Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.06.2010 15:56 - Пада възрастта на децата пияници
Автор: bgsever Категория: Новини   
Прочетен: 3475 Коментари: 4 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
По темата: пияниците

Пада възрастта на децата пияници



Повечето 11-годишни вече са опитвали алкохол



Полина ТОНЕВА

Преди броени дни тема номер едно в новинарските емисии бе пиянството на шестима ученици. 13-годишните попаднали в "Пирогов" след като празнували завършването на учебната година с... водка и текила. По официални данни на здравното министерство все повече се увеличава броят на децата от 15 до 17 години, които злоупотребяват с алкохол. Българските ученици са на едно от първите места в Европа по консумация на алкохол и на първо място по консумация на бира.

Увеличава се и броят на острите алкохолни отравяния на деца, както и постъпването им в болница заради интоксикация. Според признания на софийски ученици в специално изследване, всеки трети от тях се е напивал поне един път месечно.

Къде е Плевен? Оказва се, че от началото на годината до днес в Спешно приемно отделение и Клиниката по токсикология са постъпили само десет пияни деца до 18 години. Броят им е по-малък от постъпилите в клиниката през същия период на миналата година. Или плевенските ученици пият по-малко от връстниците си в страната, или пък пият така, че да не постъпват в болницата. От всичките десетима пишман пияници петима попаднаха в токсикологията навръх Нова година, на 31 декември срещу 1 януари. Изпадналите в безпаметност младежи на възраст 15 - 17 години посрещали новата година на купони с приятели. Един от тях - Мартин, призна, че е пил всичко - от бира до уиски. Помни, че му станало лошо и повърнал. След което се озовал в токсикологията с натравяне. Всички младежи - пациенти на клиниката, или са пили много, или бързо. Само един абитуриент е посетил клиниката след бала си в състояние на алкохолно отравяне. Няма данни постъпилите в токсикологията да са консумирали фалшив алкохол. Пили са обаче много и бързо. Именно когато се поеме много алкохол за кратко време, още повече на такава възраст, резултатът е алкохолното отравяне. Обикновено първите симптоми са повръщане, сънливост, безсъзнание, опасно понижена кръвна захар.

Диагнозата "алкохолно отравяне" не е лека и ако не се вземат бързи мерки, може да се стигне и до фатален край, твърдят лекарите. При поемането на голямо количество алкохол за кратко време се разрушават частично някои от връзките между мозъка, крайниците и всички рецептори, тъй като концентратът руши белтъчната защита на клетките. Оттук се появяват замайването и некоординираните движения. Тъй като мозъкът на тийнейджърите все още се развива, всяка злоупотреба с алкохол може да нанесе непоправими щети, твърдят лекарите.

Медиците определят няколко основни причини, които карат тийнейджърите да пият - любопитство, да се почувстват по-добре, да се впишат в обстановката, да изглеждат пораснали или да добият смелост, за да свалят някого. Рекламите на алкохол и семейната среда, в която се пие, са ежедневие - те също допринасят за това учениците да смятат алкохола за нещо нормално.

Според запознати първият сблъсък с "огнената вода" за голяма част от българските деца е на крехката възраст 11 - 12 години. Традиция е на домашни купони да се организират своеобразни състезания по надпиване. Пие се концентрат, най-често водка или текила на екс и победител е този, който остане най-дълго време прав.

Родителският контрол е най-важната предпоставка детето да не попадне в токсикологията. Защото въпреки законите, в България се продава съвсем свободно алкохол на лица до 18 години.

Другото, което родителите трябва да направят, е да разкажат на децата си какви са пораженията от алкохола, съветват лекарите. Сред рисковите групи те определят децата, които растат без контрол, както и тези, в чиито семейства има зависими от алкохол или други наркотици.
 
Материалът е от последния брой на BG Север
 



Гласувай:
7



1. анонимен - Невидимото
30.06.2010 17:52
Същите симптоми се получават и при друг вид натравяне,То се дължи на неправилното обличане и попадане в обгазени помещения с химикали от различно естество или ,
,добронамереност,, от страна на въпросните светци-упълномощени от Господ да се грижат за хората,Магията на убийците-такъв е правилният израз,когато некомпетентен индивид попадне на перфектни убийци харесващи действията и поведението само на маймуните-за ваше сведение те все си бъркат между краката или бъркат на хората между краката,,,,
цитирай
2. анонимен - ЕХ, Българио....
30.06.2010 21:34
Те децата само да пиеха ....Те освен че пият и се чукат , забременяват и абортират. Най страшното е че някои се предлагат за пари и те не са роми ,а български деца ,наши деца.
цитирай
3. анонимен - i osven tova primameni ot razni c...
01.07.2010 07:22
i osven tova primameni ot razni chichkovci ot malki stavat i pedersai
цитирай
4. анонимен - чворко 1
01.07.2010 11:21
и се друсат и се друсат.а сега обадените!!! вие не можахте ли да разберете червени чичковци и лелки рожби на комунистическия режим ,темерути тесногръди .не разбрахте ли че случващото се в момента е плод на вашето темерутство и селяндурщина,безбожие, материалщина и безхаберие.когато и последния с набор 1970 не ритне камбаната тази измъчена държава няма да се оправи.а дотогава ще се ебават с вас полуграмотни пожарникари,самозвани царе и деца на комуняги.защото вие сте едни пилци с насрани ануси.вие напълно си заслужавате съдбата,въпроса е че ние младите страдаме заради вас без да сме виновни.защото тази държава е образ и подобие на вашата олигофренщина ,не на нашата.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bgsever
Категория: Новини
Прочетен: 3473744
Постинги: 710
Коментари: 2533
Гласове: 7846
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031