Ловеч

Проявите на насилие срещу таксиметрови шофьори в Ловеч не са често явление, но водачите на жълти автомобили още помнят опита за убийство на колежката си Кунка Атанасова преди две години и половина. 47-годишната жена бе зверски надупчена от клиент от ромски произход. 17-годишният Мариян Красимиров от ловешкия квартал "Гозница" при опит за обир пробол Кунка около 30 пъти с джобно ножче. Кражбата била предварително замислена. Мариян и спътникът му наели таксито, като търсели жена шофьор, разчитайки, че ще им е по-лесно да я оберат. Били разочаровани обаче, когато тя заявила, че ще кара към полицията. Тогава 17-годишният младеж започнал да я дупче с ножа. Преди това, усетила напрежението, Кунка провела няколко разговора по мобилния си телефон с шефа на фирмата Красимир Ганчев, като по този начин подсказала, че я грози опасност. Минути по-късно Ганчев и колегите му изтръпнали, след като чули хриптящия глас на колежката си: "Елате, убиват ме!". Таксиджиите поели по околовръстния път за Плевен, където срещнали спътника на убиеца. Той им дал описанието на Мариян. Красимир Ганчев открил агонизиращата жена в колата й и я откарал в болницата, а колегите му продължили да търсят нападателя. Благодарение на спешната намеса на лекари и полиция Кунка претърпяла почти веднага три операции, а извергът е задържан. Шофьорите в Ловеч са били готови да платят от джоб, за да може колежката им да бъде откарана със специално оборудвана линейка или с хеликоптера на частната бърза помощ на ДЗИ до София. След консулт с лекар специалист от болницата в Плевен синът й взел решение тя да бъде транспортирана там.

Същия ден повече от 60 таксиметрови коли обиколиха основните пътни артерии на града с надути клаксони в знак на протест срещу невъзможните условия за работа и в знак на съпричастност с нападнатата им колежка. Колеги на Атанасова заявиха, че протестът им не е на етническа основа. Настояваме за сурово наказание на виновните, за честен и прозрачен процес, обявиха превозвачите. По думите на председателя на Регионалния съюз на таксиметровите шофьори в Ловеч Христофор Бешков това е граждански протест срещу своеволието. Нямаме претенции към институции и партии, но искаме защита на правото ни на труд, казаха таксиджиите.

 

imageГаброво

Пияни най-често затормозяват работата на габровските таксиметрови шофьори. Макар и с известни притеснения таксиджиите ги вземат, за да не изтърват кирията. И често съжаляват за това. Обикновено подпийналите вдигат скандали за щяло и нещяло, оплакаха се потърпевши шофьори. Има случаи клиенти да налитат на бой, други пък отказват да плащат. Често при тези ситуации таксиметровите шофьори предпочитат да си спестят разправията, за да не се стигне до бой, и отпрашват с колите си. "Никак не е лека работата ни. Блъскам за 200 лева на месец, едва свързвам двата края. Сам си плащам бензина, ремонтите по колата и наем за нея. Возя всякакви и често се случва да имам разправии с пияни", оплака се таксиметров шофьор и сподели, че не веднъж той и неговите колеги са наричани "бакшиши" от клиенти.

Не рядко "бакшишите" ставали свидетели и на семейни скандали. Таксиджиите са категорични, че тормозът върху тях е не толкова физически, колкото психически.

По-сериозни посегателства върху габровски превозвачи се случваха преди години. Преди време след като качила двама мъже таксиметрова шофьорка бе изнасилена от тях в околностите на Габрово. Друг шофьор пък станал свидетел на доста неприятна сценка. Наели го двама мъже. Единият, който приличал на бабаит, поръчал да ги откара в местност край Габрово. Тогава пред очите на шофьора бабаитът изнасилил другия мъж. Оказало се, че му дължал пари.

 

Материалът е от архива на BG Север



Гласувай:
5



1. анонимен - RE:
01.07.2010 08:25
Не ние клиентите им лепим стикери,,Бакшиш, не е град в Китай."
цитирай
2. анонимен - с
01.07.2010 09:36
какво е "JPS-система" ?
цитирай
3. demonwind - JPS
01.07.2010 10:57
е абревиатура на известната марка цигари John Player Special, което означава, че клиент види ли бакшиша да пуши такива цигари (които са скъпи), то веднага последния трябва да бъде изпратен на "терапия" в близката гора, по възможнос тс подръчни средства - бокс, нож или верига ;)
JPS може да се третира също и като абревиатура на името на известния френски литератор, философ и общественик Жан Пол Сартр, но предвид естеството на обсъжданата тема и несъвместимостта на интелекта на един таксиджия с творчеството на френския писател, по-вероятна е първата версия. ;)
Има и други абревиатури на JPS, но те, както и предходната, не касаят бакшишо-мошеническата реалност в България ;)
цитирай
4. анонимен - ей
01.07.2010 13:40
Защо се бъзикаш с човека? Много ясно, че е печатна грешка, имат предвид GPS система, не JPS!
цитирай
5. demonwind - Майтап бе, Уили! ;))
05.07.2010 18:24
Майтап бе, Уили!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bgsever
Категория: Новини
Прочетен: 3473386
Постинги: 710
Коментари: 2533
Гласове: 7846
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031